Εκλογές Γαλλία: Η μεγαλύτερη συμμετοχή εδώ και 40 χρόνια - Το διακύβευμα της κάλπης

Καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων από τις βουλευτικές εκλογές του 1986
Εκλογές Γαλλία: Η μεγαλύτερη συμμετοχή εδώ και 40 χρόνια - Το διακύβευμα της κάλπης
AP
2'

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη είναι μέχρι αυτή την ώρα η συμμετοχή στις γαλλικές εκλογές, μοιάζοντας να ανατρέπει την τάση των τελευταίων ετών, αφού μέχρι το μεσημέρι το ποσοστό ήταν στο 26%, το υψηλότερο εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

Πρόκειται για αύξηση σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2022, όταν στο ίδιο χρονικό σημείο της ημέρας είχε καταγραφεί μόνο 18,43%.

«Είναι το υψηλότερο ποσοστό από τις βουλευτικές εκλογές του 1986» σχολίασε στο Χ ο Ματιέ Γκαλάρ, διευθυντής ερευνών στο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos.

Τα πιο εντυπωσιακά ποσοστά καταγράφηκαν στην πρωτέυουσα, το Παρίσι, όπου η προσέλευση έφτασε το 25,48% μέχρι το μεσημέρι, σε σύγκριση με το 2022, που ήταν στο 12,8%, καταγράφοντας δηλαδή διπλασιασμό σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα.

Αυτό ανατανακλά όσα διακυβεύονται με τις συγκεκριμένες εκλογές, που θα μπορούσαν να δουν μία από τις δύο πιο ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την ηγεσία μίας κυβέρνησης ευρωσκεπτικιστών.

Καταρρέει ο Μακρόν

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ των Ευρωεκλογών.

Ο Γάλλος πρόεδρος με την δήλωση ότι «άκουσε το μήνυμα» των πολιτών μετά την νίκη των ευρωσκεπτικιστών της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) της Λεπέν στις ευρωεκλογές και ανακοίνωσε τις εκλογές.

Η ξαφνική αυτή ανακοίνωση οδήγησε την χώρα σε μεγάλη αναταραχή, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν μεγάλο προβάδισμα στη Λεπέν και τον εκλεκτό της Μπαρντελά που «φλερτάρει» με τον πρωθυπουργικό θώκο. Από την άλλη, η κεντρώα συμμαχία «Ensemble» του Μακρόν δείχνει να «καταρρέει» στις δημοσκοπήσεις και θα μπορούσε να έρθει ακόμα και τρίτη πίσω τόσο από το RN όσο και τον αριστερό συνασπισμό «Νέο Εθνικό Μέτωπο».

Την επόμενη Κυριακή ο επόμενος γύρος

Οι κάλπες στη Γαλλία άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ (9 ώρα Ελλάδος). Οι πολίτες ψηφίζουν για να εκλέξουν 577 βουλευτές για το γαλλικό κοινοβούλιο. Ένα κόμμα προκειμένου να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζεται 289 έδρες, ενώ μόνο οι υποψήφιοι που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν πάνω από το 12,5% των ψήφων θα περάσουν στον επόμενο γύρο, που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου.

Όποιος συγκεντρώσει το 50% των ψήφων με συμμετοχή τουλάχιστον στο ένα τέταρτο του τοπικού εκλογικού σώματος κερδίζει αυτόματα, αυτό ωστόσο συνήθως συμβαίνει μόνο σε λίγες εκλογικές περιφέρειες, με τα φαβορί σε αυτό τον αγώνα, από το RN της Λεπέν, να ελπίζουν σε δεκάδες άμεσες νίκες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή