Πρώην διαρρήκτης συμβουλεύει: Τι να κάνετε για να μην σας... αδειάσουν το σπίτι στις διακοπές

Πρώην επαγγελματίας διαρρήκτης συμβουλεύει τι πρέπει να κάνουμε για να γίνουμε θύματα διαρρηκτών 
Πρώην διαρρήκτης συμβουλεύει: Τι να κάνετε για να μην σας... αδειάσουν το σπίτι στις διακοπές
2'

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους πολίτες για το πώς θα πάνε και για το πώς θα αφήσουν τα σπίτια τους, χωρίς σε αυτά να... τρυπώσουν «ποντικοί». Έτσι, μια πρώην διαρρήκτης δίνει συμβουλές τι να κάνετε για να μην επιστρέψετε από την καλοκαιρινή ραστώνη και δείτε το σπίτι σας άδειο...

Η Jenny Radcliffe αναφέρει χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να ανεβάζουμε τι κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή στα social media. Όπως σημειώνει η ίδια, ειδικά το καλοκαίρι υπάρχει ένα συγκεκριμένο λάθος που κάνουμε (σχεδόν) όλοι και το οποίο ειδοποιεί τους διαρρήκτες για το πού μπορούν να πιάσουν «δουλειά».

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Εάν κατακλύζετε τις σελίδες σας στα social media με στιγμιότυπα για το τι κάνετε κάθε μέρα, τα υπάρχοντά σας και το σπίτι σας, ουσιαστικά δίνετε στους εγκληματίες το καθημερινό σας δρομολόγιο που μπορεί να τους βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσουν την καλύτερη στιγμή για να χτυπήσουν».

Αυτό συμβαίνει κυρίως το καλοκαίρι, αφού κανείς δεν μπορεί να πει «όχι» στο ποστάρισμα μια παραλίας ή στη χαλάρωση σε μια ξαπλώστρα. Μάλιστα, η ίδια προσθέτει: «Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η διαδικτυακή τους ζωή είναι συνδεδεμένη με τη φυσική τους περιουσία. Κάθε φορά που πηγαίνουμε διακοπές, δημοσιεύουμε σχετικά με αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν θα είχατε μια ταμπέλα στην εξώπορτά σας που να λέει "αυτό το σπίτι είναι ακατοίκητο", αλλά το κάνετε στον ψηφιακό κόσμο. Κάποιος επιτήδειος πολύ εύκολα μπορεί να συνδυάσει μοτίβα ή αδυναμίες μέσω των social media. Έτσι, καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να μην κάνετε το σπίτι σας έναν εύκολο στόχο για αυτούς».

Τα λάθη που κάνουμε στο σπίτι

Σύμφωνα με την ίδια, τα συνήθη λάθη ασφαλείας που γίνονται στο σπίτι είναι τα εξής:

  • Δεν προστατεύετε το κλειστό σύστημα ασφαλείας (αν έχετε) και δεν το παρακολουθείτε τακτικά
  • Αφήνετε εργαλεία σε εύκολα προσβάσιμα σημεία (όπως κατσαβίδια σε βεράντα)
  • Εμπιστεύεστε πολύ εύκολα τους γείτονες ή την καθαρίστρια σας δίνοντάς τους εφεδρικό κλειδί
  • Ξεχνάτε να εφαρμόσετε απλά αποτρεπτικά μέσα (όπως να έχετε τα φώτα σας με χρονοδιακόπτη για να φαίνεται ότι κάποιος είναι σπίτι)
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή