Bραζιλία: Ο Αμαζόνιος «βλέπει» το χειρότερο εξάμηνο πυρκαγιών εδώ και 20 χρόνια

Η κυβέρνηση Λούλα έχει δεσμευτεί για μείωση της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου και ήδη καταγράφεται περιορισμός της τάξης του 42% σε σχέση με πέρυσι
AP
1'

Δραματικό είναι το πρώτο εξάμηνο του 2024 για τον Αμαζόνιο στη Βραζιλία που κατέγραψε 13.489 πυρκαγιές, τον χειρότερο αριθμό των τελευταίων 20 ετών, αποκάλυψαν δορυφορικά δεδομένα.

Το ποσοστό της αύξησης σε σχέση με πέρυσι αγγίζει το 61% με τους ειδικούς να την αποδίδουν στην ιστορική ξηρασία που έπληξε το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου πέρυσι.

Από τότε που το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας (INPE) άρχισε να καταρτίζει αρχεία το 1998, μόνο δύο άλλα χρόνια γνώρισαν περισσότερες πυρκαγιές από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο: το 2003 (17.143) και το 2004 (17.340).

Τα δεδομένα δημιουργούν δύσκολες συνθήκες για την κυβέρνηση του προέδρου Λούλα ντα Σίλβα, με τον αριθμό των πυρκαγιών να αυξάνεται ακόμη και όταν η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο - η οποία βοηθά στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα - μειώνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του INPE, η έκταση που υπόκειται σε αποψίλωση μειώθηκε κατά 42% από την 1η Ιανουαρίου έως τις 21 Ιουνίου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023.

Ο Λούλα έχει δεσμευτεί να βάλει τέλος στην παράνομη αποψίλωση του Αμαζονίου μέχρι το 2030.