ΟΗΕ: Το Ισραήλ είναι πιθανόν να έχει παραβιάσει νόμους του πολέμου στη Γάζα

ΟΗΕ: Το Ισραήλ ενδέχεται να έχει παραβιάσει νόμους του πολέμου στην εκστρατεία του στη Γάζα, σύμφωνα με το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή
AP
2'

Ισραηλινές δυνάμεις ενδέχεται να παραβίασαν επανειλημμένα θεμελιώδεις αρχές των νόμων του πολέμου και δεν διέκριναν ανάμεσα σε αμάχους και μαχητές κατά τη στρατιωτική εκστρατεία τους στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε έκθεση για έξι ισραηλινές επιθέσεις που προκάλεσαν μεγάλο αριθμό θυμάτων και καταστροφές πολιτικών υποδομών, το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (OHCHR) αναφέρει πως οι ισραηλινές δυνάμεις «ενδέχεται να έχουν παραβιάσει συστηματικά τις αρχές της διακριτικής αντιμετώπισης, της αναλογικότητας και των προφυλάξεων σε επιθέσεις».

«Η απαίτηση να επιλέγονται μέσα και μέθοδοι πολέμου που να αποφεύγουν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιούν τις βλάβες σε αμάχους φαίνεται ότι παραβιάζονταν διαρκώς στην εκστρατεία βομβαρδισμών εκ μέρους του Ισραήλ», ανακοίνωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

Η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη χαρακτήρισε την ανάλυση «πραγματολογικά, νομικά και μεθοδολογικά προβληματική».

«Εφόσον το OHCHR έχει, στην καλύτερη περίπτωση, μια μερική εικόνα των γεγονότων, οποιαδήποτε προσπάθεια να εξαχθούν νομικά συμπεράσματα είναι εγγενώς προβληματική», ανέφερε η ισραηλινή διπλωματική αποστολή.

Η έκθεση παραθέτει έξι επιθέσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ της 7ης Οκτωβρίου και της 2ας Δεκεμβρίου, στις οποίες το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ μπόρεσε να αξιολογήσει το είδος των όπλων, τα μέσα και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν.

«Αισθανθήκαμε πως ήταν σημαντικό να ετοιμάσουμε αυτή την έκθεση τώρα, ιδιαίτερα επειδή στην περίπτωση ορισμένων από αυτές τις επιθέσεις, κάπου οκτώ μήνες έχουν περάσει, και δεν έχουμε ακόμη δει αξιόπιστες και διαφανείς έρευνες», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Καλούμε κατ' αρχάς τις ισραηλινές αρχές να λάβουν μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα διεξαχθούν κατάλληλες, διαφανείς έρευνες».

Πρόσθεσε πως, χωρίς διαφανείς έρευνες, θα υπάρξει «ανάγκη για διεθνή δράση υπό αυτό το πρίσμα επίσης». Η αεροπορική και χερσαία επίθεση του Ισραήλ έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 37.400 ανθρώπων στον υπό τη διοίκηση της Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του αφού μαχητές της Χαμάς πραγματοποίησαν επιδρομή στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας τουλάχιστον 250 ως ομήρους. σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Την περασμένη εβδομάδα το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε ανακοινώσει πως ο φόνος αμάχων στη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης για την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου, όμως το ίδιο ισχύει και για την κράτηση ομήρων από Παλαιστίνιους μαχητές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ