Ο τυφώνας Μπέριλ απειλεί τη Τζαμάικα - Τουλάχιστον δύο νεκροί, τραυματίες και τεράστιες καταστροφές

Ένας θανατηφόρος τυφώνας που συγκλονίζει την Καραϊβική ισχυροποιείται, καθώς κινείται προς την Τζαμάικα.
Θανατηφόρος τυφώνας απειλεί τη Τζαμάϊκα
Θανατηφόρος τυφώνας απειλεί τη Τζαμάϊκα
Associated Press
3'

Ο τυφώνας Μπέριλ είναι πλέον καταιγίδα κατηγορίας πέντε, που σημαίνει ότι οι άνεμοι και οι καταιγίδες του θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταστροφικές. Η καταιγίδα «έφτασε» χθες στη στεριά στο Carriacou, ένα νησί που ανήκει στη Γρενάδα. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν αναφορές για δύο νεκρούς ως αποτέλεσμα της καταιγίδας, ένας στη Γρενάδα και ένας στον Άγιο Βικέντιο.

Ο Μπέριλ χτύπησε τη Δευτέρα ως τυφώνας κατηγορίας τέταρτης, με σταθερούς ανέμους ταχύτητας 240 χλμ/ώρα. Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC) είπε ότι το νησί δέχτηκε ένα άμεσο χτύπημα από τον «εξαιρετικά επικίνδυνο» τυφώνα Μπέριλ - ένα δαχτυλίδι από καταιγίδες που προκαλεί ισχυρή βροχή και ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους.

Ο Πρωθυπουργός της Γρενάδα, Ντίκον Μίτσελ, προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα θύματα από αυτά που αναφέρθηκαν στη Γρενάδα μέχρι στιγμής. Η πραγματική έκταση της ζημιάς δεν θα γίνει γνωστή έως ότου οι αξιωματούχοι μπορέσουν να φτάσουν στα νησιά. Ο Mikey Hutchinson, ένας δημοσιογράφος στη Γρενάδα, είπε στο BBC ότι στο απόγειο της καταιγίδας η κατάσταση ήταν «πραγματικά, πολύ άσχημη».

«Είχαμε πολλές αναφορές για ζημιές σε σπίτια, μερικά κυβερνητικά κτήρια», είπε. Ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες, στα βορειοανατολικά της Γρενάδας, καταστράφηκαν επίσης από τον τυφώνα Μπέριλ. Ο πρωθυπουργός, Ραλφ Γκονσάλβες, δήλωσε ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε από την καταιγίδα.

Είπε ότι η καταιγίδα είχε «αφήσει στο πέρασμά της τεράστια καταστροφή». Σύμφωνα με τον ίδιο η κατάσταση στο Union Island - ένα μικρό νησί με περίπου 3.000 κατοίκους - ήταν ιδιαίτερα τραγική. «Οι αναφορές που έχω λάβει δείχνουν ότι το 90% των σπιτιών έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», είπε.

Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς ρεύμα και πολλοί βρίσκονται σε προσωρινά καταφύγια στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, τη Γρενάδα και την Αγία Λουκία.
Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν σπίτια με κατεστραμμένες στέγες και κατοίκους να μαζεύουν ερείπια για να σώσουν τα υπάρχοντά τους.

Τα Μπαρμπάντος, τα οποία είχαν εκδώσει προειδοποίηση για τυφώνα καθώς πλησίαζε η καταιγίδα Μπέριλ, φαίνεται ότι γλίτωσαν από μεγάλες ζημιές. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ενώ η χώρα είχε «αποφύγει μια σφαίρα», οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή, καθώς «οι ριπές εξακολουθούν να έρχονται, οι θυελλώδεις άνεμοι εξακολουθούν να έρχονται».

Οι μετεωρολόγοι από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων λένε ότι ο Μπέριλ συνεχίζει να ενισχύεται καθώς κινείται στη νοτιοανατολική Καραϊβική. Το NHC προειδοποιεί ότι αναμένεται να φέρει «απειλητικούς για τη ζωή ανέμους και καταιγίδα στην Τζαμάικα αργότερα αυτή την εβδομάδα», πιθανότατα το απόγευμα της Τετάρτης

Η κυβέρνηση της Τζαμάικα έχει εκδώσει προειδοποίηση για τυφώνα και οι άνθρωποι που ζουν σε χαμηλές περιοχές και περιοχές επιρρεπείς στις πλημμύρες έχουν κληθεί να αναζητήσουν καταφύγιο.

Πριν φτάσει στην Τζαμάικα, ο τυφώνας Beryl θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ζημιές στην Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Η Αϊτή, η οποία στο παρελθόν έχει καταστραφεί από σεισμούς και την οποία λυμαίνονται ισχυρές συμμορίες, είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένη για την καταστροφή που θα μπορούσε να προκαλέσει ο Μπέριλ Το NHC είπε ότι ο τυφώνας Beryl ήταν η πρώτη καταιγίδα κατηγορίας πέντε στον Ατλαντικό που είχαν καταγράψει ποτέ, που σχηματίστηκε πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο στην εποχή των τυφώνων.



Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή