Θα αποσυρθεί ο Μπάιντεν; Γιατί κατηγορούν την σύζυγό του για κακοποίηση και μακιαβελισμό

Τζο Μπάιντεν: Ποιο είναι το «συμβούλιο των πρεσβυτέρων» που αποφασίζει για εκείνον 
Θα αποσυρθεί ο Μπάιντεν; Γιατί κατηγορούν την σύζυγό του για κακοποίηση και μακιαβελισμό
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
5'

Προβληματισμός επικρατεί στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών για την απογοητευτική παρουσία του Τζο Μπάιντεν στο πρόσφατο ντιμπέιτ για τις αμερικανικές εκλογές.

Όπως αναφέρει η γαλλική Le Figaro, η σύζυγός του, Τζιλ, η οποία έχει δώσει ισχυρό παρών στην εκστρατεία, προκαλεί επίσης σφοδρή κριτική.

Στο τέλος του τηλεοπτικού ντιμπέιτ της Πέμπτης η σύζυγός του Αμερικανού προέδρου, Τζιλ πήγε μαζί του για να τον βοηθήσει να εξέλθει από τη σκηνή. «Ποιος είναι ο Ανώτατος Διοικητής; έγραψε στο X, ο Chip Roy, Ρεπουμπλικανός της Βουλής των Αντιπροσώπων με ένα βίντεο που την δείχνει να τον οδηγεί προσεκτικά από το χέρι κάτω από τα σκαλιά. Οι Συντηρητικοί έχουν κάνει την Τζιλ Μπάιντεν τον αγαπημένο τους στόχο. Σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα και στα μέσα ενημέρωσης, την κατηγορούν ότι είναι ένα είδος Μακιαβέλι που κινεί τα νήματα, ότι αποκρύπτει την εξαθλίωση του συζύγου της και τον ανάγκασε να θέσει ξανά υποψηφιότητα επειδή θέλει να μείνει στον Λευκό Οίκο.

«Αυτό που έκαναν η Τζιλ Μπάιντεν και οι ομάδες της εκστρατείας στον Τζο Μπάιντεν απόψε - φέρνοντάς τον στη σκηνή για μια διανοητική αναμέτρηση ενώ ήταν άοπλος - είναι γηριατρική κακοποίηση, καθαρή και απλή», πρόσθεσε η Χάριετ Χέιγκμαν, μια άλλη Ρεπουμπλικανή. Το Drudge Report, ένας ρεπουμπλικανικός ιστότοπος βγήκε με τίτλο: «Η σκληρή Τζιλ προσκολλάται στην εξουσία».

Ποιος θα τον επηρεάσει

Ο Τζο Μπάιντεν θα εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα εάν το αποφασίσουν ανάλογα η στενή οικογένεια και οι φίλοι του. Αυτό μετέδωσε στο μεταξύ το αμερικανικό ειδησεογραφικό site Axios, επικαλούμενο πηγές του. Ταυτόχρονα, οι πηγές της δημοσίευσης υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο βήμα από την πλευρά του στενού κύκλου του επικεφαλής του Λευκού Οίκου είναι δύσκολα δυνατό και θα ήταν «σοκαριστικό και απροσδόκητο».

Μεταξύ των συγγενών που επηρεάζουν τις αποφάσεις του προέδρου, η δημοσίευση επισημαίνει επίσης την πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν, τη μικρότερη αδερφή του Προέδρου των ΗΠΑ Βάλερι Μπάιντεν, τον φίλο και σύμβουλό του Τεντ Κάουφμαν, καθώς και μια μικρή ομάδα βοηθών του Λευκού Οίκου.

Όπως σημειώνει το Axios, αυτό το «συμβούλιο των πρεσβυτέρων» έχει δημιουργηθεί δεκαετίες και «μοιράζεται κάθε απόφαση μεγάλη και μικρή στη ζωή και την προεδρία του Μπάιντεν».

Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι οι υποστηρικτές του Μπάιντεν έχουν αναλύσει όλα τα πιθανά σενάρια και βλέπουν λίγες πιθανότητες για οποιονδήποτε άλλο εκτός από την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να γίνει υποψήφια των Δημοκρατικών εάν ο αρχηγός του κράτους αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα. Ωστόσο, όσοι βρίσκονται κοντά στον Μπάιντεν είναι βέβαιοι ότι έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ από την Χάρις.

Προσπαθεί να καθησυχάσει ο Μπάιντεν τους δωρητές

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρευρέθη χθες, Σάββατο, σε τρεις εκδηλώσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων για την προεκλογική εκστρατεία του και επιχείρησε να καθησυχάσει τους πιο γενναιόδωρους δωρητές, υποστηρίζοντας ότι είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές παρά τη χαοτική επίδοσή του στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με αντίπαλο τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν πέρασα μια καλή βραδιά, αλλά ούτε και ο Τραμπ», υποστήριξε ο δημοκρατικός υποψήφιος σε μια από τις εκδηλώσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων που οργανώθηκαν στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσεϊ, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ.

«Σας υπόσχομαι ότι θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές», πρόσθεσε.

Η Τζιλ Μπάιντεν υποστήριξε με θέρμη τον 81χρονο σύζυγό της απέναντι στις εκκλήσεις να αποσύρει την υποψηφιότητά του, υποστηρίζοντας ότι «ο Τζο δεν είναι μόνο το σωστό πρόσωπο για τη θέση, είναι το μοναδικό πρόσωπό για τη θέση».

Οι δυο τους μετέβησαν χθες, Σάββατο, στο Νιού Τζέρσεϊ για μια εκδήλωση συγκέντρωσης κεφαλαίων στην οποία συμμετείχε επίσης ο δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας Φιλ Μέρφι.

«Καταλαβαίνω την ανησυχία σας μετά το ντιμπέιτ», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας: «Θα αγωνισθώ περισσότερο».

Αμφιβολίες εκφράζονται για την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν μετά την κατασστροφική επίδοσή του το βράδυ της Πέμπτης στη διάρκεια της τηλεμαχίας με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προβληματισθούν οι οπαδοί του και να αντιδράσουν τα μέσα ενημέρωσης.

Σε κύριο άρθρο τους, οι New York Times έγραψαν για τον Μπάιντεν ότι ήταν «η σκιά ενός ηγέτη», αφού «απέτυχε στο ίδιο του το τεστ» κατά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ.

«Η μεγαλύτερη δημόσια υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει σήμερα ο κ. Μπάιντεν θα ήταν να ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές», έγραψε η συντακτική επιτροπή των New York Times, προσθέτοντας ωστόσο πως ήταν «ένας θαυμάσιος πρόεδρος».

Κανένα στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος δεν έχει ωστόσο ζητήσει μέχρι τώρα να παραιτηθεί ο Μπάιντεν από την υποψηφιότητά του. Οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον εξέφρασαν και πάλι την Παρασκευή την υποστήριξή τους προς τον Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με ένα σημείωμα της Τζένιφερ Ο' Μάλεϊ Ντίλον, επικεφαλής της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του δημοκρατικού υποψηφίου, μια εσωτερική δημοσκόπηση μετά το ντιμπέιτ έδειξε ότι «οι απόψεις των ψηφοφόρων δεν άλλαξαν».

Η Τζένιφερ Ο' Μάλεϊ Ντίξον ισχυρίσθηκε επίσης πως η υποστήριξη προς τον Μπάιντεν αυξήθηκε στη διάρκεια της τηλεμαχίας και στο τέλος της. Σύμφωνα με την ίδια, 27 εκατομμύρια δολάρια (25 εκατ. ευρώ) κατέστη δυνατό να συγκεντρωθούν το βράδυ της Παρασκευής.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή