Γαλλία: Η Λεπέν «φλερτάρει» με την απόλυτη πλειοψηφία και ο Μακρόν καταρρέει

Η μοίρα μίας ολόκληρης χώρας διακυβεύεται από τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου και 7ης Ιουλίου 2024
Γαλλία: Η Λεπέν «φλερτάρει» με την απόλυτη πλειοψηφία και ο Μακρόν καταρρέει
Artur Widak/NurPhoto/Getty Images
4'

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο οι Γάλλοι για τον πρώτο γύρο μίας κρίσιμης πολιτικής αναμέτρησης, που μπορεί να αλλάξει εντελώς τον ρου της πολιτικής ιστορίας της χώρας.

Στις εκλογές της 30ης Ιουνίου και 7ης Ιουλίου θα κριθεί κατά πόσον το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να συγκρατήσει την εξουσία και να παραμείνει πρωθυπουργός ο Γκαμπριέλ Ατάλ, ή θα έχουμε την αποκαθήλωσή του από τον «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν, που βλέπει τα ποσοστά της να αυξάνονται συνεχώς και τον εκλεκτό της Τζορντάν Μπαρντελά να διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις τον πρωθυπουργικό θώκο.

Η ίδια η Λεπέν θα διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του 2027, οπότε και ολοκληρώνεται η θητεία του Μακρόν, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι ακόμα κι αν ηττηθεί στις βουλευτικές εκλογές, δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα.

Διχασμένη η κοινή γνώμη

Ωστόσο οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να έχουν τον Γάλλο πρόεδρο περί πολλού, αφού η δημοτικότητά του «πέφτει» συνεχώς, με αρκετούς μάλιστα να τον επικρίνουν αποκαλώντας τον ακόμα και νάρκισσο ή «εκτός πραγματικότητας». Μία πιθανή ήττα στις επερχόμενες εκλογές δεν είναι απίθανο να θεωρηθεί προσωπική ήττα του Μακρόν.

«Η απόρριψη του προέδρου δεν έχει υπάρξει ποτέ τόσο μεγάλη», δήλωσε στο Euronews ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Alain Duhamel, ο οποίος έχει γράψει πρόσφατα βιβλίο για τον Μακρόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει εκλογές στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου του έχει κοστίσει, ενισχύοντας την δυσαρέσκεια του κόσμου, μετά την ήττα στις Ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου. Γαλλικά μέσα μάλιστα αναφέρουν ότι αρκετοί πολίτες ζητούν την παραίτησή του εάν γνωρίσει την ήττα και σε αυτές τις εκλογές.

Η Λεπέν από την άλλη βλέπει το κόμμα της να είναι σε θέση να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των βουλευτών της στην Εθνοσυνέλευση, με τον «προστατευόμενό» της, 28χρονο Μπαρντελά, χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία σε αξιώματα, να δηλώνει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να σταματήσει τον Μακρόν από την συνεχιζόμενη προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, ενώ εκφράζει τον φόβο ότι η ικανότητά τους να χτυπούν ρωσικούς στόχους θα μπορούσε να οδηγήσει την εξοπλισμένη με πυρηνικά Γαλλία σε ευθεία αντιπαράθεση με την επίσης ισχυρή πυρηνικά, Μόσχα.

Το στοίχημα του Μακρόν

Το διπλό σύστημα ψηφοφορίας της Γαλλίας, με τον πρώτο γύρο την Κυριακή να ξεκαθαρίζει το πεδίο για την ψηφοφορία της 7ης Ιουλίου που θα κρίνει την επόμενη ημέρα στη χώρα, αφήνει το αποτέλεσμα αβέβαιο μέχρι και την τελευταία στιγμή, κάτι που έχει κάνει τους πολιτικούς αντιπάλους του φαβορί Μπαρντελά να θεωρήσουν ότι έχουν τον χρόνο να ανακόψουν την ανοδική πορεία του «Εθνικού Συναγερμού» και της Λεπέν.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η απόφαση του Μακρόν για εκλογές γυρίσει μπούμερανγκ και το κεντρώο κόμμα του χάσει, ο ίδιος κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία για μία από τις πιο συγκλονιστικές πολιτικές αποφάσεις στην Ευρώπη αλλά και για την πλέον λανθασμένη ανάγνωση της διάθεσης ενός έθνους, από τότε που ο Ντέιβιντ Κάμερον το 2016 διεξήγαγε το δημοψήφισμα για το Brexit, οδηγώντας την γείτονα της Γαλλίας εκτός ΕΕ το 2020, μετά από ένα αρκετά δύσκολο διαζύγιο.

Μετά την ταπεινωτική ήττα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου ο Μακρόν έπαιξε την τελευταία του ζαριά προκηρύσσοντας εκλογές, με την ελπίδα να αναπτερώσει την στήριξη στην κυβέρνησή του. Ο... τζόγος του Γάλλου προέδρου όμως προκάλεσε τον πρωτοφανή επανασχεδιασμό του πολιτικού χάρτη της χώρας ακόμα και πριν ξεκινήσουν να ψηφίζουν διαδικτυακά οι Γάλλοι ψηφοφόροι που ζουν στο εξωτερικό.

Και όλα αυτά, την ώρα που το ποσοστό της Μαρίν Λεπέν και του Εθνικού Συναγερμού, δύο μόλις 24ωρα πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών αυξάνεται κι άλλο και «φλερτάρει» με την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ ο Μακρόν βλέπει τα δικά του ποσοστά να καταρρέουν.

Μένει να φανεί πώς θα ψηφίσουν τελικά οι Γάλλοι στις επερχόμενες κρισιμές εκλογές και αν οι δημοσκοπήσεις θα βγουν αληθινές και θα φέρουν στην εξουσία τον Εθνικό Συναγερμό και πιθανά θα οδηγήσουν σε μία «συγκατοίκηση» αφού ο Μακρόν παραμένει στην προεδρία - τουλάχιστον σύμφωνα με τα μέχρι τώρα λεγόμενά του - ή αν το πολιτικό σκηνικό θα παραμείνει το ίδιο με ελάχιστες μεταβολές, στα ποσοστά και τον αριθμό των εκλεγμένων βουλευτών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή