Δραματική προειδοποίηση: Έρχονται πόλεμοι για τα τρόφιμα και για το νερό

Όπως αναφέρεται ο προστατευτισμός στα τρόφιμα έχει αναγκάσει ορισμένες κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις εγχώριες προμήθειες 
Δραματική προειδοποίηση: Έρχονται πόλεμοι για τα τρόφιμα και για το νερό
Φωτ.: Unsplash
2'

Ο Sunny Verghese, διευθύνων σύμβουλος της Olam Agri, μιας εταιρείας εμπορίας γεωργικών προϊόντων με έδρα τη Σιγκαπούρη, μίλησε σε συνέδριο καταναλωτών Redburn Atlantic και Rothschild την περασμένη εβδομάδα και προειδοποίησε το ακροατήριο ότι ο κόσμος οδεύει προς μια περίοδο "πολέμων τροφίμων", καθώς οι γεωπολιτικές πυρκαγιές εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο.

"Έχουμε διεξάγει πολλούς πολέμους για το πετρέλαιο. Θα πολεμήσουμε μεγαλύτερους πολέμους για τα τρόφιμα και το νερό", δήλωσε ο Verghese, τον οποίο επικαλούνται οι Financial Times, προσθέτοντας ότι ο προστατευτισμός στα τρόφιμα έχει αναγκάσει ορισμένες κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις εγχώριες προμήθειες τροφίμων, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό των τροφίμων.

Επισήμανε ότι η αύξηση των μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών το 2022 ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία - 1.266 από 154 χώρες, σύμφωνα με τον υπολογισμό του - είχε προκαλέσει "μια υπερβολική ανισορροπία ζήτησης-προσφοράς".

Αυξημένες τιμές και τα επόμενα χρόνια

Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, είτε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (που προκλήθηκαν από το Ελ Νίνιο) είτε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι τιμές αυτές είναι πιθανό να παραμείνουν αυξημένες για τα επόμενα χρόνια.

Ο Verghese δήλωσε ότι οι πλουσιότερες χώρες έχουν δημιουργήσει πλεονάσματα σε στρατηγικά αγαθά λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση των τιμών των τροφίμων.

"Η Ινδία, η Κίνα, όλοι έχουν αποθέματα ασφαλείας", είπε και πρόσθεσε: "Αυτό απλώς επιδεινώνει το παγκόσμιο πρόβλημα".

Τα τελευταία στοιχεία από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αρχίζουν να αυξάνονται και πάλι και παραμένουν πολύ πάνω από τα προ της Σοβιετικής Ένωσης επίπεδα.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι πιο φτωχές χώρες είναι εξαιρετικά ευάλωτες στην αύξηση των τιμών των τροφίμων και στις ελλείψεις, και οι περιοχές αυτές διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών.

Ωστόσο, οι πλουσιότερες οικονομίες δεν είναι απρόσβλητες. Οι FT παρέθεσαν δύο πρόσφατα παραδείγματα προστατευτισμού στα τρόφιμα, ο οποίος είναι πιθανό να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, επιδεινώνοντας τους κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια των πιο ευάλωτων χωρών του κόσμου:

Το 2022, η Ινδονησία απαγόρευσε τις εξαγωγές φοινικέλαιου για να προστατεύσει την τοπική αγορά, ενώ πέρυσι η Ινδία επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένων τύπων ρυζιού σε μια προσπάθεια να περιορίσει την άνοδο των εγχώριων τιμών ενόψει των βουλευτικών εκλογών, αφού ένας μουσώνας διέκοψε την παραγωγή και προκάλεσε φόβους για έλλειψη εφοδιασμού.

Οι κίνδυνοι στρέφονται προς περισσότερους περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων, καθώς ο κόσμος διασπάται σε μια πολυπολική κατάσταση γεμάτη συγκρούσεις και χάος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή