Μέκκα: Πάνω από 1.300 πιστοί «έσβησαν» στους 50°C κατά τη διάρκεια του χατζ

Τουλάχιστον 1.301 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια του Χατζ στη Σαουδική Αραβία, εν μέσω αφόρητου καύσωνα
Εκατοντάδες πιστοί άφησαν την τελευταία τους πνοή στη Μέκκα
Εκατοντάδες πιστοί άφησαν την τελευταία τους πνοή στη Μέκκα
AP
3'

Τουλάχιστον 1.301 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια του Χατζ, λέει η Σαουδική Αραβία, ως επί το πλείστον μη εξουσιοδοτημένοι προσκυνητές που περπάτησαν μεγάλες αποστάσεις σε έντονη ζέστη. Πολλοί από αυτούς που πέθαναν περπάτησαν μεγάλες αποστάσεις κάτω από τον ήλιο χωρίς σκιά και νερό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας.

Το φετινό προσκύνημα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, με θερμοκρασίες που κατά περιόδου ξεπερνούσαν τους 50 βαθμούς Κελσίου.
Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα όσων πέθαναν δεν είχαν επίσημες άδειες για να βρίσκονται στο προσκύνυμα και περπατούσαν κάτω από το άμεσο ηλιακό φως χωρίς κατάλληλο καταφύγιο, μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Μερικοί από αυτούς που πέθαναν ήταν ηλικιωμένοι ή χρόνια άρρωστοι, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Ο υπουργός Υγείας Fahd Al-Jalajel είπε ότι έγιναν προσπάθειες ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους του θερμικού στρες και τον τρόπο με τον οποίο οι προσκυνητές θα μπορούσαν να το μετριάσουν. Οι υγειονομικές εγκαταστάσεις περιέθαλψαν σχεδόν μισό εκατομμύριο προσκυνητές, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 140.000 που δεν είχαν άδεια, είπε, και ορισμένοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται λόγω θερμικής εξάντλησης. «Είθε ο Αλλάχ να συγχωρήσει και να ελεήσει τους εκλιπόντες. Τα θερμά μας συλλυπητήρια πηγαίνουν στις οικογένειες τους», είπε.

Η Σαουδική Αραβία έχει επικριθεί ότι δεν έκανε περισσότερα για να κάνει το Χατζ πιο ασφαλές, ειδικά για τους μη εγγεγραμμένους προσκυνητές που δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις όπως κλιματιζόμενες σκηνές και επίσημες μεταφορές.Οι θερμοκρασίες στη Μέκκα ξεπέρασαν τους 51,8 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο της Σαουδικής Αραβίας.

Χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ενημερώσει γι τον αριθμό των πολιτών τους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά η Σαουδική Αραβία δεν είχε σχολιάσει δημόσια τους θανάτους ούτε είχε δώσει επίσημο απολογισμό μέχρι την Κυριακή.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο έναν Άραβα διπλωμάτη είπε ότι 658 Αιγύπτιοι έχασαν τη ζωή τους. Η Ινδονησία ανέφερε ότι περισσότεροι από 200 υπήκοοι της έχασαν τη ζωή τους, ενώ η Ινδία ανέφερε τον απολογισμό των νεκρών 98 ανθρώπων. Το Πακιστάν, η Μαλαισία, η Ιορδανία, το Ιράν, η Σενεγάλη, το Σουδάν και η αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ επιβεβαίωσαν επίσης θανάτους.

Το Χατζ είναι το ετήσιο προσκύνημα που κάνουν οι μουσουλμάνοι στην ιερή πόλη της Μέκκας. Όλοι οι μουσουλμάνοι που είναι οικονομικά και σωματικά ικανοί πρέπει να ολοκληρώσουν το προσκύνημα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν φέτος, είπε η Σαουδική Αραβία.

Το Σάββατο, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Mostafa Madbouly αφαίρεσε τις άδειες 16 τουριστικών εταιρειών και παρέπεμψε τους διευθυντές τους στους εισαγγελείς επειδή επέτρεψαν τα παράνομα προσκυνήματα στη Μέκκα. Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε αρκετούς ταξιδιωτικούς πράκτορες που διευκόλυναν το ανεπίσημο ταξίδι μουσουλμάνων προσκυνητών στη Μέκκα. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τυνησίας Kais Saied απέλυσε τον υπουργό θρησκευτικών υποθέσεων.

Οι άδειες Χατζ κατανέμονται σε χώρες με σύστημα ποσοστώσεων και διανέμονται σε άτομα με κλήρωση. Ωστόσο, το συνεπαγόμενο κόστος ωθεί πολλούς να προσπαθήσουν να λάβουν μέρος χωρίς άδεια, αν και κινδυνεύουν να συλληφθούν και να απελαθούν εάν συλληφθούν. Πριν από το Χατζ, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είπαν ότι είχαν απομακρύνει εκατοντάδες χιλιάδες μη εξουσιοδοτημένους προσκυνητές από τη Μέκκα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή