Μάλι: Για εγκλήματα πολέμου καταδικάστηκε ο πρώην επικεφαλής της ισλαμικής αστυνομίας

Mάλι:  Αντιμετωπίζει κατηγορίες για βασανιστήρια, βιασμούς, σεξουαλική δουλεία και άλλες απάνθρωπες πράξεις.
1'

Τον πρώην επικεφαλής της ισλαμικής αστυνομίας στην ιστορική πόλη Τιμπουκτού του Μάλι για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και για «εξαναγκασμό εκατοντάδων γυναικών σε σεξουαλική δουλεία» καταδίκασε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Ο τέως επικεφαλής, ονόματι al-Hassan ag Abdoul Aziz ag Mohamed ag Mahmoud , φέρεται να δημιουργούσε καθεστώς «τρόμου» στο στο Τιμπουκτού μετά την κατάληψή του το 2012 από την ομάδα Ansar Dine , που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με το BBC, αντιμετωπίζει κατηγορίες για βασανιστήρια, βιασμούς, σεξουαλική δουλεία και άλλες απάνθρωπες πράξεις.

Φέρεται επίσης να συνέβαλε στην καταστροφή αρχαίων μαυσωλείων στο Τιμπουκτού.

Ο Hassan παραδόθηκε στο ΔΠΔ το 2018 από τις αρχές του Μάλι - πέντε χρόνια αφότου τα γαλλικά στρατεύματα βοήθησαν στην απελευθέρωση του Τιμπουκτού από τους τζιχαντιστές.

Η Ansar Dine ήταν μία από τις πολλές ισλαμιστικές ομάδες που εκμεταλλεύτηκαν την εξέγερση των Τουαρέγκ για να καταλάβουν πόλεις στο βόρειο Μάλι.

Ως αρχηγός της αστυνομίας, ο Hassan επέβλεπε τις τιμωρίες κατά των κατοίκων της πόλης. Οι γυναίκες τιμωρούνταν με μαστίγωμα επί τόπου για παραβίαση κανόνων, όπως το να μη φορούν γάντια στην αγορά, σύμφωνα με στοιχεία που βρήκαν οι εισαγγελείς του ΔΠΔ.