Το ΣΣΚ στην Ινδία: Βαθύτερη οικονομική συνεργασία, βαθύτεροι πολιτικοί δεσμοί;

Από τότε που ο Μόντι ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2014, η σχέση της Ινδίας με τα κράτη του Κόλπου έχει αλλάξει
Το ΣΣΚ στην Ινδία: Βαθύτερη οικονομική συνεργασία, βαθύτεροι πολιτικοί δεσμοί;
9'

Υπό τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, η περιοχή του Κόλπου έχει γίνει ο ολοένα και πιο σημαντικός στρατηγικός εταίρος της Ινδίας. Αυτό τονίστηκε τον Φεβρουάριο του 2024, όταν, στη δεύτερη τελευταία επίσκεψή του πριν από τις γενικές εκλογές της Ινδίας τον Απρίλιο-Μάιο 2024, ο Μόντι ταξίδεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και στο Κατάρ. Υπό τον Μόντι, ο Κόλπος έχει γίνει προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και αναπόσπαστο μέρος της «διευρυμένης γειτονιάς» της Ινδίας στην οποία το Νέο Δελχί έχει αυξανόμενα συμφέροντα και επιρροή .

Αλλαγή σχέσεων

Από τότε που ο Μόντι ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2014, η σχέση της Ινδίας με τα κράτη του Κόλπου έχει αλλάξει. Στην πραγματικότητα, από μια σχέση που επικεντρώθηκε στην ενέργεια, το εμπόριο και τους Ινδούς ομογενείς, η σχέση εξελίχθηκε σε ένα νέο πλαίσιο που περιλαμβάνει πολιτικές σχέσεις, επενδύσεις και συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια. Σήμερα, οι προτεραιότητες της Ινδίας περιλαμβάνουν την προσέλκυση επενδύσεων για την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης , την αντιμετώπιση προβλημάτων περιφερειακής ασφάλειας (συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Θάλασσας και του Κόλπου) και την ενίσχυση της περιφερειακής παρουσίας και επιρροής της .

Η επίσκεψη του Μόντι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η έβδομη από τότε που ανέλαβε την εξουσία, καταδεικνύοντας την αυξανόμενη εστίαση της Ινδίας στην εμπλοκή της περιοχής του Κόλπου. Τον Αύγουστο του 2015, η επίσκεψη του Μόντι στα ΗΑΕ ήταν η πρώτη Ινδού πρωθυπουργού στα ΗΑΕ εδώ και 34 χρόνια, ενώ η επίσκεψή του τον Αύγουστο του 2019 στο Μπαχρέιν ήταν η πρώτη που έγινε ποτέ από Ινδό πρωθυπουργό.

Η ενέργεια, το εμπόριο και η διασφάλιση της ασφάλειας των Ινδών ομογενών ήταν παραδοσιακά τα βασικά στοιχεία της σχέσης Ινδίας-Κόλπου. Η Ινδία έχει μεγάλο μερίδιο στη σταθερότητα του Κόλπου, δεδομένου ότι περίπου 8,8 εκατομμύρια Ινδοί υπήκοοι κατοικούν στην περιοχή.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας σε περιφερειακό μπλοκ . Το εμπόριο με το ΣΣΚ αποτελούσε το 15,8% του συνολικού εμπορίου της Ινδίας το FY2022–23, σε σύγκριση με το 11,6% του συνολικού εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ΗΑΕ ήταν σταθερά ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ινδίας στον Κόλπο και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας συνολικά, με τη Σαουδική Αραβία στην τέταρτη θέση.

Η ενέργεια αποτελεί επίσης βασικό επίκεντρο των δεσμών τους. Η εξάρτηση της Ινδίας από τον Κόλπο για εισαγωγές ενέργειας μειώθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 , με το Νέο Δελχί να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση. Η περιοχή του Κόλπου εκπλήρωσε το 55,3% της συνολικής ζήτησης αργού πετρελαίου της Ινδίας το 2022–23, σε σύγκριση με 63,9% το 2021–2022. Ωστόσο, οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία μειώνονται το 2023–24, και υπάρχουν ενδείξεις ότι η φθίνουσα εξάρτηση της Ινδίας από το πετρέλαιο του Κόλπου ήδη αντιστρέφεται, με τα στοιχεία από τα μέσα του 2023 να δείχνουν ανάκαμψη. Τα επίπεδα των προμηθειών πετρελαίου της Μέσης Ανατολής στην Ινδία είναι πιθανό να αυξηθούν μεσοπρόθεσμα.

Επενδυτικοί δεσμοί

Τα αυξανόμενα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Ινδίας στην περιοχή του Κόλπου έχουν οδηγήσει σε ένα νέο πλαίσιο για τους δεσμούς Ινδίας-Κόλπου που βασίζεται στις επενδύσεις, τις πολιτικές σχέσεις και τη συνεργασία άμυνας και ασφάλειας.

Η οικονομική συνεργασία μεταξύ της Ινδίας και του Κόλπου έχει ενταθεί χάρη στις αυξημένες επενδύσεις του Κόλπου στην Ινδία . Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία των κρατών του Κόλπου και οι κρατικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να διοχετεύουν επενδύσεις κεφαλαίου στην Ινδία.

Πιο συγκεκριμένα, με την Ινδία να γίνεται μια ολοένα και πιο ελκυστική οικονομική αγορά, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν ανακοινώσει επενδυτικούς στόχους στην Ινδία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων , αντίστοιχα. Τα ΗΑΕ είναι η έβδομη μεγαλύτερη πηγή ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ινδία, επί του παρόντος στα 15,3 δισ. δολάρια . Η Σαουδική Αραβία είχε επενδύσει 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Μάρτιο του 2022, ενώ το Κατάρ επένδυσε πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Μεταξύ παραδειγμάτων προγραμματισμένων επενδύσεων, ο Διευθύνων Σύμβουλος του αμοιβαίου κεφαλαίου κρατικών περιουσιακών στοιχείων των ΗΑΕ, Khaldoon Al Mubarak, δήλωσε τον Ιούνιο του 2020 ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο διερευνούσε επενδυτικές ευκαιρίες στην Ινδία, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, η Mubadala αποτελούσε μέρος μιας κοινοπραξίας με επικεφαλής την BlackRock Real Assets, η οποία τον Απρίλιο του 2022 ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 525 εκατομμύρια δολάρια στην Tata Power Renewables της Ινδίας.

Το 2020, η εταιρεία Jio Platforms της Ινδίας Reliance Industries ήταν στόχος περισσότερων από δώδεκα επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, του Mubadala και της Επενδυτικής Αρχής του Άμπου Ντάμπι, των οποίων οι επενδύσεις ανήλθαν σε $1,5 δις , $1,2 δις και $752 εκατομμύρια αντίστοιχα. Τον Φεβρουάριο του 2020, η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ αγόρασε μερίδιο 25% αξίας 452 εκατομμυρίων δολαρίων στη θυγατρική ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου Adani με έδρα τη Βομβάη.

Τον Αύγουστο του 2023, η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ ανακοίνωσε επίσης μια επένδυση 1 δισ. $ στην Reliance Retail Ventures. Επιπλέον, τον Φεβρουάριο του 2024, η Saudi Aramco δήλωσε ότι υπήρξαν σοβαρές συζητήσεις με ινδικές εταιρείες για την ενίσχυση των επενδυτικών σταδίων της εταιρείας στην Ινδία.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα κράτη του Κόλπου θα αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις στην επίτευξη των φιλόδοξων επενδυτικών στόχων που είχαν θέσει στην Ινδία . Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2023 – κατά την επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Ινδία – οι δύο χώρες συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια κοινή ομάδα εργασίας (JWG) για τον εξορθολογισμό και τη διοχέτευση των σχεδιαζόμενων επενδύσεων 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σχεδόν το ήμισυ αυτής της επένδυσης είχε προγραμματιστεί για την κοινή ανάπτυξη του έργου Ratnagiri Refinery and Petrochemicals 44 δισ. δολαρίων στη Μαχαράστρα από εταιρείες πετρελαίου Ινδίας, Σαουδικής Αραβίας και Εμιράτων.

Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Μόντι και ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν υπέγραψαν συμφωνία για τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την ταχεία παρακολούθηση του έργου στο Ρατναγκίρι . Ωστόσο, το έργο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω αλλαγών στη θέση του εργοστασίου και ολοκλήρωσης της καταλληλότητας του εργοταξίου, καθώς και πολιτικών οπισθοδρομήσεων. Πρόσθετες προκλήσεις περιλαμβάνουν την ακύρωση σχεδίων της Saudi Aramco, τον Νοέμβριο του 2021, για την απόκτηση μεριδίου 20% στην επιχείρηση πετρελαίου προς χημικά της Reliance Industries, αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων .

Αυξημένη στρατηγική σύγκλιση

Η περιφερειακή γεωοικονομική εστίαση οδήγησε την Ινδία να συμμετάσχει στον όμιλο I2U2 και να ενταχθεί στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μόντι στα ΗΑΕ τον Φεβρουάριο, η Ινδία και οι ομολόγους των ΗΑΕ υπέγραψαν μια διακυβερνητική συμφωνία πλαίσιο για το IMEC . Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2024 , μια διυπουργική αντιπροσωπεία από την Ινδία επισκέφθηκε τα ΗΑΕ για να συζητήσει τη συμφωνία πλαίσιο για το IMEC. Ωστόσο, και οι δύο πρωτοβουλίες κινδυνεύουν να καθυστερήσουν από τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ.

Οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ του Μόντι και των ηγετών του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΑΕ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, έχουν εμβαθύνει τις πολιτικές σχέσεις της Ινδίας με αυτές τις χώρες , χτίζοντας εμπιστοσύνη και προθυμία για συνεργασία σε ευαίσθητα ζητήματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της αντιτρομοκρατικής, της θαλάσσιας ασφάλειας και της ναυτικής συνεργασίας.

Ο κύριος περιφερειακός στόχος άμυνας και ασφάλειας της Ινδίας είναι να διασφαλίσει ότι οι θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτές και ρέουσες. Ένας μικρός αριθμός ινδικών πλοίων αναπτύσσεται τακτικά στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού ως μέρος των «αποστολών ανάπτυξης» του Ινδικού Ναυτικού, με παρουσία όλο το χρόνο στον Κόλπο του Άντεν, στον Κόλπο και στον Κόλπο του Ομάν. Το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό αύξησε την περιφερειακή του ανάπτυξη ως απάντηση στις ναυτιλιακές επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Προκλήσεις μπροστά

Η Ινδία πρόκειται να κερδίσει πολύ περισσότερα διευρύνοντας τις σχέσεις της με τον Κόλπο, αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις στην ανάπτυξη πολιτικών και οικονομικών δεσμών λόγω του επιδεινούμενου περιβάλλοντος ασφαλείας.

Το ξέσπασμα του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ και οι ναυτιλιακές επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα επηρέασαν άμεσα την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας. Ωστόσο, η Ινδία παραμένει απρόθυμη να αναλάβει ενεργό ρόλο στην περίπλοκη πολιτική της Μέσης Ανατολής και συνεχίζει να επιδιώκει τη μακροχρόνια εξισορροπητική πράξη της μεταξύ του Κόλπου, του Ιράν και του Ισραήλ.

Επιπλέον, η Ινδία πρέπει να διαχειριστεί προσεκτικά τις διπλωματικές σχέσεις μετά από ισλαμοφοβικά σχόλια που έγιναν από Ινδούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Οποιαδήποτε ισλαμοφοβική ρητορική από Ινδούς υπηκόους έρχεται σε αντίθεση με την αυξανόμενη από κυβέρνηση σε κυβέρνηση επίδειξη θρησκευτικής ανοχής μεταξύ της Ινδίας και του Κόλπου. Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το εάν τα ισλαμοφοβικά σχόλια που έγιναν κατά την ινδική προεκλογική εκστρατεία θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις μελλοντικές σχέσεις Ινδίας-Κόλπου.

Η νέα ινδική κυβέρνηση και η πορεία προς τα εμπρός

Για τη νέα ινδική κυβέρνηση, οι προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής θα περιλαμβάνουν την ενίσχυση των σχέσεων της Ινδίας με τον Κόλπο . Η Ινδία πιθανότατα θα γίνει ένας αυξημένος «στρατηγικός εταίρος» για τα κράτη του Κόλπου. Η διαχείριση των αμοιβαίων προκλήσεων, ενώ θα εστιάζεται σε αυξανόμενα πολιτικά, οικονομικά συμφέροντα και συμφέροντα ασφάλειας, θα είναι το κλειδί για να μπορέσουν οι σχέσεις Ινδίας-Κόλπου να ενισχυθούν και να γίνουν πιο φιλόδοξες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή