Αβοκάντο: Γιατί η δημοφιλής «υπερτροφή» είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον

Η αύξηση της δημοτικότητας του αβοκάντο και ως αποτέλεσμα η αυξανόμενη ζήτηση τόσο στην Ευρώπη όσο και την Βόρεια Αμερική, έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην γεωργία. 
Pexels
3'

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην διατροφή, καθώς θεωρείται «υπερτροφή», αφού συνιστά πηγή βιταμινών, μετάλλων και ακόρεστων λιπαρών.

Η αύξηση της δημοτικότητας του αβοκάντο ωστόσο και ως αποτέλεσμα η αυξανόμενη ζήτηση τόσο στην Ευρώπη όσο και την Βόρεια Αμερική, έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην γεωργία.

Ευδοκιμεί στην Κεντρική και Νότια Αμερική, όπου το ζεστό, εύκρατο κλίμα παρέχει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες, με την πιο γνωστή να είναι η «Hass».

Γιατί είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον

Οι περισσότερες φυτείες αβοκάντο βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα λιπάσματα και τα ορυκτά καύσιμα συμβάλλοντας στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ έχουν μικρότερες αποδόσεις από πολλές άλλες καλλιέργειες, έχοντας έτσι μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα ανά κιλό.

Κατά μέσο όρο, τα αβοκάντο έχουν αποτύπωμα άνθρακα περίπου 2,5 κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλό. Αυτό προκύπτει από την παραγωγή και τη μεταφορά αβοκάντο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το αποτύπωμα άνθρακα του αβοκάντο είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που παράγεται στις καλλιέργειες της μπανάνας και πέντε φορές υψηλότερο από τα μήλα, σύμφωνα με το Conversation.

Αλλά αυτά τα στοιχεία είναι μικρά σε σύγκριση με το παγκόσμιο μέσο αποτύπωμα άνθρακα των περισσότερων προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης

Την ίδια ώρα, τα δέντρα αβοκάντο είναι φυτά, που απαιτούν κατά μέσο όρο περίπου 1.000 λίτρα νερού ανά κιλό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που χρειάζεται συγκριτικά με τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά χαμηλότερη πάντως σε σχέση με ορισμένα δημητριακά όπως το ρύζι.

Το κύριο ζήτημα είναι ότι τα αβοκάντο καλλιεργούνται σε περιοχές που υποφέρουν από λειψυδρία.

Το Μεξικό, ο κορυφαίος παραγωγός αβοκάντο στον κόσμο, βιώνει παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας , επομένως η άρδευση των φυτειών αβοκάντο μπορεί να υπονομεύει την πρόσβαση του τοπικού πληθυσμού στο νερό.

Τα δέντρα αβοκάντο φυτεύονταν σε μικτά αγροτεμάχια με άλλες καλλιέργειες και η συγκομιδή τους γινόταν για λόγους επιβίωσης. Αυτή η πρακτική άλλαξε καθώς η ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αυξήθηκε.

Αποψίλωση των δασών, συνθετικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα

Το αβοκάντο καλλιεργείται πλέον κυρίως ως εξαγωγική καλλιέργεια, με την παραγωγή να στρέφεται σε μεγάλες, μονοκαλλιέργειες φυτείες για μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας. Αυτές οι μονοκαλλιέργειες έχουν απωθήσει άλλες γηγενείς καλλιέργειες και είναι πολύ πιο ευάλωτες σε παράσιτα και ασθένειες από τη μικτή φύτευση.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν μεγαλύτεροι όγκοι χημικών φυτοφαρμάκων και συνθετικών λιπασμάτων. Αυτά, με τη σειρά τους, επηρεάζουν αρνητικά τη βιοποικιλότητα, την ποιότητα του εδάφους και την ανθρώπινη υγεία.

Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι σε ορισμένες περιοχές οι νέες φυτείες αβοκάντο οδηγούν στην αποψίλωση των δασών. Έως και 250.000 στρέμματα δάσους καθαρίζονται κάθε χρόνο στην πολιτεία Michoacán, την κύρια περιοχή παραγωγής αβοκάντο του Μεξικού που προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος των αβοκάντο που πωλούνται στις ΗΠΑ.