Τουρκία: Πογκρόμ εναντίον Σύρων σε πολλές πόλεις -Νεκροί και τραυματίες σε αντιτουρκικές διαδηλώσεις

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βόρεια Συρία καθώς ένοπλοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις τουρκικές δυνάμεις που κατέχουν τη λωρίδα στα βόρεια της χώρας, ως απάντηση στο πογκρόμ που εξαπέλυσαν Τούρκοι εναντίον Σύρων μεταναστών στην Τουρκία μια μέρα νωρίτερα.
5'

Οι καταγγελίες για τη σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού από Σύρο στην Καισάρεια της Τουρκίας, πυροδότησαν ολονύχτιες ταραχές με στόχο συριακές επιχειρήσεις και αυτοκίνητα στην πόλη. Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ένας Σύρος συνελήφθη μετά από ισχυρισμούς ότι κακοποίησε σεξουαλικά την επτάχρονη ξαδέρφη του, η οποία είναι επίσης Σύρια, σε δημόσια λουτρά σε μια αγορά. Οι αναφορές για τη φερόμενη κακοποίηση διαδόθηκαν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωθώντας τους αγανακτισμένους ντόπιους κατοίκους σε ταραχές και πογκρόμ ενάντια στους Σύρους στην πόλη της κεντρικής Ανατολίας.

Στις ταραχές που ακολούθησαν τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, μετά από σύγκρουση ένοπλων διαδηλωτών με τουρκικές δυνάμεις. Εκατοντάδες άνθρωποι εν τω μεταξύ διαδήλωσαν σε όλη την επικράτεια, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από το πογκρόμ εναντίον συριακών επιχειρήσεων και περιουσιών στην κεντρική Τουρκία.

«Ένοπλοι διαδηλωτές και τουρκικές δυνάμεις συμμετείχαν σε ένοπλες συγκρούσεις... στην πόλη Αφρίν», στο ελεγχόμενο από τους Τούρκους βόρειο τμήμα της Συρίας, είπε η οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία. «Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών μεταξύ διαδηλωτών και φρουρών που στάθμευαν σε τουρκικές θέσεις», ανέφερε αργότερα το Παρατηρητήριο.

Τρεις από αυτούς σκοτώθηκαν στην πόλη Αφρίν και ένας άλλος στο Τζαραμπλους, ενώ άλλοι 20 τραυματίστηκαν, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη βόρεια πόλη Αζάζ είπε ότι δεκάδες διαδήλωσαν και εκεί, με κάποιους να υψώνουν τη σημαία της συριακής αντιπολίτευσης. Ένοπλοι πυροβόλησαν εναντίον τουρκικών φορτηγών στην κοντινή πόλη Αλ Μπαμπ, είπε ο ανταποκριτής.

Διαδηλώσεις «συνοδευόμενες από πράξεις βίας» εξαπλώθηκαν σε «μεγάλες περιοχές» της ελεγχόμενης από την Τουρκία μεθορίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπελ Ραχμάν, με τις διαμαρτυρίες να επεκτείνονται και σε τμήματα της γειτονικής περιοχής Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Από το 2016, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει διαδοχικές χερσαίες επιχειρήσεις για την απέλαση των κουρδικών δυνάμεων από τις συνοριακές περιοχές της βόρειας Συρίας. Οι φιλοτουρκικές δυνάμεις στη Συρία ελέγχουν τώρα δύο τεράστιες λωρίδες εδάφους κατά μήκος των συνόρων. Ορισμένοι διαδηλωτές κατέβασαν τουρκικές σημαίες, με τους συνοριοφύλακες να πυροβολούν ενάντια σε πολίτες που επιχείρησαν να εισβάλουν στο συνοριακό πέρασμα της Τζαραμπλούς, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Ο διαδηλωτής Adel al-Faraj είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι βγήκε στους δρόμους σε ένδειξη αλληλεγγύης στους «Σύρους αδελφούς μας στην Τουρκία». «Ο λαός μας έφυγε από τον (Σύρο πρόεδρο) Μπασάρ αλ Άσαντ μόνο για να καταπιεστεί στην Τουρκία», είπε, καλώντας την Άγκυρα να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τη βία κατά των Σύρων.

Την Παρασκευή, ο Ερντογάν είχε αφήσει να εννοηθεί μια πιθανή συνάντηση με τον Άσαντ, λέγοντας ότι «δεν ήταν αδύνατο». Νωρίτερα τη Δευτέρα, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 67 άτομα μετά την έξαψη στην Καισάρεια με τον Ερντογάν να καταδικάζει την τελευταία επίθεση βίας κατά της μεγάλης κοινότητας Σύρων προσφύγων της Τουρκίας. Βίντεο στα social media έδειξαν ένα παντοπωλείο να πυρπολείται.

«Ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, το να πυρπολείς δρόμους και σπίτια ανθρώπων είναι απαράδεκτο», είπε ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι η ρητορική μίσους δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικά οφέλη. Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια είπε ότι ο Σύρος υπήκοος που κατηγορείται για παρενόχληση ενός παιδιού, που αναγνωρίστηκε μόνο με τα αρχικά του ως IA, συνελήφθη από Τούρκους πολίτες και παραδόθηκε στην αστυνομία.

Δικαστήριο στην Καισάρεια διέταξε τη σύλληψη του Σύρου αργά τη Δευτέρα, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς, προσθέτοντας: «Το παιδί και η οικογένειά του βρίσκονται υπό την προστασία του κράτους μας». Ο Γερλικάγια είπε στο X ότι το παιδί ήταν ένα κορίτσι από τη Συρία, το οποίο είχε συγγένεια με τον δράστη. Είπε ότι οι Τούρκοι που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή έδρασαν «παράνομα» και με τρόπο «που δεν ταιριάζει στις ανθρώπινες αξίες μας», προκαλώντας ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα Σύρων.

Εξήντα επτά άτομα συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις, είπε.Σε ένα από τα βίντεο, ένας Τούρκος ακούστηκε να φωνάζει: «Δεν θέλουμε άλλους Σύρους! Δεν θέλουμε άλλους ξένους». Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί περίπου 3,2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, έχει συγκλονιστεί πολλές φορές από κρίσεις ξενοφοβικής βίας τα τελευταία χρόνια, που συχνά πυροδοτούνται από φήμες που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές άμεσων μηνυμάτων.

Τον Αύγουστο του 2021 ομάδες ανδρών επιτέθηκαν εναντίον καταστημάτων και κατοικιών Σύρων στην Άγκυρα, έπειτα από καυγά που κόστισε τη ζωή σε νεαρό Τούρκο. Η τύχη των Σύρων προσφύγων απασχολεί συχνά την πολιτική συζήτηση στην Τουρκία. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2023 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δεσμευθεί να "προετοιμάσει" την εθελοντική επιστροφή ενός εκατομμυρίου Σύρων.

Περισσότεροι από 100.000 Σύροι έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους μέσα σε έναν χρόνο και περισσότεροι από 650.000 από το 2016, επεσήμανε στα μέσα Ιουνίου ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.