Πόσο πραγματική ήταν η απειλή της Χεζμπολάχ στην Κύπρο; 5 σημεία- κλειδιά
Στο στόχαστρο του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, μπήκε την Τετάρτη η Κύπρος, υπογραμμίζοντας ότι η οργάνωση θα μπορούσε να θεωρήσει τη Λευκωσία εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου.
Άμεση ήταν η αντίδραση της κυπριακής ηγεσίας στις απειλές της Χεζμπολάχ, με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη να χαρακτηρίζει τις κατηγορίες αυτές ανυπόστατες.
Ο Σωτήρης Ρούσσος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανέλυσε τις απειλές ως εξής:
«Μερικές σημειώσεις για τις απειλές της Χεζμπολάχ προς την Κύπρο.
1.Τον Μάιο του 2023, ο ισραηλινός στρατός είχε πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στα κυπριακά εδάφη προσομοιώνοντας πόλεμο με τον Λίβανο. Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι η Κύπρος επιλέχθηκε για τη διεξαγωγή αυτών των ασκήσεων λόγω “της γεωγραφικής της φύσης, η οποία είναι παρόμοια με αυτή του νότιου Λιβάνου”.
Επίσης το 2022, ο ισραηλινός στρατός συμμετείχε σε εκτεταμένες ασκήσεις στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο σε αγροτικές και αστικές περιοχές όσο και σε ορεινές περιοχές παρόμοιες με τον Λίβανο, με στόχο τη “βελτίωση της ετοιμότητας και της απόδοσης των δυνάμεων στις αποστολές πεδίου που πραγματοποιούνται στο βάθος των εχθρικών εδαφών.".
2. Τους 2-3 τελευταίους μήνες έχουμε μια σταδιακή κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Η πιο ανησυχητική εξέλιξη είναι η επιμονή ορισμένων think tanks που πρόσκεινται στην ισραηλινή Δεξία να υποστηρίζουν ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος για μια γενική επίθεση με στόχο την καταστροφή της Χεζμπολλάχ. Επίσης μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου δηλώνουν ότι η κατάσταση στο βόρειο Ισραήλ δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα πρέπει να υπάρξει στρατιωτική λύση. Για πολλούς αναλυτές στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη Βηρυτό και την Τεχεράνη αυτά είναι προοίμια γενικευμένου πολέμου στον Λίβανο.
3. Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν την κρισιμότητα της κατάστασης στην Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ και η Χεζμπολλάχ βρίσκονται σε ΠΟΛΕΜΟ και μια απόφαση να χτυπήσουν αυτό που θεωρούν πλεονέκτημα του εχθρού είναι απολύτως μέσα στις επιλογές τους. Δεν διεξάγουν πολιτική μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Βασιλίσσης Σοφίας και πλατείας Κολωνακίου.
4. Η απόλυτη ευθυγράμμιση της Αθήνας με την Ουάσιγκτον σε σημείο εξαφάνισης οποιασδήποτε έστω ελάχιστης αυτονομίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και κυρίως η εντελώς αναίτια εχθρική συμπεριφορά απέναντι στο Ιράν μας στερεί πολύτιμους διαύλους αποσυμπίεσης και τελικά αποσόβησης μιας σύγκρουσης
5. Όταν μια μικρή χώρα με το 36% της επικράτειάς της υπό στρατιωτική κατοχή εξαρτάται οικονομικά σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, τότε μια επίθεση της Χεζμπολλάχ μπορεί να την καταστρέψει. Θα ήταν ίσως πιο συνετό να ακολουθεί μια πολιτική αυστηρής ουδετερότητας στις μεσανατολικές συγκρούσεις και να διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με όλους τους παίκτες.»