Όρος Ρενιέ: Σκορπά τρόμο το ηφαίστειο - Το «λαχάρ» μπορεί να προκαλέσει βιβλική καταστροφή

Η πλειονότητα της ηφαιστειακής τέφρας πιθανότατα θα διασκορπιστεί ανάλογα με τη φορά του ανέμου προς τα ανατολικά μακριά από τα κέντρα πληθυσμού
Όρος Ρενιέ: Σκορπά τρόμο το ηφαίστειο - Το «λαχάρ» μπορεί να προκαλέσει βιβλική καταστροφή
2'

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους ηφαιστειολόγους των ΗΠΑ η χιονισμένη κορυφή του όρους Ρενιέ, που υψώνεται 4,3 χιλιόμετρα (2,7 μίλια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην πολιτεία της Ουάσιγκτον για ηφαιστειακή έκρηξη παρόλο που δεν έχει προκληθεί κάποια τα τελευταία 1.000 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τζες Φίνιξ, ηφαιστειολόγος και πρεσβευτής της Ένωσης Ανήσυχων Επιστημόνων ανέφερε πως: «το όρος Ρενιέ με κρατάει ξύπνιο τη νύχτα γιατί αποτελεί πολύ μεγάλη απειλή για τις γύρω κοινότητες. Η Τακόμα και το Νότιο Σιάτλ είναι χτισμένες σε αρχαίους χειμάρρους πάχους 100 ποδιών (30,5 μέτρων) από τις εκρήξεις του όρους Ρενιέ» σε ένα επεισόδιο του «Violent Earth With Liv Schreiber», μια πρωτότυπη σειρά του CNN.

Η πλειονότητα της ηφαιστειακής τέφρας πιθανότατα θα διασκορπιστεί ανάλογα με τη φορά του ανέμου προς τα ανατολικά μακριά από τα κέντρα πληθυσμού, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Το «λαχάρ»

Πολλοί επιστήμονες φοβούνται την προοπτική ενός λαχάρ, δηλαδή μιας ταχέως κινούμενης μάζας, που αποτελείται από ένα συνονθύλευμα νερού και ηφαιστειακών πετρωμάτων, που προέρχονται από πάγο ή χιόνι και λιώνουν γρήγορα από την έκρηξη. Η μάζα αυτή μαζεύει τα συντρίμμια καθώς ρέουν μέσα από κοιλάδες και κανάλια αποστράγγισης.

«Αυτό που κάνει το Όρος Ρενιέ δύσκολο είναι ότι είναι τόσο ψηλό και καλυμμένο με πάγο και χιόνι. Αν υπάρξει οποιαδήποτε εκρηκτική δραστηριότητα, τα καυτά υλικά θα λιώσουν τα κρύα και θα αρχίσει να κατεβαίνει πολύ νερό», εξήγησε ο ερευνητής σεισμολόγος του Παρατηρητηρίου Ηφαιστείων Καταρρακτών του USGS στο Βανκούβερ της Ουάσιγκτον, Σεθ Μοράν.

Ο Μοράν τόνισε τον κίνδυνο για τις δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που θα μπορούσαν να επηρεαστούν γρήγορα από ένα μεγάλο λαχάρ. Ένα πρόσφατο παράδειγμα της καταστροφικής δύναμης των λαχάρ είναι η έκρηξη του Νοεμβρίου 1985 του ηφαιστείου Νεβάδο ντελ Ρουίς στην Κολομβία. Μόλις λίγες ώρες μετά την έναρξη της έκρηξης, ένας ποταμός λάσπης, βράχων, λάβας και παγωμένου νερού σάρωσε την πόλη Αρμέρο, σκοτώνοντας πάνω από 23.000 ανθρώπους σε λίγα λεπτά.

«Όταν σταματήσει … έχετε αυτή τη σκληρή, σχεδόν σαν σκυρόδεμα ουσία που μπορεί να είναι σαν κινούμενη άμμος όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να βγουν από αυτήν», είπε ο ηφαιστειολόγος και λέκτορας γεωεπιστημών και περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Μπράντλεϊ Πίτσερ, σε ένα άλλο επεισόδιο του «Violent Earth With Liv Schreiber».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή