Απόκοσμο βουητό σαν βρυχηθμός συντάραξε την Τοσκάνη: Δεν ήταν ούτε σεισμός ούτε αεροσκάφος

Τοσκάνη: Στην ευρύτερη περιοχή δημιουργήθηκε πανικός 

Απόκοσμο βουητό σαν βρυχηθμός συντάραξε την Τοσκάνη: Δεν ήταν ούτε σεισμός ούτε αεροσκάφος

Aerial view of Portoferraio harbor in Elba island, Italy

marinari
3'

Χιλιάδες άνθρωποι που, γύρω στις 16:30 (ώρα Ιταλίας) σήμερα άκουσαν ένα βουητό σαν βρυχηθμό κατά μήκος της ακτής της Τοσκάνης πανικοβλήθηκαν καθώς νόμιζαν ότι επρόκειτο για σεισμό.

Από τη Βερσίλια μέχρι το Αρτζεντάριο, διαδόθηκε η πεποίθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο σεισμός προήλθε από το νησί Έλβα. Οι περιγραφές έκαναν λόγο περί σπιτιών που έτρεμαν, για κροτάλισμα των παραθύρων και για διάχυτο φόβος που οδήγησε τον κόσμο να βγει στους δρόμους.

Το σενάριο για σεισμό ωστόσο γρήγορα εγκαταλείφθηκε.

Στη συνέχεια, θεωρήθηκε ότι στη στρατιωτική βάση των Eurofighter στο Grosseto, ένα αεροσκάφος είχε σπάσει το φράγμα του ήχου. Ούτε αυτό το σενάριο κράτησε για πολύ: η περιοχή στην οποία έγινε αντιληπτός ο βρυχηθμός ήταν πολύ μεγάλη για να προερχόταν από ένα μόνο αεροπλάνο.

Τι ήταν λοιπόν;

Η πιο εύλογη εξήγηση δόθηκε από το Γεωφυσικό Ινστιτούτο της Τοσκάνης-Fondazione Parsec, το οποίο διασταύρωσε τα δεδομένα με αυτά του INGV και του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

Το La Nazione αναφέρει: «Στις 4.29 μ.μ., ο σεισμοακουστικός σταθμός που είναι εγκατεστημένος στο αθλητικό γήπεδο Seccheto – Campo nell'Elba – κατέγραψε ένα πολύ ισχυρό σεισμικό ακουστικό σήμα. Ένα είδος κύματος ενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, προερχόμενο από τα νότια του νησιού Montecristo. Η φαινομενική ταχύτητα είναι περίπου σταθερή στα 400 μέτρα ανά δευτερόλεπτο για όλη τη διάρκεια του σήματος και στη συνέχεια μειώνεται, υποδεικνύοντας μια κίνηση μακριά από την πηγή».

Το καταγεγραμμένο σήμα είχε εύρος δέκα φορές μεγαλύτερο από τα γεγονότα που καταγράφηκαν προηγουμένως, «τόσο ώστε να κορεσθούν οι αισθητήρες υπερήχων και να παραχθεί ένα σεισμικό σήμα που καταγράφηκε τόσο στην Έλβα όσο και στους σταθμούς του εθνικού δικτύου INGV μέχρι την κοιλάδα της Αόστα», γράφει η εφημερίδα της Τοσκάνης.

Και επομένως, σύμφωνα με όσα εξηγήθηκαν, θα έπρεπε να ήταν μια βολίδα, δηλαδή ένα ουράνιο σώμα που μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης και διαλύθηκε.

Το INGV, στον ιστότοπό του , εντόπισε επίσης το βουητό που ήταν σαν απόκοσμος βρυχηθμός σε ένα "γεγονός που προέρχεται από τον αέρα".

Το ινστιτούτο παρατήρησε ότι «το σήμα είναι εμφανές, αλλά δεν είναι σεισμικό σήμα, επομένως δεν είναι σεισμός. Δεν είναι άμεσο να προσδιοριστεί η προέλευση του σήματος: κατά την προκαταρκτική έρευνα τα κύματα αποκαλύπτουν μια φαινομενική ταχύτητα (περίπου 400 m/s) η οποία είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που είναι τυπική ενός κύματος που διαδίδεται στον φλοιό της γης. Στον αέρα, τα κύματα ταξιδεύουν με την ταχύτητα του ήχου, περίπου 340 m/s (0,34 km/s), ενώ στους βράχους οι ταχύτητες των κυμάτων P είναι μερικά km/s, τυπικά 5-6 km/s στον φλοιό και πάνω από 8 km/s στον μανδύα. Αυτή τη στιγμή, η πιο πιθανή υπόθεση είναι ότι πρόκειται για ένα γεγονός που προέρχεται από τον αέρα».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή