Τυφώνας Beryl: Εικόνες καταστροφής στην Καραϊβική - Μέσα σε 48 ώρες «ανέβηκε» στην κατηγορία 5

Ο τελευταίος ισχυρός τυφώνας που έπληξε τη νοτιοανατολική Καραϊβική ήταν ο τυφώνας Ιβάν πριν από 20 χρόνια
Τυφώνας Beryl: Εικόνες καταστροφής στην Καραϊβική - Μέσα σε 48 ώρες «ανέβηκε» στην κατηγορία 5
The Associated Press
2'

Ο τυφώνας Beryl που αναβαθμίστηκε χθες σε κατηγορία 5 έπληξε με σφοδρότητα αρκετά νησιά της Καραϊβικής, σχεδόν ισοπεδώνοντας τη νήσο Καριάκου στη Γρενάδα, ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή του.

Ο Beryl, που χαρακτηρίστηκε σούπερ καταιγίδα, συνοδευόταν από καταστροφικούς ανέμους, που έφταναν τα 165 μίλια/ώρα, που ξήλωσαν πόρτες, παράθυρα και στέγες από σπίτια και άφησαν χιλιάδες χωρίς ρεύμα στη νοτιοανατολική Καραϊβική.

APTOPIX Barbados Tropical Weather

Σύμφωνα με τις τελευταίες δορυφορικές εικόνες ο Beryl κατευθύνεται νότια της Τζαμάικα και προς τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού όπου αναμένεται την Πέμπτη.

Το απόγευμα της Δευτέρας, αξιωματούχοι έλαβαν «αναφορές καταστροφής» από το Καριάκου και τα γύρω νησιά, δήλωσε ο Τέρενς Γουόλτερς, εθνικός συντονιστής καταστροφών της Γρενάδας.

APTOPIX Barbados Tropical Weather

A fisherman looks at fishing vessels damaged by Hurricane Beryl at the Bridgetown Fisheries in Barbados, Monday, July 1, 2024. (AP Photo/Ricardo Mazalan)

The Associated Press

Ο πρωθυπουργός της Γρενάδας, Ντίκον Μίτσελ, δήλωσε ότι ένα άτομο έχασε τη ζωή του και δεν μπορεί ακόμη να πει εάν υπήρχαν άλλοι θάνατοι, επειδή οι αρχές δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν την κατάσταση στα νησιά Καριάκου και Petite Martinique, όπου υπήρχαν πρώτες αναφορές για μεγάλες ζημιές, αλλά επικοινωνίες ήταν σε μεγάλο βαθμό εκτός λειτουργίας.

APTOPIX Barbados Tropical Weather

Οι δρόμοι από το νησί St Lucia νότια μέχρι τη Γρενάδα ήταν διάσπαρτοι με παπούτσια, δέντρα, κατεδαφισμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και άλλα συντρίμμια.

Οι μπανανιές κόπηκαν στη μέση και οι αγελάδες ήταν νεκρές σε καταπράσινα λιβάδια με σπίτια από κασσίτερο και κόντρα πλακέ να γέρνουν επικίνδυνα.

Ο τελευταίος ισχυρός τυφώνας που έπληξε τη νοτιοανατολική Καραϊβική ήταν ο τυφώνας Ιβάν πριν από 20 χρόνια, ο οποίος σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη Γρενάδα.

APTOPIX Barbados Tropical Weather

Ψαράδες τραβούν κατεστραμμένες από τον τυφώνα Beryl, στην Καραϊβική

The Associated Press

Η εκρηκτική ανάπτυξη του Beryl σε μια άνευ προηγουμένου πρώιμη καταιγίδα δείχνει το κυριολεκτικά ζεστό νερό στο οποίο βρίσκονται ο Ατλαντικός και η Καραϊβική αυτή τη στιγμή και το είδος της σεζόν που έρχεται, είπαν οι ειδικοί.

Ο Beryl σημείωσε το ρεκόρ για την πρώτη Κατηγορία 4 με ανέμους τουλάχιστον 130 mph (209 χιλιόμετρα την ώρα) τον Ιούνιο.

Ήταν επίσης η πρώτη καταιγίδα που εντάθηκε γρήγορα με ταχύτητες ανέμου να φτάνουν τα 102 χλμ/ώρα σε 24 ώρες, μεταβαίνοντας στην κατηγορία 4 σε 48 ώρες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή