«Πόλεμος» για το νερό στην Ινδία: Στο νοσοκομείο υπουργός - Έκανε απεργία πείνας για τη λειψυδρία

Η υπουργός Υδάτων του Δελχί που έκανε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενη για την κρίση λειψυδρίας στη μεγαλούπολη της Ινδίας, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο
Στο νοσοκομείο η υπουργός Υδάτων του Δελχί
Στο νοσοκομείο η υπουργός Υδάτων του Δελχί
AP
2'

Η υπουργός Υδάτων του Δελχί Ατίσι Μαρλένα, εισήχθη στο νοσοκομείο, πέντε ημέρες αφότου ξεκίνησε απεργία πείνας για να τονίσει την κρίση νερού στην πόλη. Η ινδική πρωτεύουσα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις νερού καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας έχει εκτοξεύσει στα ύψη την κατανάλωση.

Η Ατίσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο το πρωί της Τρίτης αφού τα επίπεδα σακχάρου της έπεσαν στο 36, πολύ κάτω από το φυσιολογικό εύρος των 70-100 mg/dL. Η αρχηγός του Aam Aadmi Party (AAP), η οποία ακούσει μόνο σε ένα όνομα, έχει κατηγορήσει τη γειτονική πολιτεία Χαριάνα ότι περιορίζει την παροχή νερού στην πόλη.

Αλλά το Κόμμα Bharatiya Janata (BJP), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία στη Χαριάνα, αρνήθηκε την κατηγορία και κατηγόρησε την κυβέρνηση του AAP για την κρίση του νερού. «Δεν έχει φάει τίποτα τις τελευταίες πέντε ημέρες», έγραψε στο X (πρώην Twitter), η επικεφαλής του AAP Saurabh Bharadwaj, προσθέτοντας ότι νοσηλευόταν στη ΜΕΘ.

Το Δελχί βιώνει ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια του φέτος, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς για εβδομάδες. Αυτό οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια και νερό, επιβαρύνοντας τους πόρους της πόλης. Καθώς η παροχή νερού σχεδόν εξαντλείται, οι άνθρωποι εξαρτώνται από το νερό που παρέχεται από βυτιοφόρα.

Η Aτίσι είπε ότι θα συνεχίσει τη νηστεία της επ' αόριστον και κατηγόρησε την κυβέρνηση της Χαριάνα ότι συγκρατεί μεγάλο μερίδιο νερού από τον ποταμό Γιαμούνα, που διασχίζει την πρωτεύουσα. Το Δελχί και άλλες βόρειες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Χαριάνα, εξαρτώνται από τον ποταμό για τις ανάγκες τους σε νερό.

Το 1996, το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας διέταξε τη Χαριάνα να παράσχει μέρος του νερού της στο Δελχί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, λόγω των αυξανόμενων απαιτήσεων της πόλης για πόσιμο νερό. Όμως, την περασμένη εβδομάδα, η κα Ατίσι ζήτησε από την κυβέρνηση της Χαριάνα να απελευθερώσει επιπλέον νερό στην πόλη για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Η υπουργός ισχυρίστηκε επίσης ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η Χαριάνα μείωσε την παροχή νερού στην πρωτεύουσα κατά 100 εκατομμύρια γαλόνια την ημέρα, στερώντας σε 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους την ικανοποίηση βασικών υγειονομικών αναγκών. Η κυβέρνηση της Χαριάνα, με τη σειρά της, κατηγόρησε το Δελχί για κακοδιαχείριση και είπε ότι οι αρχές ήταν υπεύθυνες για την κρίση νερού της πόλης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή