Τα Σκόπια ζητούν εξηγήσεις από την Αλβανία επειδή… σεβάστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τα Σκόπια κατηγόρησαν την Αλβανία επειδή δεν χαρακτηρίζει τη μειονότητα ως… «μακεδονική».
Τα Σκόπια ζητούν εξηγήσεις από την Αλβανία επειδή… σεβάστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών
AP.
1'

Προσθέτοντας άλλο ένα επεισόδιο στο «κρεσέντο» προκλήσεων, τα Σκόπια εξέφρασαν τη «σοβαρή ανησυχία» του για τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία και τα οποία ανακοινώθηκαν εχθές (28/06), ενώ… αντέδρασαν έντονα επειδή η μειονότητα δεν αναγράφεται ως «μακεδονική».

Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 2,4 εκατ. ανθρώπους, μειωμένος κατά 410.000 σε σύγκριση με την προηγούμενη απογραφή που πραγματοποιήθηκε στη χώρα το 2011, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας.

Ο αριθμός της σκοπιανής μειονότητας στην Αλβανία ανέρχεται στους 2.281, έναντι 5.512 στην απογραφή του 2011, ενώ για πρώτη φορά καταγράφονται πλέον 7.957 άτομα ως «Βούλγαροι», αν και στις προηγούμενες 11 απογραφές στην Αλβανία ούτε ένα άτομο δεν δήλωσε Βούλγαρος.

Επιπλέον, κατά τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής στην Αλβανία, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας των Σκοπίων αποχώρησε από την παρουσίαση, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μάλιστα, εκπρόσωποι των τελευταίων στην Αλβανία ανακοίνωσαν πως δεν αναγνωρίζουν τα στοιχεία της απογραφής, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2023 και ζητούν τη διεξαγωγή νέας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή