Περισσότερα από 45.000 ζώα και φυτά απειλούνται με εξαφάνιση
Περισσότερα από 45.000 είδη, 1.000 περισσότερα σε σύγκριση με το 2023, απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) που αποδίδει το φαινόμενο στην κλιματική κρίση, τα χωροκατακτητικά είδη και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
Στην τελευταία «Κόκκινη Λίστα» απειλούμενων ειδών που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, η IUCN «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, ωστόσο, παράλληλα υπερθεματίζει για τις επιτυχίες της εντατικής εκστρατείας προστασίας, όπως η επαναφορά του ιβηρικού λύγκα.
Η λίστα των αξιολογούμενων ειδών περιλαμβάνει συνολικά 163.000 είδη, κατά 6.000 περισσότερα από πέρυσι. Ωστόσο, υπολείπτονται ακόμη περίπου 97.000 είδη προς αξιολόγηση, καθώς στρατηγικός στόχος της IUCN για τον Κόκκινο Κατάλογο (2021-2030), είναι η αξιολόγηση 260.000 είδων.
Μεταξύ των απειλούμενων περιλαμβάνονται ένας κάκτος (Copiapoa cacti) ενδημικός στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, ο ελέφαντας του Βόρνεο και η γιγάντια σαύρα της Γκραν Κανάρια.
Οι κάκτοι Copiapoa είναι εδώ και καιρό περιζήτητοι ως διακοσμητικά φυτά, οδηγώντας σε ένα λαθρεμπόριο που τροφοδοτείται και ενισχύεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκεί όπου δραστηριοποιούνται οι ενδιαφερόμενοι για αγορά ή πώληση. Πλέον, κινδυνεύει με εξαφάνιση το συντριπτικό 82% του είδους – σε σύγκριση με το 55%, το 2013.
Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη «Κόκκινη Λίστα», εκτιμάται πως μόλις 1.000 ελέφαντες του Βόρνεο ζουν στην άγρια φύση, με τον πληθυσμό τους να έχει αποδεκατιστεί τα τελευταία 75 χρόνια κυρίως λόγω της εκτεταμένης υλοτομίας και συρρίκνωσης των ενδιαιτημάτων τους και δευτερευόντως λόγω λαθροθηρίας, της ταραγμένης συμβίωσης με τον άνθρωπο και των εξορύξεων.
Η λίστα αποκαλύπτει τη «συντριπτική» μείωση των ενδημικών ερπετών, όπως η γιγάντια σαύρα των Καναρίων και ο σκίγκος της Ίμπιζα, λόγω της εισβολής χωροκατακτητικών φιδιών.
Παρ’ όλ’ αυτά, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι προσπάθειες προστασίας έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάκαμψη κάποιων ειδών. Παράδειγμα η περίπτωση του ιβηρικού λύγκα που βρισκόταν ως είδος στα πρόθυρα εξαφάνισης και πλέον, ο πληθυσμός του από 62 ενήλικα άτομα το 2001 έχει «εκτοξευθεί» σε πάνω από 2.000 σήμερα.