Ντιμπέιτ Μπάιντεν - Τραμπ: Τα γεροντικά λάθη του προέδρου ψαλιδίζουν την υποψηφιότητά του

Όλα όσα έγιναν στο ντιμπέιτ Μπάιντεν -Τραμπ 
Ντιμπέιτ Μπάιντεν - Τραμπ: Τα γεροντικά λάθη του προέδρου ψαλιδίζουν την υποψηφιότητά του
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
7'

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκόνταψε στις ανταλλαγές απόψεων στο προεδρικό ντιμπέιτ της Πέμπτης, μια εμφάνιση που κινδυνεύει να επιδεινώσει τις ανησυχίες για την ηλικία του και εντείνει τις ανησυχίες των Δημοκρατικών για την ικανότητα του υποψηφίου τους να νικήσει τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Μετά το ντιμπέιτ, η ήδη ανοιχτή συζήτηση για αντικατάσταση του Μπάιντεν ως υποψηφίου των Δημοκρατικών, λαμβάνει επείγουσες διαστάσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg η απόδοση του προέδρου χαρακτηρίστηκε από παραπατήματα, επαναλαμβανόμενες ατάκες, βήχας, ανακρίβειες και ένα παρατεταμένο πάγωμα που θα προκαλέσει ανησυχίες για τη φυσική κατάσταση και την οξύτητα. Έχει σκοντάψει σε βασικούς αριθμούς, όπως ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν υπό τη διακυβέρνησή του, τα ανώτατα όρια για το κόστος φαρμάκων από την τσέπη του και την ινσουλίνη που αποτελούν βασικούς πυλώνες της υποψηφιότητάς του για επανεκλογή.

Οι ασταθείς επιδόσεις απειλούν να πληγώσουν την ήδη προβληματική εκστρατεία του Μπάιντεν, τροφοδοτώντας τις επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών σύμφωνα με τις οποίες, στα 81 του, ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ δεν είναι ικανός να υπηρετήσει άλλη μια τετραετή θητεία.

Η απόδοση του Τραμπ

Ο Τραμπ από την πλευρά του εκμεταλλεύτηκε τα λάθη του Μπάιντεν, χτυπώντας τον αντίπαλό του κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής απόψεων για τη μετανάστευση.

Η απόδοση του Τραμπ δεν ήταν πάντως δικά του λάθη. Ερωτηθείς για τους Αμερικανούς που παλεύουν με τον εθισμό στα οπιοειδή, ο πρώην πρόεδρος μίλησε για τη μετανάστευση και την κράτηση από τη Ρωσία ενός δημοσιογράφου της Wall Street Journal. Ισχυρίστηκε ανακόλουθα ένα ανώτατο όριο στις τιμές της ινσουλίνης σχετικά με την κοινωνική ασφάλιση, ισχυρίστηκε επίσης ότι στις 6 Ιανουαρίου οι ταραχοποιοί προσκλήθηκαν στο Καπιτώλιο από την αστυνομία και επίσης υποστήριξη ότι δεν είχε ποτέ έρθει σε ερωτική επαφή με πορνό σταρ. Επίσης, επανειλημμένα και αδέξια, σύμφωνα με το Bloomberg, παρέκαμψε ερωτήσεις σχετικά με το αν θα σεβόταν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Αργότερα στη συζήτηση, όταν ρωτήθηκε για ανησυχίες σχετικά με την ηλικία, ο Μπάιντεν απάντησε: «Αυτός ο τύπος είναι τρία χρόνια νεότερος και πολύ λιγότερο ικανός».

«Κοιτάξτε το ρεκόρ. Κοιτάξτε τι έχω κάνει», πρόσθεσε.

Αλλά ο Μπάιντεν παρασύρθηκε σε ένα σενάριο με τους προηγούμενους ισχυρισμούς του Τραμπ για το ύψος και το βάρος του και έπεσε σε μια εκτεταμένη και μπερδεμένη συζήτηση για το μειονέκτημά του στο γκολφ.

«Ας μην φερόμαστε σαν παιδιά», απάντησε ο Τραμπ.

Οικονομικό ζήτημα

Οι υποψήφιοι άνοιξαν την πρώτη τους συζήτηση για την οικονομία, με τον καθένα να κατηγορεί τον άλλον για το αυξανόμενο κόστος των ειδών παντοπωλείου και της στέγασης.

Οι ψηφοφόροι έχουν αξιολογήσει την οικονομία ως ένα από τα καθοριστικά ζητήματα της εκστρατείας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι δύσπιστοι για το ρεκόρ του Μπάιντεν παρά τη σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας και τις επενδύσεις στη μεταποίηση και τις υποδομές, καθώς ο ιστορικά υψηλός πληθωρισμός έχει προκαλέσει όλεθρο στα νοικοκυριά των ΗΠΑ.

«Είχαμε μια οικονομία που ήταν σε ελεύθερη πτώση. Η πανδημία αντιμετωπίστηκε τόσο άσχημα», είπε ο Μπάιντεν, κουνώντας το δάχτυλό του στον πρώην πρόεδρο «Αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να προσπαθήσουμε να ενώσουμε ξανά τα πράγματα και αυτό ακριβώς αρχίσαμε να κάνουμε».

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε τις φορολογικές του περικοπές, που λήγουν το επόμενο έτος, λέγοντας ότι άνοιξαν το δρόμο για μια άνθηση στο χρηματιστήριο. «Σας έδωσα τη μεγαλύτερη φορολογική μείωση στην ιστορία. Σας έδωσα επίσης τη μεγαλύτερη μείωση του κανονισμού στην ιστορία», είπε ο Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων για την οικονομία, ο Μπάιντεν είπε ότι δημιουργήθηκαν 15.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αντί για 15 εκατομμύρια, ότι ορισμένοι ηλικιωμένοι έχουν τώρα ετήσιο ανώτατο όριο 200 δολαρίων στις τιμές των φαρμάκων από την τσέπη τους, αντί για 2.000 δολάρια, και είπε ακόμη εσφαλμένα ορισμένοι πλούσιοι Αμερικανοί ήταν τρισεκατομμυριούχοι.

«Δεν είναι ικανός για να είναι πρόεδρος. Εσείς το γνωρίζετε και εγώ το ξέρω», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Εξέγερση του Καπιτωλίου

Ο Τραμπ προσπάθησε να παρακάμψει την εξέγερση στο Καπιτώλιο. «Δεν είχα σχεδόν τίποτα να κάνω, μου ζήτησαν να πάω να κάνω μια ομιλία», είπε ο Τραμπ.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι ο Τραμπ δεν έκανε τίποτα για να παρέμβει καθώς οι υποστηρικτές του φάνηκε να συρρέουν στο κτίριο.

Ξεχωριστά, ο Τραμπ έκανε μια σειρά μεγαλεπήβολων δεσμεύσεων, λέγοντας ότι θα είχε «τακτοποιήσει» τον πόλεμο στην Ουκρανία προτού αναλάβει τα καθήκοντά του.

Νομικά προβλήματα, βετεράνοι και αμβλώσεις

Στα μέσα της συζήτησης, ο Μπάιντεν άρχισε να επιτίθεται στον Τραμπ για τα νομικά του προβλήματα. Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που καταδικάστηκε για κακούργημα και αντιμετωπίζει άλλες τρεις ποινικές κατηγορίες.

«Το μόνο άτομο σε αυτή τη σκηνή που είναι καταδικασμένος είναι ο άνθρωπος που κοιτάζω αυτή τη στιγμή», είπε ο Μπάιντεν.

Αργότερα στο ντιμπέιτ, οι δύο τους διαπληκτίστηκαν για τις αμβλώσεις, ένα άλλο καθοριστικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, με τον Μπάιντεν να αποκαλεί τον ρόλο του Τραμπ στο κύμα περιορισμών της διαδικασίας "τρομερό πράγμα". Ο Τραμπ δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου είχε απλώς αφήσει το ζήτημα των αμβλώσεων στην κρίση των ψηφοφόρων στις πολιτείες.

Ο Μπάιντεν βρήκε τα πατήματά του αργότερα όταν συζήτησε για τη φροντίδα των βετεράνων, επιτιθέμενος στον Τραμπ για αναφερόμενα σχόλια.

"Στεκόταν μαζί με τον στρατηγό τεσσάρων αστέρων του και μου είπε ότι είπατε: "Δεν θέλω να πάω εκεί μέσα γιατί είναι ένα μάτσο χαμένοι και κορόιδα". Ο γιος μου δεν ήταν χαμένος. Δεν ήταν κορόιδο. Εσύ είσαι το κορόιδο. Εσύ είσαι ο χαμένος", είπε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στον εκλιπόντα γιο του, Μπό Μπάιντεν, που πέθανε από καρκίνο και υπηρέτησε στο στρατό.

Ο Τραμπ αντεπιτέθηκε, αρνούμενος τη φράση και λέγοντας ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να του ζητήσει συγγνώμη. Ο Μπάιντεν το χλεύασε αυτό, λέγοντας ότι "έχει κάνει περισσότερα για τους βετεράνους από οποιονδήποτε πρόεδρο στην αμερικανική ιστορία".

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, ο Μπάιντεν ισορρόπησε σε τεντωμένο σχοινί. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε αφενός να τονίσει την υποστήριξή του προς το Ισραήλ μετά τη φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αφετέρου να πιέσει για μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Δεν μπορεί να επιτραπεί στη Χαμάς να συνεχίσει, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ είπε από την πλευρά του ότι πρέπει να επιτραπεί στο Ισραήλ να "τελειώσει τη δουλειά". Επίσης προέτρεψε τον Μπάιντεν να απαιτήσει από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη να συνεισφέρουν περισσότερο για την άμυνα."Έχει γίνει σαν Παλαιστίνιος, αλλά δεν τον συμπαθούν γιατί είναι ένας πολύ κακός Παλαιστίνιος, είναι ένας αδύναμος", είπε ο Τραμπ. Ο Μπάιντεν απάντησε: "Δεν έχω ξανακούσει τόση ανοησία".

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή