Η επόμενη ημέρα στη Γαλλία: Κυρίαρχη η Λεπέν στο πολιτικό σκηνικό - Η μάχη του δεύτερου γύρου

Η Εθνική Συσπείρωση της Mαρίν Λεπέν είναι πλέον κυρίαρχη πολιτική δύναμη της Γαλλίας, γεγονός που δημιουργεί τεκτονικές αλλαγές στην Ευρώπη
Η Λεπέν έκοψε πρώτη το νήμα στις γαλλικές εκλογές
Η Λεπέν έκοψε πρώτη το νήμα στις γαλλικές εκλογές
AP
3'

Η ευρωσκεπτικιστική Εθνική Συσπείρωση (RN) κατέγραψε ιστορική νίκη και τώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αλλάξει τις ισορροπίες στη γαλλική πολιτική. Θα γίνει πολύς λόγος τις επόμενες μέρες για τους κεντρώους και τους αριστερούς υποψηφίους που θα ανασυνταχθούν στον δεύτερο γύρο προκειμένου να συγκεντρώσουν την ψήφο κατά του RN –ενώ θα υπάρξει ανησυχία για την εξαφάνιση του παλιού «Δημοκρατικού Μετώπου», όταν τα άλλα κόμματα δηλαδή συνήθιζαν να συμφωνούν για να κρατήσουν έξω τους ευρωσκεπτικιστές.

Αλλά θα χρειαζόταν μια ανατροπή τεραστίων διαστάσεων για να ανατραπεί το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από αυτόν τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, το οποίο είναι ότι το κόμμα RN είναι πλέον αναμφισβήτητα η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Γαλλία. Ωστόσο, αυτό που απομένει να αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα παραμένει αρκετά σημαντικό.

Είναι η διαφορά μεταξύ μιας λαϊκιστικής, ευρωσκεπτιστικής κυβέρνησης που θα έχει ελεύθερα χέρια λόγω της απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση και μιας κυβέρνησης Λεπέν που δεν μπορεί να κάνει πολλά, επειδή το Σώμα θα είναι διχασμένο. Αυτήν τη στιγμή, οι προβολές θέσεων δίνουν στην «Εθνική Συσπείρωση» από 260 έως 310 έδρες. Δεδομένου ότι οι 289 θέσεις είναι η απόλυτη πλειοψηφία, υπάρχουν προφανώς πολλά ακόμη να κριθούν.

Για να περιοριστεί η ζημιά τους, οι κεντρώοι του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και η αριστερή συμμαχία του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» θα καλέσουν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν τακτικά στον δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου. Ακόμα κι αν ο δικός τους υποψήφιος έχει απορριφθεί, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν oποιονδήποτε στην εκλογική τους περιφέρεια είναι εναντίον του RN.

Αλλά το πρόβλημα με αυτού του είδους τις κομματικές διαταγές είναι ότι όλο και λιγότεροι τις ακούνε πια. Η άλλη δυσκολία για τους αντιπάλους του RN είναι ο υψηλός αριθμός των λεγόμενων τριγωνικών ψήφων στον δεύτερο γύρο – με άλλα λόγια, εκλογικές περιφέρειες όπου όχι δύο αλλά τρεις υποψήφιοι θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Κυριακή. Συνήθως, είναι ένας από το κέντρο, ένας απο το κόμμα Λεπέν και ένας από την Αριστερά.

Ο λόγος για τον υψηλό αριθμό των τριγωνικών ψήφων είναι η υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων, η οποία είναι από μόνη της είναι το αποτέλεσμα του υψηλού διακυβεύματος. Είναι επίσης επειδή η εκστρατεία-αστραπή κατέστησε αδύνατο για τα μικρά κόμματα να συνεννοηθούν, οπότε η ψήφος συγκεντρώθηκε στα τρία μπλοκ.

Προφανώς, εάν υπάρχουν τρία κόμματα που ανταγωνίζονται σε μια εκλογική περιφέρεια, είναι πιο δύσκολο να συγχωνευθεί η ψήφος κατά του RN Σε γενικές γραμμές, η χώρα φαίνεται να συνειδητοποιεί τώρα κάτι που κάποτε θεωρείτο αδιανόητο, μία νίκη της Λεπέν. Αυτό λυπεί και εξοργίζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι, στην ύπαιθρο όμως οι άνθρωποι προφανώς αισθάνονται διαφορετικά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή