Ο Πούτιν στο Βιετνάμ μετά τη Βόρεια Κορέα: «Μια ιστορική φιλία που δεν σβήνειι»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ Ανόι στο δεύτερο σταθμό της περιοδείας της στην Ανατολική Ασία.
Ο Πούτιν στο Βιεντάμ
AP
3'

Μετά την επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται το Βιετνάμ, σε ένα ταξίδι που συμβολίζει τη διπλωματική υποστήριξη που εξακολουθεί να απολαμβάνει η Μόσχα στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την επίσκεψη επειδή έδωσε μια πλατφόρμα στον πρόεδρο Πούτιν να προωθήσει τον επιθετικό του πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Βιετνάμ εξακολουθεί να εκτιμά τους ιστορικούς δεσμούς που έχει με τη Ρωσία, παρόλο που εργάζεται για τη βελτίωση της σχέσης του με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Πάνω από ένα μικρό πάρκο στο Ba Dinh του Ανόι, ένα άγαλμα του Λένιν ύψους πέντε μέτρων απεικονίζει τον Ρώσο επαναστάτη σε ηρωική στάση. Στα γενέθλιά του κάθε χρόνο, μια αντιπροσωπεία ανώτερων Βιετναμέζων αξιωματούχων καταθέτει στεφάνι και σκύβει το κεφάλι μπροστά στο άγαλμα, ένα δώρο από τη Ρωσία όταν ήταν ακόμη η Σοβιετική Ένωση.

Οι δεσμοί του Βιετνάμ με τη Ρωσία είναι στενοί και χρονολογούνται πολλές δεκαετίες πίσω, στη ζωτική στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική υποστήριξη που παρείχε η Σοβιετική Ένωση στο νέο κομμουνιστικό κράτος στο Βόρειο Βιετνάμ τη δεκαετία του 1950. Το Βιετνάμ έχει περιγράψει τη σχέση τους ως «γεμάτη πίστη και ευγνωμοσύνη».

Μετά την εισβολή του Βιετνάμ στην Καμπότζη το 1978 για να εκδιώξει το δολοφονικό καθεστώς των Ερυθρών Χμερ, απομονώθηκε και δέχθηκε κυρώσεις από την Κίνα και τη Δύση και εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη σοβιετική βοήθεια. Πολλοί μεγαλύτεροι Βιετναμέζοι, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού γενικού γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος Nguyen Phu Trong, σπούδασαν στη Ρωσία και έμαθαν τη γλώσσα.

Σήμερα η οικονομία του Βιετνάμ έχει μεταμορφωθεί με την ενσωμάτωσή του στις παγκόσμιες αγορές. Η Ρωσία έχει μείνει πολύ πίσω από την Κίνα, την Ασία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ως εμπορικός εταίρος. Ωστόσο, το Βιετνάμ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κυρίως στρατιωτικό εξοπλισμό ρωσικής κατασκευής και βασίζεται σε συνεργασίες με ρωσικές εταιρείες πετρελαίου για την εξερεύνηση πετρελαίου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η εισβολή στην Ουκρανία έφερε στο Βιετνάμ μια διπλωματική πρόκληση, την οποία μέχρι στιγμής έχει καταφέρεi να αντιμετωπίσει. Επέλεξε να απέχει από τα διάφορα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζουν τις ενέργειες της Ρωσίας, ωστόσο διατήρησε καλές σχέσεις με την Ουκρανία και μάλιστα έστειλε βοήθεια στο Κίεβο. Οι δύο χώρες μοιράζονται επίσης μια κληρονομιά από τη σοβιετική εποχή, καθώς χιλιάδες Βιετναμέζοι έχουν εργαστεί και σπουδάσει στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί στην επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στο Βιετνάμ με το σκεπτικό ότι υπονομεύει τις διεθνείς προσπάθειες απομόνωσής του. Πέρα από τους ειδικούς ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, η κοινή γνώμη στο Βιετνάμ για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πιο αμφίθυμη από ό,τι στην Ευρώπη. Υπάρχει θαυμασμός για τον Πούτιν ως ισχυρό άνδρας που αψηφά τη Δύση αλλά και σκεπτικισμός, που τροφοδοτείται εν μέρει από τα σχόλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και της Ευρώπης ότι υποστηρίζουν το διεθνές δίκαιο.

Το Βιετνάμ αναζητά εναλλακτικές πηγές στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά ο τερματισμός της τρέχουσας εξάρτησής του από τη Ρωσία θα πάρει χρόνια.
Μια σειρά από παραιτήσεις υψηλού επιπέδου στο εσωτερικό του κομμουνιστικού κόμματος υποδηλώνουν πρόσφατα έντονους εσωτερικούς ανταγωνισμούς για την επόμενη γενιά ηγετών και, ενδεχομένως, για την κατεύθυνση που θα πάρει η χώρα.