«Φονικοί» καύσωνες σε Ασία και Ευρώπη - Εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν από τη ζέστη

Πρόκειται για μια ένδειξη ότι η κλιματική αλλαγή ενδέχεται για μια ακόμη φορά να πυροδοτήσει ακραίες θερμοκρασίες
«Φονικοί» καύσωνες σε Ασία και Ευρώπη - Εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν από τη ζέστη
1'

Καύσωνες πλήττουν πόλεις σε τέσσερις ηπείρους του βόρειου ημισφαιρίου με τις θερμοκρασίες να σπάνε ρεκόρ και όπως πιστεύεται προκάλεσαν εκατοντάδες θανάτους σε Ασία και Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια ένδειξη ότι η κλιματική αλλαγή ενδέχεται για μια ακόμη φορά να πυροδοτήσει θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν αυτές του περσινού καλοκαιριού, το οποίο ήταν το θερμότερο εδώ και 2.000 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature.

Στη Σαουδική Αραβία σχεδόν δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι πήγαν να προσκυνήσουν στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας, όμως εκατοντάδες πέθαναν λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που ξεπέρασαν τους 51° Κελσίου, σύμφωνα με αναφορές ξένων Aρχών.

Υγειονομικές πηγές και πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου δήλωσαν στο Reuters χθες, Πέμπτη, ότι τουλάχιστον 530 Αιγύπτιοι πέθαναν κατά τη διάρκεια του χατζ, αύξηση σε σχέση με τους 307 που είχαν αναφερθεί την Τετάρτη, ενώ 40 ακόμη αγνοούνται.

Παράλληλα, για ακόμη μια εβδομάδα πλήττονται και διάφορες περιοχές της Ευρώπης από την Πορτογαλία ως την χώρα μας συμβάλοντας στο ξέσπασμα των πυρκαγιών. Στη Σερβία οι μετεωρολόγοι προβλέπουν θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται γύρω στους 40° Κελσίου αυτή την εβδομάδα, καθώς άνεμοι από τη Βόρεια Αφρική δημιουργούν θερμό μέτωπο στα Βαλκάνια. Οι υγειονομικές αρχές κήρυξαν κόκκινο συναγερμό και συνέστησαν στους πολίτες να αποφεύγουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Βελιγραδίου επεσήμανε ότι οι γιατροί της χρειάστηκε να επέμβουν 109 φορές στη διάρκεια της νύχτας για να προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή