Βρετανία: Σούνακ και Στάρμερ «κονταροχτυπήθηκαν» στο τελευταίο ντιμπέιτ πριν από τις κάλπες

Ο Ρίσι Σουνάκ και ο Κιρ Στάρμερ συγκρούστηκαν στην τελευταία εκλογική συζήτηση πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις πρόωρες εκλογές στη Βρετανία
Ο Σούνακ και ο Στάρμερ
ΑΡ
3'

Ο Ρίσι Σούνακ και ο Κιρ Στάρμερ κονταροχτυπήθηκαν με θέμα τους φόρους, τη μετανάστευση και το Brexit στην τελευταία τους συζήτηση πριν από τις γενικές εκλογές της επόμενης Πέμπτης (4/7). Ο ηγέτης των Τόρις κατηγόρησε επανειλημμένα τον Στάρμερ ότι σχεδίαζε αυξήσεις φόρων και ότι δεν είχε σχέδιο αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, στην εκδήλωση του BBC διάρκειας 75 λεπτών.

Ο σερ Στάρμερ τον κατηγόρησε για συνεχείς διακοπές και προσπάθησε να αντικρούσει τις επιθέσεις κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι έκανε μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές υποσχέσεις και ότι ήταν «εκτός επαφής» με τους ψηφοφόρους. Το ζευγάρι δεν γνώριζε εκ των προτέρων τις ερωτήσεις που δέχθηκαν από τα μέλη του κοινού στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ Τρεντ, με ένα μέλος του κοινού να ρωτά: «Είστε οι δύο πραγματικά οι καλύτεροι που έχουμε;».

Ο ηγέτης των Εργατικών ξεκίνησε, κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι δέχθηκε «εκφοβισμό» για να απαντήσει στις εκτυλισσόμενες αποκαλύψεις σχετικά με τους υποψήφιους των Τόρις που φέρεται να στοιχημάτιζαν για τον χρόνο των γενικών εκλογών. Ο Σουνάκ απάντησε: «Ήταν σημαντικό για μένα ότι, δεδομένης της σοβαρότητας και της ευαισθησίας των θεμάτων, αντιμετωπίστηκαν σωστά, και αυτό έκανα».

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν νίκη των Εργατικών την επόμενη εβδομάδα, η συζήτηση μπορεί να ήταν η τελευταία ευκαιρία του Σουνάκ να αλλάξει τα πράγματα πριν από την ημέρα των εκλογών και πάλεψε γι'αυτό. Επιδίωξε να αντικρούσει τον αντίπαλό του για τη φορολογία, όπως ακριβώς έκανε στην πρώτη τους σύγκρουση στην αρχή της εκστρατείας.

Ο Στάρμερ είπε ότι ήταν «απόλυτα σωστό που θέλουμε να κάνουμε τους επενδυτές να έρθουν μαζί μας» με τα κρατικά χρήματα που είχε δεσμευτεί να ξοδέψει. Ο Σουνάκ είπε επίσης στο ακροατήριο ότι υπό μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών, «η κρατική σύνταξη θα υπόκειται σε φόρο συνταξιοδότησης».

Οι δύο ηγέτες αντιμετώπισαν επίσης μια ερώτηση σχετικά με το Brexit, με έναν ιδιοκτήτη μικρής επιχείρησης να ρωτά τι θα έκαναν για να βελτιώσουν το εμπόριο με την ΕΕ. Ο Σουνάκ είπε ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια άλλη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ θα ήταν να επιτραπεί η «ελεύθερη κυκλοφορία από την πίσω πόρτα».

Ο Στάρμερ είπε: «Δεν θα επιστρέψουμε στην ΕΕ, δεν θα επανενταχθούμε στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση και δεν αποδεχόμαστε την ελευθερία μετακίνησης». Καταχειροκροτούμενος, πρόσθεσε: «Ξέρω ότι μπορούμε να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία από την αποτυχημένη συμφωνία που έχουμε και θα βγω έξω και θα παλέψω για αυτήν».

Άλλες φορές, ο Σουνάκ κυριάρχησε στη συζήτηση, πυροδοτώντας ερωτήσεις στον Εργατικό αντίπαλό του για τη στάση του για την παράνομη μετανάστευση και σταματώντας τις διελεύσεις μικρών σκαφών. Ο Στάρμερ επιτέθηκε στο σχέδιο του Σούνακ να απελάσει ορισμένους αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα, αλλά ο πρωθυπουργός τον διέκοψε ρωτώντας επανειλημμένα: «Τι θα κάνατε με αυτούς;»

Ο Στάρμερ αναφερόταν συνεχώς στην προηγούμενη καριέρα του ως ανώτατος εισαγγελέας στην Αγγλία και την Ουαλία και το υπόβαθρό του στην «εργατική τάξη» και προσπαθούσε να επιτεθεί στον Σούνακ επειδή ήταν αποστασιοποιημένος από τις ανησυχίες του πραγματικού κόσμου. Ο ηγέτης των Εργατικών απέσπασε χειροκροτήματα από το κοινό του στούντιο καθώς κατηγόρησε τον αντίπαλό του στους Τόρις ότι είναι «εκτός επαφής» όσον αφορά τα επιδόματα πρόνοιας.

Περιγράφοντας τα σχέδιά του για να επαναφέρει τους ανθρώπους στη δουλειά, είπε στον Σούνακ «Αν ακούς τους ανθρώπους στο κοινό, σε όλη τη χώρα, πιο συχνά, μπορεί να μην ήσουν και τόσο εκτός επαφής».