Τρόμος και θάνατος στις ΗΠΑ: Μπαράζ πυροβολισμών με τουλάχιστον έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες

Σειρά μαζικών πυροβολισμών στις ΗΠΑ, μετά από ένα Σαββατοκύριακο χάους και βίας
Mαζικοί πυροβολισμοί στις ΗΠΑ
Mαζικοί πυροβολισμοί στις ΗΠΑ
Associated Press
5'

Μια σειρά μαζικών πυροβολισμών συγκλόνισε τις ΗΠΑ τα ξημερώματα της Κυριακής, αφήνοντας τουλάχιστον έναν νεκρό και άλλους 34 τραυματίες σε μόλις τέσσερις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στη Νέα Υόρκη, την Αλαμπάμα, το Μιζούρι και το Οχάιο.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν εν μέσω μιας ευρύτερης σειράς πρόσφατων μαζικών πυροβολισμών, μεταξύ των οποίων σε ένα παντοπωλείο του Αρκάνσας την Παρασκευή που άφησε πίσω τέσσερις νεκρούς και εννέα τραυματίες - καθώς και έναν άλλο σε νυχτερινό κέντρο στο Κεντάκι το Σάββατο που σκότωσε έναν και τραυμάτισε επτά.

Η βία ανέβασε τον αριθμό των μαζικών πυροβολισμών στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος, από την Κυριακή, σε περισσότερες από 240 – κατά μέσο όρο περισσότερες από μία ημερησίως, σύμφωνα με το Gun Violence Archive.

Το αρχείο ορίζει ως μαζικό πυροβολισμό έναν πυροβολισμό κατά τον οποίο τέσσερα ή περισσότερα θύματα τραυματίζονται ή σκοτώνονται. Ένα τόσο υψηλό ποσοστό μαζικών πυροβολισμών στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει ορισμένες δημόσιες εκκλήσεις για πιο ουσιαστικό έλεγχο των όπλων. Αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπήρξε γενικά απρόθυμη ή ανίκανη να εισακούσει αυτές τις εκκλήσεις.

Η αιματοχυσία του Σαββατοκύριακου ήρθε μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ νωρίτερα τον Ιούνιο να καταργήσει την ομοσπονδιακή απαγόρευση των ειδικών αξεσουάρ που μπορούν να επιτρέψουν σε ένα ημιαυτόματο όπλο να πυροβολεί τόσο γρήγορα όσο ένα πολυβόλο.

Μετά την απόφαση 6-3 από τη συντηρητική πλειοψηφία του δικαστηρίου, ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την απόφαση, λέγοντας ότι η απόφαση «καταρρίπτει έναν σημαντικό κανονισμό για την ασφάλεια των όπλων». «Καλώ το Κογκρέσο να απαγορεύσει τα bump stocks, να εγκρίνει την απαγόρευση των επιθετικών όπλων και να λάβει πρόσθετα μέτρα για να σώσει ζωές. Στείλτε μου ένα νομοσχέδιο και θα το υπογράψω αμέσως», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Η αστυνομία δεν εξέτασε τι είδους όπλα ή αξεσουάρ μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν στη βία της Κυριακής. Ωστόσο, οι επικριτές της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου υποστηρίζουν ότι μια τέτοια απόφαση δεν συμβάλλει στην ασφάλεια του κοινού.

Ένας από τους πυροβολισμούς της Κυριακής σημειώθηκε σε ένα πάρκο στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, όταν ένα άτομο άρχισε να πυροβολεί εναντίον του πλήθους εν μέσω τσακωμού. Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν στον πυροβολισμό, που σημειώθηκε στο Μνημείο του Dr Martin Luther King Jr του Ρότσεστερ.

Τα θύματα ήταν ένα 17χρονο αγόρι, τρεις άνδρες 18, 21 και 33 ετών – καθώς και δύο γυναίκες 20 και 25 ετών, σύμφωνα με την αστυνομία. Μετά τον πυροβολισμό, η αστυνομία συνέλαβε έναν 38χρονο και του απήγγειλε κατηγορίες για επίθεση δεύτερου βαθμού, δεύτερου βαθμού παρεμπόδιση της κυβερνητικής διοίκησης, αντίσταση στη σύλληψη και δεύτερου βαθμού παρενόχληση, ανέφεραν οι ανακριτές.

Στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, η αστυνομία και οι γιατροί απάντησαν σε αναφορές για πυροβολισμό περίπου στη 1.45 π.μ. την Κυριακή. Σύμφωνα με αξιωματούχους στην πρωτεύουσα της πολιτείας, ο πυροβολισμός σημειώθηκε σε ένα πάρτι στην περιοχή North Pass όπου ακούστηκαν περισσότεροι από 600 πυροβολισμοί.

Ο δήμαρχος του Μοντγκόμερι, Στίβεν Ριντ, είπε ότι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν και ακόμη τέσσερις τραυματίστηκαν «στο χάος που ακολούθησε». Σύμφωνα με την αστυνομία, τα εννέα θύματα υπέστησαν τραύματα που δεν ήταν επικίνδυνα για τη ζωή τους και τρία παιδιά ήταν μεταξύ των θυμάτων.

Οι αρχές της πόλης ανέφεραν επίσης ότι μεταξύ των άλλων τεσσάρων ατόμων που τραυματίστηκαν ήταν μια γυναίκα και δύο άνδρες που χτυπήθηκαν από αυτοκίνητο. Η άλλη ήταν μια γυναίκα που τραυματίστηκε από σπασμένο γυαλί, αναφέρει η WSFA. Οι αρχές δεν κατονόμασαν ύποπτους ούτε γνωστοποίησαν αμέσως λεπτομέρειες σχετικά με πιθανό κίνητρο.

Εν τω μεταξύ, περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα της Κυριακής, ένας πυροβολισμός στο κέντρο του Σεντ Λούις του Μιζούρι, άφησε πίσω του έναν 26χρονο νεκρό και τουλάχιστον πέντε άλλους τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την αστυνομία, η πλειονότητα των θυμάτων είναι γύρω στα 20, με το τοπικό ειδησεογραφικό μέσο Fox 2 να αναφέρει ότι οι ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών πιστεύουν ότι ξέσπασε μια συμπλοκή μεταξύ μιας ομάδας γυναικών που οδήγησε σε πυροβολισμούς.

«Κάποια στιγμή ενεπλάκησαν άνδρες και βγήκαν πυροβόλα όπλα. Τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο ανασύρθηκε από το σημείο, αλλά είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν εμπλέκεται στον πυροβολισμό», ανέφερε η αστυνομία του Σεντ Λούις στο Twitter/X.

Στο Οχάιο, ανθρωποκυνηγητό βρισκόταν σε εξέλιξη όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ περίπου στις 2.30 π.μ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 10 άνθρωποι - μεταξύ των οποίων δύο έφηβοι. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα θύματα ήταν όλα άνδρες ηλικίας μεταξύ 16 και 27 ετών. Ένας από αυτούς ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο 10TV. Σε ανάρτησή της στο Facebook, η αστυνομία του Κολόμπους ζήτησε βοήθεια για να βρεθεί το αυτοκίνητο του δράστη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή