Δραματική προειδοποίηση δύο αναλυτών: Μην κάνετε αυτήν την γκάφα, θα γίνει πυρηνικός πόλεμος

Αύξηση των δαπανών για πυρηνικά όπλα κατά 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023
Δραματική προειδοποίηση δύο αναλυτών: Μην κάνετε αυτήν την γκάφα, θα γίνει πυρηνικός πόλεμος
Φωτ.: Unsplash
5'

Όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και όσο περισσότερες προκλήσεις συμβαίνουν παγκοσμίως, τόσο πιο κοντά βρίσκεται ολόκληρος ο κόσμος στο να "φλερτάρει με την πυρηνική καταστροφή", προειδοποιούν δύο αναλυτές με ειδικότητα επί των πυρηνικών θεμάτων, σε νέο κύριο άρθρο τους.

Όπως αναφέρει το Newsweek η Ivana Nikolic Hughes, πρόεδρος του Nuclear Age Peace Foundation και ανώτερη λέκτορας χημείας στο Πανεπιστήμιο Columbia, και ο Peter Kuznick, καθηγητής ιστορίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών Σπουδών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Ουάσινγκτον, συνυπογράφουν ένα νέο άρθρο στο Responsible Statecraft -ένα διαδικτυακό περιοδικό του Ινστιτούτου Quincy- προειδοποιώντας για το πώς οι αυξημένες στρατιωτικές και κυβερνητικές απειλές σε συνδυασμό με τον προηγμένο οπλισμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον κόσμο σε ένα σενάριο χωρίς νίκη.

"Ήρθε η ώρα να αλλάξει η πολιτική για την Ουκρανία και να σταματήσει η κλιμάκωση πριν να είναι πολύ αργά. Μια ελβετική ειρηνευτική διάσκεψη χωρίς τη Ρωσία και την Κίνα δεν έκανε τίποτα για να προωθήσει αυτόν τον στόχο. Ούτε οι πρόσφατες συναντήσεις της G7 στην Ιταλία, οι διακηρύξεις του ΝΑΤΟ ή, για την ακρίβεια, τα μεγαλεπήβολα πολεμικά παιχνίδια που διεξάγονται και από τις δύο πλευρές στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό".

Το δημοσίευμα πρόσθεσε: "Αυτό είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσουμε, όπως θα ήταν και μια έκτακτη συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών που θα μπορούσε να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Το να συνεχίσουμε να παίζουμε πυρηνική ρουλέτα δεν είναι μια αποδεκτή πορεία προς τα εμπρός".

Οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες

Αναφέρονται στις αυξημένες από έτος σε έτος αμυντικές δαπάνες των συμμάχων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της εκτιμώμενης αύξησης κατά 13% των παγκόσμιων πυρηνικών όπλων σε ρεκόρ 91,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, σύμφωνα με τη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων.

Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση των δαπανών για πυρηνικά όπλα κατά 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 σε σύγκριση με το 2022, με επικεφαλής τις ΗΠΑ που χρηματοδοτούν το 80% αυτής της αύξησης.

Στις 17 Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον - διαφημίζοντας τις αυξήσεις των δαπανών και επιβεβαιώνοντας ότι 23 σύμμαχοι θα δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους. Είπε ότι ο αριθμός των χωρών του ΝΑΤΟ που επιτυγχάνουν αυτόν τον στόχο έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Πρόσφατα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στην Ασία, καθώς και οι δύο χώρες παραμένουν απομονωμένες από τη Δύση. Ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι διατυπώνουν συστηματικά και αβασάνιστα πυρηνικές απειλές κατά της Δύσης από την πρώτη στιγμή που έγινε η εισβολή.

Αποφυγή μιας γκάφας

Οι Hughes και Kuznick δήλωσαν ότι το πιο τρομακτικό μέρος του πυρηνικού πολέμου είναι ότι δεν υπάρχει "επανάληψη" και δεύτερη ευκαιρία να επανεξετάσουμε έναν πιο ανθρώπινο, μη βίαιο συμβιβασμό.

Η Hughes δήλωσε στο Newsweek μέσω τηλεφώνου την Πέμπτη ότι η ίδια και ο Kuznick συνέγραψαν το κομμάτι λόγω των πρόσφατων κλιμακώσεων και της γεωπολιτικής αναταραχής, συμπεριλαμβανομένου όχι μόνο του πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και των απειλών σε όλη την Ασία και της συνεχιζόμενης βίας στη Γάζα.

"Ανησυχούσα από την αρχή", δήλωσε η Hughes. "Δεν θα έλεγα ότι δεν κινδυνεύαμε τότε και τώρα κινδυνεύουμε... Ανησυχώ περισσότερο για μια γκάφα στη λήθη".

Είπε ότι η πιθανότητα πυρηνικού πολέμου δεν ήταν ποτέ μηδενική, ιδίως αφού τα εθνικά αποθέματα σε διάφορες χώρες συσσωρεύτηκαν με την πάροδο των ετών και τα όπλα έγιναν πιο προηγμένα. Υπάρχουν όμως φορές που η πιθανότητα αυτή είναι αυξημένη, όπως τώρα.

Ο κόσμος είναι διαφορετικός σήμερα από ό,τι όταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ενώθηκαν κατά του πυρηνικού πολέμου, ωστόσο παραμένει κάποια ομοιότητα που χρονολογείται από τον πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι, την κρίση των πυραύλων της Κούβας και τον Ψυχρό Πόλεμο που ακολούθησε. "Ακόμη και αν έχετε κάποια χαμηλή εκτίμηση πιθανότητας να συμβεί κάτι κακό στη διάρκεια ενός έτους, στη διάρκεια 50 ή 80 ετών -στη διάρκεια της ζωής ενός παιδιού που γεννιέται σήμερα- η πιθανότητα αυτή εκτοξεύεται στα ύψη", είπε.

Ο Kuznick δήλωσε στο Newsweek επίσης μέσω τηλεφώνου ότι το διακύβευμα είναι αυξημένο σε μια περίοδο σχετικής παγκόσμιας αναταραχής. Αναφέρθηκε στο πώς ακόμη και Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι προέρχονται από την ίδια χώρα που έχει παράσχει στην Ουκρανία πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια, εξέφρασαν πρόσφατα την ανησυχία τους για την επίθεση των Ουκρανών σε ρωσικά συστήματα ραντάρ - στρατιωτικές κινήσεις που επίσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση.

"Νομίζω ότι αυτό που πραγματικά ήταν η δραματική αλλαγή συνέβη με την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης την άνοιξη και το καλοκαίρι, και τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης που υπέστη η Ουκρανία -σε συνδυασμό με την αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η Ουκρανία είναι απλά τόσο άσχημα ανεπαρκώς εξοπλισμένη και άοπλη που η Ουκρανία βρισκόταν στα πρόθυρα να χάσει ή να αναγκαστεί να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν", δήλωσε ο Kuznick.

Η πιο έξυπνη διέξοδος από τη σύγκρουση είναι για την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ και τα δυτικά έθνη να διαπραγματευτούν με τον Πούτιν, πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας ότι τα θέλω του Πούτιν μπορεί να είναι ασυμβίβαστα στη θεωρία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή