Άνοιξαν οι κάλπες στη Γαλλία: Αναμένεται μεγάλη συμμετοχή

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των εκλογών στη Γαλλία 
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
5'

Πάνω από 49 εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται στις κάλπες για να επιλέξουν τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης.

Μετά από ορισμένα υπερπόντια εδάφη το Σάββατο, τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) και στην ηπειρωτική Γαλλία.

Σύμφωνα με τη Le Figaro, οι δημοσκόποι και τα πολιτικά κόμματα αναμένουν πολύ έντονη αύξηση της συμμετοχής σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2022, στις οποίες συμμετείχε το 47,51% των ψηφοφόρων. Αυτή τη φορά, η συμμετοχή θα μπορούσε να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα δύο τρίτα των περίπου 49 εκατομμυρίων που έχουν εγγραφεί.

Η ψηφοφορία, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας θα διαφανούν γύρω στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας), ενδέχεται να αναστατώσει το γαλλικό πολιτικό τοπίο και να ανοίξει το δρόμο για την άνοδο του κόμματος της Λεπέν στην εξουσία.

Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα προειδοποίησε τους ψηφοφόρους: «Για να κυβερνήσω, χρειάζομαι απόλυτη πλειοψηφία». Εάν δεν στείλουν τουλάχιστον 289 εκλεγμένους αξιωματούχους στην Εθνοσυνέλευση, η Μαρίν Λεπέν και η διάδοχός της βεβαιώνουν ότι θα αρνηθούν να αναλάβουν την εξουσία.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Les Echos την Παρασκευή, έδειξε ότι το γαλλικό κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN) ενδέχεται να κερδίσει ποσοστό έως και το 37% των ψήφων.

Το διπλό σύστημα ψηφοφορίας της Γαλλίας, με τον πρώτο γύρο την Κυριακή να ξεκαθαρίζει το πεδίο για την ψηφοφορία της 7ης Ιουλίου που θα κρίνει την επόμενη ημέρα στη χώρα, αφήνει το αποτέλεσμα αβέβαιο μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Ένας στους τρεις ψηφίζουν Λεπέν

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ , οι δημοσκοπικές προβλέψεις, συνήθως πέφτουν μέσα στη Γαλλία σε ό,τι αφορά την εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος στον πρώτο γύρο, είναι όμως υψηλού κινδύνου αναφορικά με την πρόβλεψη του αριθμού των εδρών που θα έχει το κάθε κόμμα μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Τούτων δοθέντων η παράταξη της Μαρίν Λεπέν, διευρυμένη και από την απορρόφηση ενός τμήματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αναμένεται να συγκεντρώσει σήμερα λίγο πάνω από το 35% των ψήφων. Λίγο κάτω από το 30% εκτιμάται ότι θα είναι η εκλογική δύναμη του νέου Λαϊκού Μετώπου των κομμάτων της Αριστεράς, ενώ λίγο κάτω από το 20% εκτιμάται ότι θα βρεθεί η παράταξη του προέδρου Μακρόν, η οποία το 2022 ήταν πρώτη και είχε τη σχετική πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Με αυτά τα ποσοστά οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο αριθμός των εδρών που θα έχει μετά τον δεύτερο γύρο, ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν θα είναι ανάμεσα στις 220 και τις 295 έδρες, δηλαδή δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει την απόλυτη πλειοψηφία, υπερβαίνοντας τις 289 έδρες.

Σε ό,τι αφορά την αριστερά οι δημοσκοπικές προβλέψεις της δίνουν από 120 ως 200 έδρες, ενώ σε ό,τι αφορά την παράταξη Μακρόν θα κυμανθεί ανάμεσα στις 70 και τις 130 έδρες. Με άλλα λόγια οι δημοσκοπήσεις αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει είτε η μία είτε η άλλη παράταξη την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, δεν αποκλείουν ωστόσο το ενδεχόμενο να την αποκτήσουν αν αποφασίσουν να συνεργαστούν.

Τέλος, από 30 έως 60 εκτιμάται ότι θα είναι οι βουλευτές που θα έχει το - ακρωτηριασμένο λόγω της προσχώρησης του προέδρου του στο κόμμα της Λεπέν - Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ο ρόλος των οποίων ωστόσο μπορεί - οριακά - να αποδειχτεί καθοριστικός.

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τη διακυβέρνηση της Γαλλίας, αν η γαλλική ακροδεξιά έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Εθνοσυνέλευση, τότε ο πρόεδρος Μακρόν δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ορίσει πρωθυπουργό τον Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρο του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι ενδιαφέρεται μόνο για την εκλογή της, το 2027, στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Στην περίπτωση αυτή, και για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας, θα πρέπει να συγκατοικήσουν στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας δυο πρόσωπα προερχόμενα από εντελώς διαφορετικούς πολιτικούς Γαλαξίες. Από την άλλη, αν η ακροδεξιά δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, θα διερευνηθεί αν και κατά πόσο μπορούν να την αποκτήσουν από κοινού η σύμπραξη των κομμάτων της αριστεράς και η παράταξη Μακρόν. Αν ούτε αυτό είναι εφικτό, και με δεδομένο ότι δεν μπορούν να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία πριν το καλοκαίρι του 2025, τότε θα πρέπει ο πρόεδρος Μακρόν να αναζητήσει τρόπους δημιουργίας ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο ακόμα και αν δεν έχει «την δεδηλωμένη», δεν θα κινδυνεύει να πέσει την επόμενη ημέρα, μετά από πρόταση μομφής του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η μετάδοση εκτίμησης ως προς τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης επιτρέπεται στη Γαλλία μόνο μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, δηλαδή στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Είθισται ωστόσο, μέσα ενημέρωσης από γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, να μεταδίδουν από σχετικά νωρίς κάποιες πρόωρες εκτιμήσεις