Ιταλία: Άνοιξε ξανά για το κοινό «αρχαία» παραλία που είχε θαφτεί μετά την έκρηξη του Βεζούβιου

Μία παραλία που είχε «θαφτει» από την έκρηξη του Βεζούβιου άνοιξε ξανά για το κοινό μετά την αποκατάσταση
Άνοιξε παραλία που είχε καταστραφεί από τον Βεζούβιο
Άνοιξε παραλία που είχε καταστραφεί από τον Βεζούβιο
AP
2'

Μία «εξαιρετική και μοναδική» αρχαία παραλία που είχε καταστραφεί από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ άνοιξε για τους λουόμενους, στο αρχαιολογικό πάρκο Herculaneum στη νότια Ιταλία.

Η παραλία έχει αποκατασταθεί μετά από εργασίες συντήρησης τα τελευταία χρόνια που αποκατέστησαν την αρχική της μορφή, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς της άμμου, η οποία έχει ως στόχο να δώσει στους επισκέπτες την εμπειρία του βαδίσματος κατά μήκος της παραλίας, σχεδόν όπως ήταν πριν από την έκρηξη.

Το Herculaneum είναι μια μικρότερη και λιγότερο γνωστή τοποθεσία από την κοντινή Πομπηία, και σε αντίθεση με τη γειτονική της διάσημη «γειτόνισσα», τα πρώτα θύματα του Βεζούβιου ανακαλύφθηκαν εκεί μόνο κατά τη διάρκεια ανασκαφών στις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Τότε ήταν που εντοπίστηκαν οι σκελετοί περισσότερων από 300 ανθρώπων σε πολλά υπόστεγα σκαφών όπου πιστεύεται ότι είχαν καταφύγει ενώ περίμεναν να τους σώσει ο στρατός του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, του Ρωμαίου ναυτικού διοικητή που προσπάθησε να σώσει τους κατοίκους και των δύο πόλεων.

Ένα από τα θύματα έγινε γνωστό ως «η κυρία με τα δαχτυλίδια» λόγω των κοσμημάτων που βρέθηκαν στα δάχτυλά της. Τα λείψανα ενός άνδρα που σκοτώθηκε λίγα βήματα μακριά από την ακτογραμμή, η οποία σήμερα απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 2021, στην πρώτη έρευνα στην τοποθεσία εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

«Η αρχαία παραλία είναι ένα εξαιρετικό και μοναδικό μέρος στον κόσμο», δήλωσε ο Francesco Sirano, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου. «Αν κοιτάξουμε εκεί που ήταν κάποτε η θάλασσα, γινόμαστε σύγχρονοι εξερευνητές της τεράστιας κουβέρτας ηφαιστειακής ροής που κάλυψε την πόλη μέσα σε λίγες ώρες, μοιραζόμενοι σχεδόν την αίσθηση του ολοκληρωτικού αφανισμού».

Το Herculaneum, το οποίο ανακαλύφθηκε εκ νέου κατά το σκάψιμο ενός πηγαδιού στις αρχές του 18ου αιώνα, λέγεται ότι ήταν πλουσιότερο από την Πομπηία και οι πολυτελείς βίλες διακοσμημένες με τοιχογραφίες και ψηφιδωτά δάπεδα – συμπεριλαμβανομένου του House of the Bicentenary, που βρέθηκε το 1938 – έχουν ανασκαφεί.

Άλλες ανακαλύψεις περιλαμβάνουν οργανική ύλη φρούτων και ψωμιού καθώς και ξύλινα έπιπλα και εκατοντάδες απανθρακωμένους παπύρους. Τον Απρίλιο, οι ερευνητές είπαν ότι είχαν αποκρυπτογραφήσει αποσπάσματα από έναν κύλινδρο παπύρου, που έριξαν φως στις τελευταίες ώρες του Πλάτωνα, μιας σημαντικής φυσιογνωμίας στην ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή