Νέοι «εισβολείς» στις θάλασσες: Μέδουσες απειλούν το καλοκαίρι μας - Μεγάλη προσοχή

Μέδουσες: Το Ισραήλ έχει ήδη σημάνει συναγερμό για τις δικές του ακτές 
Νέοι «εισβολείς» στις θάλασσες: Μέδουσες απειλούν το καλοκαίρι μας - Μεγάλη προσοχή
2'

Ο Ιούνιος και οι καύσωνες φέρνουν μαζί τους κύματα από μέδουσες, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα και να πλημμυρίσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα, με το ερώτημα να παραμένει σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν και την Ελλάδα.

Οι λουόμενοι στη θάλασσα του Ισραήλ έχουν ήδη αναφέρει... συναντήσεις με διάφορους τύπους μεδουσών. Ένας εθελοντής της Αρχής Φύσης και Πάρκων κατέγραψε τους νέους "επισκέπτες" που είχαν ήδη φτάσει στη θάλασσα στην παραλία Palmahim. "Οι μέδουσες είναι ασπόνδυλα πλάσματα που ανήκουν στην οικογένεια Cnidaria, στην οποία ανήκουν επίσης τα κοράλλια και τα κρινάκια της θάλασσας", εξηγεί η Δρ Ori Fried, ειδικός για θαλάσσια θέματα στην Αρχή Φύσης και Πάρκων.

Σύμφωνα με την ίδια, στο Ισραήλ είναι γνωστά περίπου δέκα είδη μεδουσών, τα περισσότερα από τα οποία είναι χωροκατακτητικά. "Το πιο συνηθισμένο είδος είναι η μέδουσα νομάδα - η τσούχτρα που έχουμε συναντήσει συχνά στις παραλίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες", λέει, "αλλά μερικές φορές μπορείς να εντοπίσεις και άλλα είδη που παρασύρονται μαζί της", προσθέτει.

"Για παράδειγμα, η γαλάζια μέδουσα με λεία άκρη είναι ένα τοπικό είδος μέδουσας που ήταν παλαιότερα πιο συχνό στις ακτές μας. Μια πανέμορφη μέδουσα με προεξέχουσες μπλε άκρες της οποίας το τσίμπημα δεν είναι τόσο επώδυνο όσο αυτό της μέδουσας νομάδας". "Είναι επίσης δυνατό να διακρίνουμε άλλα χωροκατακτητικά είδη όμορφων μεδουσών, των οποίων το τσίμπημα δεν είναι τόσο επώδυνο όσο της νομαδικής μέδουσας, όπως η πλωτή καμπάνα", εξήγησε η ίδια.

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στις μέδουσες

Η Fried προσθέτει ότι οι μέδουσες επηρεάζονται πολύ από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών. "Τα τελευταία χρόνια, είναι δύσκολο να χρονομετρήσουμε ακριβώς πότε οι ομάδες των μεδουσών θα προσεγγίσουν την παραλία", λέει. "Υπήρχαν επίσης χρόνια που δεν βλέπαμε τόσες πολλές μέδουσες το καλοκαίρι, αλλά στην πραγματικότητα το χειμώνα".

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή