Στη Βρετανία το αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας: Ο «γρίφος» με το ρόλο της Κέιτ Μίντλετον

Το αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας θα γίνει δεκτό με κάθε επισημότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, λίγες ημέρες πριν από τις πρόωρες εκλογές
To αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας
To αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας
AP
3'

Ο αυτοκράτορας Nαρουχίτο και η αυτοκράτειρα Mασάκο της Ιαπωνίας ξεκινούν τριήμερη κρατική επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα απολαύσουν μια τελετουργική υποδοχή και μια βόλτα με την άμαξα, όπως επίσης και μία κρατική δεξίωση που θα διοργανώσει ο Βασιλιάς Κάρολος Γ' στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Όμως, λόγω της προεκλογικής εκστρατείας, το ιαπωνικό βασιλικό ζεύγος δεν θα γίνει δεκτό στη Ντάουνινγκ Στριτ. Η πριγκίπισσα Άννα θα απουσιάσει επίσης από το λαμπερό γεύμα, αφού εισήχθη στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό στο κεφάλι που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από άλογο.

Οι κρατικές επισκέψεις είναι ένα μείγμα αρχαίας επιδείξεως και σύγχρονης διεθνούς πολιτικής, με το κόκκινο χαλί να στρώνεται για σημαντικούς επισκέπτες. Η επίσκεψη του αυτοκράτορα και της αυτοκράτειρας έχει σκοπό να ενισχύσει τους στρατιωτικούς, επιστημονικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας.

Είναι η πρώτη από έναν Ιάπωνα αρχηγό κράτους από το 1998 και θα ξεκινήσει με έναν επίσημο βασιλικό χαιρετισμό σε μία παρέλαση του βασιλικού ιππικού και στη συνέχεια μια πομπή προς τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Οι κρατικές επισκέψεις κατά τη διάρκεια γενικών εκλογών είναι ασυνήθιστες - στο παρελθόν, είχαν προγραμματιστεί εκ νέου για να μην συμπέσουν με την προεκλογική εκστρατεία.

Όμως η επίσκεψη των Ιαπώνων γαλαζοαίματων προχώρησε, με τη μοναδική αλλαγή οτι δεν θα υπάρξει η συνήθης συνάντηση με τον πρωθυπουργό στην Ντάουνινγκ Στριτ. Κεντρικό στοιχείο της θα είναι η δεξίωση στο πολυτελές περιβάλλον της αίθουσας χορού στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ο μεγάλος «άγνωστος Χ» προς το παρόν είναι αν η Κέιτ Μίντλετον θα παραστεί στην δεξίωση προς τιμήν τους.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως στη δεξίωση θα δώσουν το παρών ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο πρίγκιπας Εδουάρδος και η σύζυγός του, Σόφι,δούκισσα του Εδιμβούργου. Παραμένει άγνωστο αν θα παραβρεθεί η πριγκίπισσα της Ουαλίας που τον περασμένο Μάρτιο ανακοίνωσε πως δίνει μάχη με τον καρκίνο.

Οι Japan Times γράφουν πως όλα τα βλέμματα κατά την διάρκεια της δεξίωσης την Τρίτη 25 Ιουνίου, θα αναζητούν την Κέιτ, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνιση, μετά την διάγνωση με καρκίνο, το Σάββατο 15 Ιουνίου στην ετήσια στρατιωτική παρέλαση «Trooping The Colour» για τα γενέθλια του μονάρχη.

Ο Βασιλιάς κάνει πρόποση προς τιμήν των επισκεπτών του σε τέτοιες εκδηλώσεις, συχνά στη γλώσσα τους, και θα εκφωνήσει ομιλία προς τιμήν των καλεσμένων του. Τότε ο αυτοκράτορας θα απαντήσει. Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο ηγέτης των Εργατικών Kιρ Στάρμερ θα είναι στο κρατικό συμπόσιο το βράδυ της Τρίτης, σε μια από τις τελευταίες τέτοιες επίσημες περιπτώσεις πριν από τις εκλογές της επόμενης εβδομάδας.

Το επόμενο βράδυ, οι δύο αρχηγοί κομμάτων θα λάβουν μέρος σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ.
Το πρόγραμμα επισκέψεων του αυτοκράτορα και της αυτοκράτειρας τις επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνει το Αβαείο του Γουέστμινστερ, το Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ, τους Κήπους Κιού και το Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής. Θα καταθέσουν στεφάνι στον τάφο της Ελισάβετ Β', στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Ουίνδσορ.

Και την Παρασκευή, μετά το τέλος της κρατικής επίσκεψης, θα κάνουν μια νοσταλγική επιστροφή στα πρώην κολέγια τους στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ήταν και οι δύο φοιτητές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή