Τουρκική απειλή για «νέο Αττίλα» στην Κύπρο μετά την προειδοποίηση της Χεζμπολάχ

Τούρκος καθηγητής σημείωσε ότι η γειτονική μας χώρα είναι εγγυήτρια στο νησί και έχει δικαίωμα να έχει λόγο
Eurokinissi
3'

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η πρόσφατη απειλή της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου με την Τουρκία να προειδοποιεί μέχρι και για ... «νέο Αττίλα».

Τούρκος καθηγητής σημείωσε ότι η γειτονική μας χώρα είναι εγγυήτρια στο νησί και έχει δικαίωμα να έχει λόγο. Ο Δρ. Σελαμί Κουράν επισημαίνει ότι σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστούν και οι στρατιωτικές συμφωνίες που έγιναν με τρίτες χώρες.

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Τα έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Θα το χρησιμοποιήσει ξανά αν χρειαστεί. Διότι το θέμα των βάσεων που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς είναι ενάντια στις συμφωνίες (…) Εάν η Ελληνική Διοίκηση δεν λάβει υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις, τότε η Τουρκία ενδέχεται να αναλάβει κάποιες άλλες δραστηριότητες. Μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με την παράνομη χρήση των αεροδρομίων και των λιμανιών εκεί. Επιπλέον, εάν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά όπως ισχυρίζεται, τότε η Τουρκία, ως εγγυητής της ακεραιότητας του νησιού, μπορεί να έχει κάτι να πει», ισχυρίστηκε ο Τούρκος καθηγητής στο κρατικό κανάλι της χώρας του.

Παράλληλα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία στέκεται αλληλέγγυα στο Λίβανο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Ισραήλ και κάλεσε την Τετάρτη τις περιφερειακές χώρες να στηρίξουν επίσης τη Βηρυτό.

Αναλυτές για την απειλή της Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα η απειλή της Χεζμπολάχ για αντίποινα κατά της Κύπρου εάν βοηθήσει το Ισραήλ να επιτεθεί στον Λίβανο έχει τονίσει τη λεπτή γεωπολιτική θέση του νησιού της Μεσογείου.

«Δεν το καταλαβαίνω», είπε η Αντζελίνα Πλιάκα, δικηγόρος στην πρωτεύουσα Λευκωσία. «Δεν έχουμε καμία ανάμειξη και δεν υποστηρίζουμε το Ισραήλ».

«Η απειλή της Χεζμπολάχ είναι μια έντονη υπενθύμιση στον λαό της Κύπρου πού βρίσκεται η χώρα και πόσο εύκολα μπορούν να εκτροχιαστούν οι καταστάσεις», δήλωσε στο Al Jazeera ο Χάρης Τζιμήτρας, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ειρήνης στο Όσλο (PRIO). «Η Κύπρος είναι αρκετά κοντά στο Ισραήλ από το 2010-11», είπε ο Τζιμήτρας.

Η κυπριακή κυβέρνηση «πιάστηκε εξ απίνης», δήλωσε ο Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ, επιστημονικός συνεργάτης στο London School of Economics και ειδικός σε θέματα Κύπρου και Ανατολικής Μεσογείου. «Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι η Χεζμπολάχ απειλεί ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Θα υπάρξουν συζητήσεις στην Ευρώπη σχετικά με το πώς να ανταποκριθεί και θα καλέσει το Ιράν».

Η απειλή της Χεζμπολάχ «πιθανότατα σχετίζεται» περισσότερο με τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο παρά με οτιδήποτε άλλο, είπε ο Τζακ Γουότλινγκ, ανώτερος ερευνητής για χερσαία πολεμική στο Royal United Services Institute (RUSI). Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, τον Ιανουάριο, η RAF χρησιμοποίησε τη βάση για να εξαπολύσει πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ομάδα από το να επιτεθεί σε πλοία που θεωρούσαν ότι σχετίζονται με το Ισραήλ. Ερευνητικό μέσο ενημέρωσης Declassified UK ανέφερε τον Μάιο ότι ο βρετανικός στρατός έστειλε 60 πτήσεις στο Ισραήλ από τότε που άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα τον Οκτώβριο, κυρίως από το Ακρωτήρι. Το υπουργείο Άμυνας του Λονδίνου αρνήθηκε να αποκαλύψει τι μετέφεραν αυτές οι πτήσεις.