Εκλογές Γαλλία: Τα τρία κόμματα που διεκδικούν την πρωθυπουργία - Στο 60% η συμμετοχή

Στις 9 ώρα Ελλάδας κλείνουν οι κάλπες στη Γαλλία
AP
2'

Το 60% αγγίζει η συμμετοχή στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 5 το απόγευμα, ώρα Γαλλίας, είχε ψηφίσει το 59,39% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, όταν την ίδια χρονική στιγμή, το 2022 είχε ψηφίσει το 39,4%.

Τα κόμματα που διεκδικούν τη νίκη

Δεκάδες είναι τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές, ωστόσο τρία είναι τα κύρια μπλοκ, η «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν, η συμμαχία «Ensemble» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και ο αριστερός συνασπισμός «Νέο Λαϊκό Μέτωπο».

Εθνική Συσπείρωση (RN): Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν προηγείται στις δημοσκοπήσεις, μετά την μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και βάζει πλώρη για την νίκη και στις βουλευτικές εκλογές. Το κόμμα έχει αυστηρά αντιμεταναστευτικό πρόγραμμα στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι εάν κερδίσει, θέλει να καταργήσει το αυτόματο δικαίωμα στην γαλλική υπηκοότητα για παιδιά με ξένους γονείς.

Συμμαχία Ensemble: Η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δείχνει να σημειώνει ραγδαία μείωση στα ποσοστά της, με τους ψηφοφόρους να στρέφονται είτε προς την Λεπέν είτε προς τα αριστερά, με πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανή η ήττα αλλά και το να μην προκριθούν καθόλου πολλοί από τους υποψήφιους του προέδρου στον δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου.

Νέο Λαϊκό Μέτωπο: Πίσω από την Εθνική Συσπείρωση βρίσκεται η συμμαχία αριστερών κομμάτων - Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Πράσινοι και France Unbowed - που αποφάσισαν να συσπειρωθούν για να «χτυπήσουν» την Λεπέν και να την κρατήσουν εκτός κυβέρνησης. Η συμμαχία θέλει να καταργήσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα που πέρασε η κυβέρνηση Μακρόν και προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να δημιουργήσει μία υπηρεσία «διάσωσης» για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα.

Προεδρικές εκλογές το 2027

Η Γαλλία έχει ένα ημιπροεδρικό σύστημα διακυβέρνησης, με έναν πρόεδρο και έναν πρωθυπουργο να χειρίζονται τις διεθνείς και εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος είναι επικεφαλής του κράτους.

Από το 2002 ωστόσο, οι βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές. Προκηρύσσοντας εκλογές τρία χρόνια νωρίτερα από τις προγραμματισμένες για το 2027 προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν έχει θέσει την βουλευτική περίοδο εκτός συγχρονισμού με τους προεδρικούς όρους.

Οι δύο εκλογές μπορούν να συγχρονιστούν ξανά εάν ο επόμενος πρόεδρος το 2027 αποφασίσει να διαλύσει την βουλή με το που εκλεγεί.