Αργός θάνατος στη Γάζα: Ζουν δίπλα σε σκουπίδια και τρωκτικά - SOS για το επικίνδυνο, τοξικό κοκτέιλ

Σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, σε ένα τοπίο που μεταμορφώθηκε βίαια από τον πόλεμο, σοροί από σκουπίδια αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον.
Τραγικές συνθήκες υγιεινής στη Γάζα
Τραγικές συνθήκες υγιεινής στη Γάζα
AP
4'

«Δεν έχουμε ξαναζήσει δίπλα σε σκουπίδια», λέει η Aσμαχαν αλ Μάσρι μια εκτοπισμένη γυναίκα, με καταγωγή από το Μπειτ Χανούν στο βορρά που ζει σήμερα σε έναν καταυλισμό στο Χαν Γιουνίς. «Κλαίω όπως κάθε άλλη γιαγιά γιατί τα εγγόνια μου είναι άρρωστα και έχουν ψώρα. Αυτό μοιάζει με αργό θάνατο. Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια».

Σε οκτώ μήνες, περισσότεροι από 330.400 τόνοι στερεών αποβλήτων εκτιμάται ότι έχουν συσσωρευτεί στο παλαιστινιακό έδαφος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες που εργάζονται για την υγιεινή. Δεκαέξι μέλη της οικογένειας Mάσρι μοιράζονται μια σκηνή σε έναν καταυλισμό κοντά στο Πανεπιστήμιο αλ-Άκσα με σύννεφα από μύγες και μερικές φορές φίδια. Τα αδέσποτα σκυλιά μπορούν να περιφέρονται απειλητικά σε κοντινή απόσταση. Όλοι οι κάτοικοι παραπονιούνται για τη συνεχή δυσοσμία.

«Η μυρωδιά είναι πολύ ενοχλητική. Κρατάω την πόρτα της σκηνής μου ανοιχτή για να πάρω λίγο αέρα, αλλά δεν υπάρχει αέρας», λέει. «Μόνο η μυρωδιά των σκουπιδιών». Η απόγνωση στη Γάζα αναγκάζει πολλούς κατοίκους όπως ο Μοχάμεντ, να ψάξουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε, να χρησιμοποιήσουν ή να πουλήσουν. Μερικοί από τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που διέφυγαν πρόσφατα από την στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη νότια πόλη της Ράφα αναγκάστηκαν να ζουν σε ανοιχτούς χώρους που είχαν ήδη μετατραπεί σε χωματερές.

gaza rubbish

«Ψάξαμε παντού για ένα κατάλληλο μέρος, αλλά είμαστε 18 άτομα με τα παιδιά και τα εγγόνια μας και δεν μπορούσαμε να βρούμε πουθενά αλλού που θα μπορούσαμε να μείνουμε μαζί», λέει ο Αλι Νάσερ ο οποίος πρόσφατα μετακόμισε στο κάμπινγκ του Πανεπιστημίου αλ-Άκσα από το σπίτι του στη Ράφα. «Το ταξίδι εδώ μας κόστισε πάνω από 268 δολάρια και τώρα τα οικονομικά μας έχουν καταστραφεί. Δεν έχουμε δουλειά, δεν έχουμε εισόδημα και έτσι είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σε αυτή τη δεινή κατάσταση. Υποφέρουμε από εμετό, διάρροια και συνεχή φαγούρα στο δέρμα».

Πριν από τον πόλεμο, ο πολυετής αποκλεισμός που επιβλήθηκε από το Ισραήλ και την Αίγυπτο στη Γάζα, η οποία διοικούνταν από τη Χαμάς, είχε ασκήσει σοβαρή πίεση στις βασικές υπηρεσίες, όπως η διαχείριση απορριμμάτων. Οι αυστηροί περιορισμοί σημαίνουν ότι δεν υπήρχαν επαρκή απορριμματοφόρα, έλλειψη εξοπλισμού για τη διαλογή και την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων και τη σωστή απόρριψή τους.

Μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει την πρόσβαση στη συνοριακή περιοχή, όπου βρίσκονται οι δύο κύριοι χώροι υγειονομικής ταφής της Γάζας. «Βλέπουμε μια κρίση διαχείρισης απορριμμάτων στη Γάζα, και μια κρίση που έχει επιδεινωθεί πολύ τους τελευταίους μήνες», λέει ο Σαμ Ρόουζ, διευθυντής σχεδιασμού για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Unrwa.

Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συγκεντρώθηκαν από το BBC Verify δείχνουν ότι οι προσωρινές χωματερές έχουν αυξηθεί καθώς οι άνθρωποι φεύγουν κατά κύματα σε διάφορες πόλεις. Η δορυφορική ανάλυση είχε προηγουμένως ρίξει φως σε μια άλλη πτυχή των προβλημάτων υγιεινής, δείχνοντας ότι οι μισοί από τους χώρους επεξεργασίας νερού και λυμάτων της Γάζας έχουν καταστραφεί από τότε που το Ισραήλ άρχισε τη στρατιωτική του δράση κατά της Χαμάς.

«Βλέπεις τεράστιες λίμνες γκρι-καφέ λάσπης γύρω από τις οποίες ζουν άνθρωποι επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή και βλέπεις μεγάλους σωρούς σκουπιδιών. Είτε αυτό μένει έξω από τα σπίτια των ανθρώπων είτε σε ορισμένα μέρη, οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν κοντά στις προσωρινές χωματερές που έχουν στηθεί», λέει η Ρόουζ. «Οι άνθρωποι ζουν κυριολεκτικά ανάμεσα στα σκουπίδια». Ο μαζικός εκτοπισμός ανθρώπων έχει κατακλύσει τις τοπικές αρχές που συχνά αντιμετωπίζουν κατεστραμμένες εγκαταστάσεις λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών. Διαμαρτύρονται για έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού και απορριμματοφόρων καθώς και καυσίμων για τη λειτουργία τους.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αναφέρει ότι πρόσφατα συμμετείχε στη συλλογή 47.000 τόνων απορριμμάτων από την κεντρική και νότια Γάζα και ότι έχει διανείμει 80.000 λίτρα καυσίμων για την προσπάθεια καθαρισμού. Αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Τώρα που οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού ανεβαίνουν υπάρχουν νέες προειδοποιήσεις από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που δημιουργούνται από τόσα σκουπίδια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή