Προσοχή! Χημικά σε προϊόντα καθαρισμού επηρεάζουν έγκυες - Γεννούν παιδιά με μικρά κεφάλια

Η μελέτη που διεξήχθη και στην Ελλάδα τονίζει τη σημασία της ελαχιστοποίησης της έκθεσης στο οξείδιο του αιθυλενίου (ΟΕ) στο σπίτι και στο χώρο εργασίας
Προσοχή! Χημικά σε προϊόντα καθαρισμού επηρεάζουν έγκυες - Γεννούν παιδιά με μικρά κεφάλια
Φωτ.: Unsplash
2'

Η έκθεση σε χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε απολυμαντικά και προϊόντα καθαρισμού νοσοκομείων μπορεί να προκαλέσει συρρικνωμένα κεφάλια στα νεογέννητα, λένε οι ειδικοί.

Οι γυναίκες που εκτίθενται σε μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε απολυμαντικό νοσοκομείων έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με συρρικνωμένα κεφάλια, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Ονομάζεται οξείδιο του αιθυλενίου, βρίσκεται επίσης σε αντιψυκτικά, απορρυπαντικά και στο υγρό που χρησιμοποιείται στις δοκιμές πλευρικής ροής Covid, σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση μεταξύ των εγκύων γυναικών μπορεί να οδηγήσει σε νεογέννητα που έρχονται στον κόσμο με χαμηλότερο βάρος γέννησης και ελαφρώς συρρικνωμένα κεφάλια.

Η επικεφαλής συγγραφέας Barbara Harding, από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, δήλωσε: "Η μειωμένη περίμετρος του κεφαλιού έχει συνδεθεί με καθυστερημένη νευροανάπτυξη και το μειωμένο βάρος γέννησης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και οστεοπόρωσης". Από την άλλη πλευρά, το χαμηλό βάρος γέννησης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παιδικής θνησιμότητας, αναπτυξιακών προβλημάτων και γενικότερα χειρότερης υγείας στη μετέπειτα ζωή.

Οι συγγραφείς, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Epidemiology, προειδοποίησαν ότι οι γυναίκες εκτίθενται στη χημική ουσία και μέσω της ρύπανσης των εσωτερικών χώρων από διάφορα οικιακά προϊόντα, όπως προϊόντα καθαρισμού και προσωπικής φροντίδας.

Οι γυναίκες που ήρθαν σε επαφή με το οξείδιο του αιθυλενίου σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, όπου χρησιμοποιείται για την αποστείρωση, διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο, πρόσθεσαν.

Η μελέτη εξέτασε το ομφάλιο αίμα από συνολικά 1.106 νεογέννητα από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία.

Τι δήλωσε ο Έλληνας επικεφαλής της μελέτης

Ο Μανώλης Κογεβίνας, επίσης επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της ελαχιστοποίησης της έκθεσης στο οξείδιο του αιθυλενίου (ΟΕ) στο σπίτι και στο χώρο εργασίας.

'Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν τη σημασία της αντιμετώπισης της έκθεσης στο EO τόσο στο επαγγελματικό όσο και στο μη επαγγελματικό περιβάλλον', δήλωσε.

'Αλλαγές πολιτικής για τη μείωση της έκθεσης σε ΕΟ σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, θα μπορούσαν να προστατεύσουν την υγεία του εμβρύου και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα των γεννήσεων'.

Το οξείδιο του αιθυλενίου έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με κακές εκβάσεις γεννήσεων, ενώ ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι "τοξικό" για το αναπαραγωγικό σύστημα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή