Πώς οι ιοί της Αρκτικής μπορούν να σώσουν τον κόσμο σύμφωνα με τους ειδικούς

Οι ειδικοί είχαν αρχικά μπερδευτεί από τους μυστηριώδεις ιούς, αλλά τώρα θεωρούν ότι αντί να σκοτώσουν όλους τους ανθρώπους, θα μπορούσαν να μας σώσουν μακροπρόθεσμα.
Πώς οι ιοί της Αρκτικής μπορούν να σώσουν τον κόσμο σύμφωνα με τους ειδικούς
Unsplash
2'

Οι μυστηριώδεις γιγάντιοι ιοί που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στους πάγους της Αρκτικής δεν πρόκειται να μας σκοτώσουν όλους - στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να μας σώσουν, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί πρόσφατα με το λιώσιμο του χιονιού και των πάγων, ξεκίνησαν να παρατηρούν τα φύκια που για τόσα χρόνια βρίσκονταν σε λήθαργο θαμμένα και ανακάλυψαν κάτι πολύ απροσδόκητο. Οι ειδικοί από το Τμήμα Επιστημών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Aarhus βρήκαν έναν «γιγαντιαίο ιό».

Τώρα, τι τον κάνει γιγαντιαίο ιό σε αντίθεση με έναν ιό κανονικού μεγέθους; Λοιπόν, σύμφωνα με την ειδικό Laura Perini, έχει πολύ μεγαλύτερη αλληλουχία γονιδιώματος από έναν κανονικό ιό. Και η αλληλουχία αυτή έχει βρεθεί στη Γροιλανδία.

Αρχικά, οι ειδικοί δεν ήταν σίγουροι για το τι να κάνουν με αυτή την παρατήρηση - ή για τον κίνδυνο που εγκυμονούσε για τους ανθρώπους - αλλά τώρα φαίνεται ότι σκέφτονται να το χρησιμοποιήσουν για να σώσουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας, Laura Perini: «Μολύνουν τα μικροφύκη. Αν σκοτώσουν τα φύκια, τότε κατά κάποιο τρόπο μειώνουν την ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι πάγοι. Είναι ωραίο να βρίσκουμε περιπτώσεις όπου οι γιγάντιοι ιοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να μας φανούν χρήσιμοι.

Και ο Frederik Schulz, μικροβιολόγος στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley, δήλωσε: «Έχουμε μερικά παραδείγματα που είναι αρκετά καλά μελετημένα. Οι γιγάντιοι ιοί παίζουν ρόλο στον θάνατο των φυκιών. Αναφορικά με το κλίμα, χρειαζόμαστε την υποστήριξη πειραμάτων μεγάλης κλίμακας με δυνατότητα κλιμάκωσης»

Στην αρχική έκθεση της Perini, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, ανέφερε ότι αφού εξέτασε διάφορες παραλλαγές πάγου - όπως πάγο από φύλλο, σκούρο πάγο, πυρήνες πάγου και κόκκινο και πράσινο χιόνι - οι ειδικοί δεν γνωρίζουν επακριβώς τι κάνει ο γιγάντιος ιός που βρήκαν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή