Σήμα κινδύνου στη Ρωσία: Οι πυρκαγιές απελευθέρωσαν μεγατόνους άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Περιβαλλοντικό SOS έχει σημάνει στη Ρωσία λόγω της έξαρσης πυρκαγιών

Σήμα κινδύνου στη Ρωσία: Οι πυρκαγιές απελευθέρωσαν μεγατόνους άνθρακα στην ατμόσφαιρα
Πηγή: Αρχείο Eurokinissi
3'

SOS έχει σημάνει στην βόρεια Ευρώπη λόγω των έντονων πυρκαγιών πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση μεγατόνων άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Τα δεδομένα από την Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) δείχνουν ότι η πλειονότητα των πυρκαγιών καίει στη Δημοκρατία της Σαχά στον Άπω Βορρά της Ρωσίας.

Αυτές οι εποχικές πυρκαγιές μετακινούνται προς τα βόρεια, καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική. Σπαράζουν την τούνδρα και τα βορειοδυτικά δάση, απελευθερώνοντας αέρια του θερμοκηπίου από το πλούσιο σε άνθρακα έδαφος.

«Η μεγαλύτερη αύξηση των ακραίων πυρκαγιών τις τελευταίες δύο δεκαετίες»
Στη Δημοκρατία της Σάκχα παρατηρούνται πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες και ξηρότερες συνθήκες από τις συνηθισμένες για αυτή την εποχή του έτους. Αυτό παρείχε τις ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες για την ανάφλεξη πυρκαγιών.

"Οι εκπομπές πυρκαγιών στην Αρκτική ήταν σε αρκετά τυπικά επίπεδα τα τελευταία τρία καλοκαίρια, αλλά παρατηρήσαμε ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές αναπτύχθηκαν μετά από θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες, παρόμοιες με τις εκτεταμένες πυρκαγιές το 2019 και το 2020", λέει ο Mark Parrington, ανώτερος επιστήμονας της CAMS.

"Αυτή είναι η τρίτη φορά από το 2019 που παρατηρούμε σημαντικές πυρκαγιές στην Αρκτική και έδειξε ότι αυτή η βορειοανατολική περιοχή της Αρκτικής έχει βιώσει τη μεγαλύτερη αύξηση των ακραίων πυρκαγιών τις τελευταίες δύο δεκαετίες".

Περισσότερες από 160 πυρκαγιές είχαν κάψει σχεδόν 460.000 εκτάρια γης μέχρι τις 24 Ιουνίου, ανέφερε ο Αντρέι Κονοπλέβε, αναπληρωτής υπουργός οικολογίας, διαχείρισης της φύσης και δασοκομίας της περιοχής, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η CAMS αναφέρει ότι οι εκτιμώμενες συνολικές μηνιαίες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από αυτές τις πυρκαγιές είναι οι τρίτες υψηλότερες των τελευταίων δύο δεκαετιών και ανέρχονται σε 6,8 μεγατόνους άνθρακα. Οι φετινές πυρκαγιές έρχονται μόνο πίσω από το 2020 και το 2019, όταν καταγράφηκαν 16,3 μεγατόνοι και 13,8 μεγατόνοι αντίστοιχα.

Οι πυρκαγιές στο βόρειο ημισφαίριο τείνουν να φτάνουν στο αποκορύφωμά τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ωστόσο, οι αλλαγές στο κλίμα της Αρκτικής δεν επηρεάζουν μόνο την τοπική περιοχή. Είναι μείζονος παγκόσμιας σημασίας, καθώς επηρεάζουν ολόκληρο το κλιματικό σύστημα της Γης.

"Η Αρκτική είναι το σημείο μηδέν για την κλιματική αλλαγή και ο αυξανόμενος κίνδυνος πυρκαγιών στη Σιβηρία είναι ένα σαφές προειδοποιητικό σημάδι ότι αυτό το βασικό σύστημα πλησιάζει σε επικίνδυνα κλιματικά σημεία καμπής", λέει η Gail Whiteman, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Exeter και ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής επιστημονικής οργάνωσης Arctic Basecamp.

"Ό,τι συμβαίνει στην Αρκτική δεν μένει εκεί - η αλλαγή της Αρκτικής ενισχύει τους κινδύνους σε παγκόσμιο επίπεδο για όλους μας. Αυτές οι πυρκαγιές είναι μια προειδοποιητική κραυγή για επείγουσα δράση".

Με πληροφορίες του EuroNews

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή