«Καίγεται» το Πακιστάν: Εκατοντάδες οι νεκροί από τον καύσωνα

Οι θάνατοι αυξάνονται καθώς το Πακιστάν κατακλύζεται από τον καύσωνα
Καύσωνας στο Πακιστάν
AP
3'

Η υπηρεσία ασθενοφόρου Edhi στο νότιο Πακιστάν λέει ότι συνήθως μεταφέρει περίπου 30 έως 40 άτομα στο νεκροτομείο του Καράτσι καθημερινά. Ωστόσο, τις τελευταίες έξι ημέρες, έχει συλλέξει περίπου 568 πτώματα -141 από αυτά μόνο την Τρίτη.
Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ακριβώς ποια ήταν η αιτία θανάτου σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των νεκρών ωστόσο αυξάνεται καθώς οι θερμοκρασίες στο Καράτσι εκτοξεύτηκαν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, με την υψηλή υγρασία να την «ανεβάζει» στους 49 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνθρωποι κατευθύνονται στα νοσοκομεία για βοήθεια. Το Πολιτικό Νοσοκομείο του Καράτσι εισήγαγε 267 άτομα με θερμοπληξία μεταξύ Κυριακής και Τετάρτης, δήλωσε ο Δρ Iμράν Σείχ, επικεφαλής του τμήματος επειγόντων περιστατικών. Δώδεκα από αυτούς πέθαναν. «Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που είδαμε να μπαίνουν στο νοσοκομείο ήταν γύρω στα 60 ή 70, αν και ήταν περίπου 45 και ακόμη και ένα ζευγάρι στα 20 τους», είπε ο Δρ Σέιχ στο BBC.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο, ενώ στήθηκαν κέντρα για τον καύσωνα και ειδικά στρατόπεδα για να προσπαθήσουν να προσφέρουν ανακούφιση στο κοινό. Φωτογραφίες δείχνουν παιδιά να παίζουν σε σιντριβάνια καθώς προσπαθούν να δροσιστούν. Ορισμένοι φοβούνται ότι ο αγώνας του Καράτσι να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες επιδεινώνεται από τις τακτικές διακοπές ρεύματος που διακόπτουν τους ανεμιστήρες και τον κλιματισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Dawn, σχεδόν 30 άνθρωποι έχουν βρεθεί νεκροί από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε δρόμους της πόλης. Το Καράτσι δεν είναι το μόνο μέρος του Πακιστάν που παλεύει να αντεπεξέλθει στον καύσωνα. Τον περασμένο μήνα, η επαρχία Σιντ- της οποίας πρωτεύουσα είναι το Καράτσι - κατέγραψε θερμοκρασία σχεδόν ρεκόρ 52,2 C, σύμφωνα με το Reuters. Οι γείτονες του Πακιστάν υποφέρουν επίσης από ακραίες, θανατηφόρες θερμοκρασίες τις τελευταίες εβδομάδες.

Στα σύνορα με την Ινδία, η πρωτεύουσα Δελχί υφίσταται έναν «άνευ προηγουμένου» καύσωνα, με τις ημερήσιες θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου από τον Μάιο, αγγίζοντας τους 50 βαθμούς Κελσίου. Οι γιατροί στην πόλη λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Για τον κάτοικο του Καράτσι Mohammad Zeshan, είναι ξεκάθαρο ποιο είναι το πρόβλημα.

«Οφείλεται στην κλιματική αλλαγή», είπε στο Reuters. «Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη. Αντιμετώπισαν έντονη ζέστη αλλά έχουν κάνει βήματα γι' αυτό. Αλλά εδώ, είναι λυπηρό που η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα αποτελεσματικό μέτρο». Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτού του είδους τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο συχνά και πιο έντονα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Ο καύσωνας που ψήνει το Καράτσι αναμένεται να διαρκέσει την επόμενη εβδομάδα, αν και προβλέπονται ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες. Οι ειδικοί στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην εποχή των μουσώνων, η οποία αναμένεται να φτάσει νωρίς και να φέρει έως και 60% περισσότερες βροχές, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο Dawn.