Ιστορικό επίτευγμα από την Κίνα: Επέστρεψε τα πρώτα δείγματα από την άλλη πλευρά της Σελήνης

Η Κίνα έγραψε ιστορία στη διαστημική εξερεύνηση. Η ρομποτική αποστολή Chang'e 6 επέστρεψε υλικό από τη μυστηριώδη μακρινή πλευρά της Σελήνης πίσω στη Γη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
Ιστορική αποστολή της Κίνας στο φεγγάρι
Ιστορική αποστολή της Κίνας στο φεγγάρι
Associated Press
2'

Ο σεληνιακός ανιχνευτής της Κίνας επέστρεψε στη Γη με τα πρώτα δείγματα από την ανεξερεύνητη μακρινή πλευρά της Σελήνης. Το Chang'e-6 προσγειώθηκε στην έρημο της Εσωτερικής Μογγολίας την Τρίτη, μετά από μια σχεδόν δίμηνη αποστολή που ήταν γεμάτη κινδύνους, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επιστήμονες περίμεναν με ανυπομονησία το Chang'e 6 καθώς τα δείγματα θα μπορούσαν να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το πώς σχηματίζονται οι πλανήτες. Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που έχει προσεδαφιστεί στην μακρινή πλευρά της Σελήνης, αφού το είχε κάνει στο παρελθόν το 2019.

Είναι τεχνικά δύσκολο να φτάσει κανείς στη μακρινή πλευρά του Φεγγαριού- η οποία βλέπει μακριά από τη Γη -λόγω της απόστασής της, αλλά και του δυσπρόσιτου εδάφους με γιγάντους κρατήρες και λίγες επίπεδες επιφάνειες.

Η αποστολή εκτοξεύτηκε στις 3 Μαΐου και έφτασε σε σεληνιακή τροχιά πέντε ημέρες αργότερα. Την 1η Ιουνίου, ο προσεδαφιστής προσγειώθηκε μέσα στον κρατήρα Apollo, ο οποίος βρίσκεται μέσα στη λεκάνη South Pole-Aitken (SPA), ένα χαρακτηριστικό σύγκρουσης πλάτους 2.500 χιλιομέτρων στην άλλη πλευρά της Σελήνης.

Ο ανιχνευτής χρησιμοποίησε ένα τρυπάνι και έναν ρομποτικό βραχίονα για να μαζέψει χώμα και βράχους, τράβηξε μερικές φωτογραφίες της επιφάνειας και τοποθέτησε μια κινεζική σημαία. Για την ακρίβεια συνέλεξε περίπου 2 κιλά σεληνιακού υλικού χρησιμοποιώντας μια σέσουλα και ένα τρυπάνι. Το μακρύ ταξίδι των δειγμάτων ολοκληρώθηκε νωρίς την Τρίτη με την προσγείωση της κάψουλας.

Το Πεκίνο έχει διοχετεύσει τεράστιους πόρους στο διαστημικό του πρόγραμμα την τελευταία δεκαετία σε μια προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία.

Το Chang'e 6 δεν είναι η πρώτη επιτυχημένη αποστολή επιστροφής σεληνιακού δείγματος, καθώς η Σοβιετική Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα (με την αποστολή Chang'e 5 το 2020) έχουν φέρει υλικό από τον δορυφόρο της Γης. Ωστόσο, όλες αυτές οι προηγούμενες προσπάθειες συνέλεξαν χώμα και πέτρες από την κοντινή πλευρά του φεγγαριού, αυτή που είναι πάντα στραμμένη προς τη Γη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή