Βόρεια Κορέα: Χτίζει τείχος στα σύνορα με τη Σεούλ - Τι αποκαλύπτουν νέες, δορυφορικές εικόνες

Η Βόρεια Κορέα χτίζει τμήματα ενός τείχους σε πολλά σημεία κοντά στα σύνορά της με τη Νότια Κορέα, αποκαλύπτουν νέες δορυφορικές εικόνες.
Ένταση στην κορεατική χερσόνησο
AP
4'

Οι εικόνες που αναλύθηκαν από το BBC Verify δείχνουν επίσης ότι η γη εντός της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης (DMZ) έχει εκκαθαριστεί, κάτι που οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση της μακροχρόνιας εκεχειρίας με τη Νότια Κορέα. Το DMZ είναι μια ουδέτερη ζώνη πλάτους 4 χιλιομέτρων μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται τεχνικά σε πόλεμο χωρίς να έχουν υπογράψει ποτέ συνθήκη ειρήνης. Η εν λόγω ζώνη χωρίζεται στα δύο, με κάθε πλευρά να ελέγχεται από τα αντίστοιχα έθνη.

Αυτή η πρόσφατη δραστηριότητα είναι «ασυνήθιστη», σύμφωνα με τους ειδικούς, και έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
«Σε αυτό το σημείο μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι η Βόρεια Κορέα επιδιώκει να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία και τις οχυρώσεις της κατά μήκος των συνόρων», λέει ο Σρέγιας Ρέντι, ανταποκριής στο NK News, με έδρα τη Σεούλ.

Το BBC Verify ανέλυσε δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης ενός τμήματος 7 χιλιομέτρων των συνόρων ως μέρος ενός έργου για την εξέταση των αλλαγών που έκανε η Βόρεια Κορέα στην περιοχή. Αυτές οι εικόνες φαίνεται να δείχνουν τουλάχιστον τρία τμήματα όπου έχουν ανεγερθεί φράγματα κοντά στη DMZ, καλύπτοντας συνολικά περίπου 1 χλμ κοντά στο ανατολικό άκρο των συνόρων.
Είναι πιθανό να έχει υπάρξει περαιτέρω κατασκευή φραγμού κατά μήκος άλλων τμημάτων των συνόρων.

Η ακριβής ημερομηνία έναρξης της κατασκευής είναι ασαφής λόγω έλλειψης προηγούμενων εικόνων υψηλής ανάλυσης στην περιοχή. Ωστόσο, αυτές οι δομές δεν ήταν ορατές σε μια εικόνα που τραβήχτηκε τον Νοέμβριο του 2023. «Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που χτίζουν ένα φράγμα με την έννοια του διαχωρισμού των τόπων μεταξύ τους», είπε στο BBC ο Δρ Ουκ Γιανγκ, στρατιωτικός και αμυντικός εμπειρογνώμονας στο Asan Institute for Policy Studies της Σεούλ

«Πίσω στη δεκαετία του 1990, η Βόρεια Κορέα είχε στήσει τα αντιαρματικά τείχη για να αποτρέψει την προέλαση των αρμάτων σε περίπτωση που ξεσπούσε πόλεμος. Αλλά πρόσφατα, η Βόρεια Κορέα στήνει τείχη ύψους 2-3 μέτρων και δεν μοιάζουν με τα αντιαρματικά τείχη», λέει ο Δρ Γιανγκ. «Το σχήμα των τείχων υποδηλώνει ότι δεν είναι απλώς εμπόδια [για τανκς], αλλά προορίζονται να χωρίσουν μια περιοχή», προσθέτει

Υπάρχουν επίσης στοιχεία εκκαθάρισης γης εντός της βορειοκορεατικής πλευράς του DMZ. Οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες του ανατολικού άκρου του ορίου δείχνουν αυτό που φαίνεται να είναι ένας νέος δρόμος πρόσβασης. Αξιωματούχος από το Κοινό Επιτελείο της Νότιας Κορέας (JCS) δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη οτι ο στρατός εντόπισε συνεχιζόμενη δραστηριότητα που σχετίζεται με την «ενίσχυση τακτικών δρόμων, την τοποθέτηση ναρκών και την εκκαθάριση ερημιών».

Ο πόλεμος της Κορέας έληξε το 1953 με μια ανακωχή, στην οποία και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να μην «εκτελέσουν καμία εχθρική ενέργεια εντός, από ή εναντίον της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης». Αλλά δεν υπήρξε οριστική ειρηνευτική διευθέτηση. Αν και η επανένωση φαινόταν απίθανη εδώ και χρόνια, αυτός ήταν πάντα ο δηλωμένος στόχος των ηγετών της Βόρειας Κορέας μέχρι τις αρχές του 2024, όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν έχει πλέον αυτή τη φιλοδοξία.

Ορισμένοι ειδικοί χαρακτήρισαν τις παρατηρήσεις «πρωτοφανείς» και είδαν μια σημαντική αλλαγή πολιτικής όταν ο Κιμ χαρακτήρισε τη Νότια Κορέα ως «κύριο εχθρό» στις αρχές του τρέχοντος έτους. Από τότε, ο Βορράς άρχισε επίσης να αφαιρεί σύμβολα που αντιπροσωπεύουν την ενότητα των δύο χωρών - όπως η κατεδάφιση μνημείων και η διαγραφή των αναφορών για επανένωση σε κυβερνητικούς ιστότοπους.

Η Βόρεια Κορέα δεν χρειάζεται πραγματικά περισσότερα εμπόδια για να αποτρέψει ένα χτύπημα από τον Νότο, αλλά υψώνοντας αυτά τα σύνορα, ο Βορράς σηματοδοτεί ότι δεν επιδιώκει την επανένωση, λένε αναλυτές. Κάποιοι λένε επίσης ότι αυτό ευθυγραμμίζεται με τις ευρύτερες ενέργειες του Κιμ.

«Η Βόρεια Κορέα δεν προσποιείται καν ότι θέλει να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Νότια Κορέα και απέρριψε τις πρόσφατες προσπάθειες της Ιαπωνίας να συμμετάσχει σε συνομιλίες», λέει ο Δρ Έντουαρντ Χάουελ, ερευνητής της Κορεατικής Χερσονήσου στην Οξφόρδη. «Με τις θερμότερες σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν οι ενδοκορεατικές προκλήσεις αυξηθούν φέτος».