Ισραήλ: Κανονικά στον στρατό οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι - «Χαστούκι» στον Νετανιάχου απο τη δικαιοσύνη

Ισραήλ: Το Ανωτάτο Δικαστήριο έκρινε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υποχρεώσει τους υπερορθόδοξους σπουδαστές των ταλμουδικών σχολείων σε στρατιωτική θητεία
«Xαστούκι» για τον Νετανιάχου η απόφαση για τους υπερορθόδοξους Εβραίους
«Xαστούκι» για τον Νετανιάχου η απόφαση για τους υπερορθόδοξους Εβραίους
AP
2'

Σε μία απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έκρινε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υποχρεώσει τους υπερορθόδοξους σπουδαστές των ταλμουδικών σχολείων σε στρατιωτική θητεία.

Ο συνασπισμός του Νετανιάχου εξαρτά την επιβίωσή του από δύο υπερορθόδοξα κόμματα που θεωρούν ότι η εξαίρεση των μελών της υπερορθόδοξης κοινότητας του Ισραήλ από την υποχρεωτική στράτευση που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες προστατεύει τις υπερσυντηρητικές τους πεποιθήσεις που θα κινδύνευαν από την ένταξή τους στο στράτευμα.

Η υποχρέωση ή μη των υπερορθόδοξων εβραίων σε στρατιωτική θητεία είναι ήδη ένα ακανθώδες θέμα για την ισραηλινή κοινωνία και την πολιτική τάξη, αλλά οξύνθηκε περαιτέρω την ώρα που οι ισραηλινοί στρατευμένοι νέοι και οι μεγαλύτεροι έφεδροι δοκιμάζονται σε μία πολύμηνη, πολυμέτωπη πολεμική σύγκρουση, στην Γάζα και τον Λίβανο.

«Στην κορύφωση ενός δύσκολου πολέμου, το βάρος της ανισότητας είναι τώρα περισσότερο έντονο από ποτέ», αναφέρεται στην ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η στρατιωτική θητεία στο Ισραήλ είναι υποχρεωτική. Οι σπουδαστές των εβραϊκών σεμιναρίων εξαιρούνται από την υποχρέωση εδώ και πολλές δεκαετίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο καταργεί την εξαίρεση των υπερορθόδοξων Εβραίων (Χαρεντί). Το 1998, το δικαστήριο είπε στην κυβέρνηση ότι το να επιτραπεί στους Χαρεντί να εξαιρεθούν από τη στράτευση παραβίαζε τις αρχές ίσης προστασίας. Τις δεκαετίες από τότε, οι διαδοχικές κυβερνήσεις και η Κνέσετ προσπάθησαν να λύσουν το ζήτημα, για να τους λέει ξανά και ξανά το δικαστήριο ότι οι προσπάθειές τους ήταν παράνομες.

Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Ισραηλινό Ινστιτούτο Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, το 64% των Ισραηλινών ερωτηθέντων και το 70% των Εβραίων Ισραηλινών είπαν ότι η εξαίρεση των Χαρέντι «πρέπει να αλλάξει».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή