SOS για την κλιματική αλλαγή: Έκανε την ακραία ζέστη 35 φορές πιο πιθανή σε ΗΠΑ και Μεξικό

Περιβάλλον: Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο έκανε την ακραία ζέστη στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική περίπου 35 φορές πιο πιθανή, σημαίνουν συναγερμό οι επιστήμονες
SOS για την κλιματική αλλαγή από τους επιστήμονες
AP
3'

Η ομάδα World Weather Attribution (WWA) μελέτησε την υπερβολική ζέστη από τον Μάιο έως τις αρχές Ιουνίου, όταν ο καύσωνας των ΗΠΑ συγκεντρώθηκε σε νοτιοδυτικές πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, η Νεβάδα και η Αριζόνα.Οι ακραίες θερμοκρασίες στο Μεξικό στοίχισαν επίσης ζωές κατά την περίοδο αυτή.

Οι επιστήμονες είπαν ότι ένα τέτοιο κύμα καύσωνα ήταν τώρα τέσσερις φορές πιο πιθανό από ό,τι ήταν το 2000, λόγω της εκπομπής αερίων που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη. Τέτοιες μελέτες απόδοσης χρειάζονται λίγο χρόνο για να ολοκληρωθούν, επομένως είναι πολύ νωρίς για τους επιστήμονες να πουν πόσο ρόλο παίζει η κλιματική αλλαγή στον τρέχοντα καύσωνα που εκτείνεται από το κέντρο στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ και στον Καναδά.

Οι ειδικοί λένε ωστόσο ότι πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο καύσωνας, γίνονται πιο συχνά και πιο έντονα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας θα πρέπει να ληφθούν ως άλλη μια προειδοποίηση ότι το κλίμα μας θερμαίνεται σε επικίνδυνα επίπεδα», δήλωσε η Izidine Pinto, Ερευνήτρια στο Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας.

«Δυνητικά θανατηφόρα ρεκόρ θερμοκρασιών εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική λόγω της κλιματικής αλλαγής. Όσο οι άνθρωποι γεμίζουν την ατμόσφαιρα με εκπομπές ορυκτών καυσίμων, η ζέστη θα χειροτερεύει - οι ευάλωτοι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν και το κόστος ζωής θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Η μελέτη του WWA επικεντρώθηκε σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ και το Μεξικό, καθώς και τη Γουατεμάλα, το Μπελίζ, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα, όπου σημειώθηκαν επίσης επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες. Οι επιστήμονες είπαν ότι η θερμότερη πενθήμερη έκταση στην περιοχή τον Ιούνιο έγινε κατά περίπου 1,4 βαθμούς Κελσίου θερμότερη λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Κάθε κλάσμα ενός βαθμού θέρμανσης εκθέτει περισσότερους ανθρώπους σε επικίνδυνη ζέστη», δήλωσε η Karina Izquierdo, αστική σύμβουλος για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στο Κέντρο Κλίματος του Ερυθρού Σταυρού.
«Ο επιπλέον 1,4 βαθμός Κελσίου θερμότητας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή θα ήταν η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για πολλούς ανθρώπους τον Μάιο και τον Ιούνιο».

Μεξικανοί αξιωματούχοι έχουν συνδέσει τον καύσωνα με το θάνατο πολλών ανθρώπων. Τον έχουν επίσης κατηγορήσει για τους θανάτους πιθήκων στη νότια πολιτεία Ταμπάσκο. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν τον κίνδυνο από τις υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες - μια σοβαρή απειλή για την υγεία καθώς το σώμα δεν έχει χρόνο να ξεκουραστεί και να αναρρώσει.

Η ομάδα WWA διεξάγει μελέτες ταχείας απόδοσης για καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο για να εξετάσει το ρόλο που έχει παίξει η κλιματική αλλαγή στη σοβαρότητά τους. Οι επιστήμονες εξετάζουν τα γεγονότα, συγκρίνοντάς τα με μοντέλα του τι πιθανότατα θα είχε συμβεί σε έναν κόσμο που δεν υπόκειται σε υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο