Αλληλεγγύη στην Καλιφόρνια: Εθελοντές μοιράζουν δωρεάν γεύματα και ρούχα - «Είναι ένα έργο αγάπης»

Μία εναλλακτική τράπεζα τροφίμων στην έρημο της Νότιας Καλιφόρνια παρέχει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε χιλιάδες ανθρώπους. «Είναι ένα έργο αγάπης» λένε οι εθελοντές
3'

Είναι ίσως το μεγαλύτερο drive-thru στη Νότια Καλιφόρνια. Αλλά όταν έρχεται η σειρά των οδηγών, δεν υπάρχει παράθυρο, γρήγορο φαγητό ή ακόμη και ταμίες. Αντίθετα, κάθε αυτοκίνητο συναντιέται με μια ομάδα εθελοντών που τοποθετούν φρέσκα προϊόντα και είδη παντοπωλείου δύο εβδομάδων στο πορτ-μπαγκάζ τους, όλα δωρεάν.

Αυτή είναι η αποθήκη τροφίμων Seva Collective στη Σάντα Άνα της Καλιφόρνια, μια τράπεζα τροφίμων σε μία περιοχή όπου οι κάτοικοι αγωνίζονται να έχουν σταθερή πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα. Γεννημένος σε μια κρίσιμη στιγμή στην αρχή της πανδημίας της COVID-19, αυτός ο οργανισμός ξεκίνησε από μια χούφτα εθελοντών, με βάση τρόφιμα και παιχνίδια που αγόραζαν οι ίδιοι και ένα όνειρο να βοηθήσουν μια κοινότητα που αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια .

Πλέον συνεργάζονται με αγροκτήματα, επιχειρήσεις και τράπεζες τροφίμων για να διανέμουν όσο το δυνατόν περισσότερα σε όσους τα χρειάζονται. «Όταν ξεκινήσαμε για πρώτη φορά, οδηγούσαμε στην αγορά τροφίμων στο κέντρο του Λος Άντζελες, οδηγούσαμε στην Κεντρική Καλιφόρνια για να παραλάβουμε εσπεριδοειδή — ήμασταν παντού», είπε ο Μπαντάνα Σινγκ, ο οποίος ίδρυσε την Seva Collective μαζί με τους Ράβιν Κόλι και Σανάαντ Σινγκ.

Τέσσερα εκατομμύρια γεύματα αργότερα, η κολεκτίβα Seva συνέχισε να αναπτύσσεται, φέρνοντας νέους εθελοντές, συνεργαζόμενη με τράπεζες τροφίμων, εταιρείες και φάρμες και φιλοξενώντας ειδικές εκδηλώσεις με παιχνίδια και ρούχα.

«Στόχος μας είναι να φέρουμε φρέσκα τρόφιμα, καθώς και τρόφιμα σταθερά στο ράφι στο αυτοκίνητο ή το καρότσι κάθε οικογένειας που κάνει αυτή τη διαδρομή», είπε ο Σινγκ «Έχουμε αυτοκίνητα στην ουρά από τις τρεις ή τέσσερις το πρωί — δεν ξεκινάμε την οδήγηση μέχρι τις 9:30 π.μ. Έτσι, σε εμάς ως εθελοντική ομάδα, μας λένε ότι υπάρχει ανάγκη και θέλουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει και ο,τι μπορούμε»

Η πρωτοβουλία έχει γίνει βασικό στοιχείο της κοινότητας στο οποίο βασίζονται οι κάτοικοι της περιοχής μήνα με τον μήνα προκειμένου να θρέψουν τις οικογένειές τους, λέει η εθελόντρια Τζόντι Γουότς. «Απομακρύνει την αίσθηση του τρόμου και αφαιρεί την αίσθηση του άγχους ότι δεν υπάρχει αρκετό φαγητό για να προμηθεύσει την οικογένεια», είπε.

Η παράδοση αντλεί έμπνευση από την Ινδία, όπου άτομα όλων των θρησκειών επισκέπτονται περιστασιακά τους τόπους λατρείας των Σιχ για να πάρουν μια νόστιμη γεύση του «Seva», της αρχής μίας ανιδιοτελούς υπηρεσίας, στη διάρκεια της οποίας δίνουν δωρεάν δείπνα σε όποιον τους επισκέπτεται. Στην Καλιφόρνια, οι εθελοντές πήραν τα διδάγματα του πολιτισμού και έφτιαξαν τη δική τους ομάδα βοήθειας.

Κάθε μήνα, το Seva Collective διανέμει τρόφιμα σε περισσότερες από 1.200 οικογένειες και αρχίζει να επεκτείνουν τις δραστηριότητές του προσφέροντας βιβλία, παιχνίδια και ρούχα επίσης. Οι εθελοντές προέρχονται από όλα τα υπόβαθρα, αλλά έχει τις ρίζες του στις διδασκαλίες του Σιχισμού: Ότι η ζωή είναι πολύτιμη, ότι ο θεός έχει ένα σχέδιο και ότι αν δεν εργαστείς σκληρά, δεν θα καταλάβεις ποιος είναι ο ρόλος σου σε αυτό το σχέδιο.