Τυφώνας Beryl: Τι είναι μια καταιγίδα κατηγορίας 5

Πρόκειται για την πρώτη καταιγίδα που έχει καταγραφεί να φτάνει στην ισχυρότερη δυνατή κατάταξη: Την κατηγορία 5
Τυφώνας Beryl

Κύματα χτυπούν μια προβλήτα καθώς ο τυφώνας Beryl διέρχεται από το Hastings, Μπαρμπάντος, Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Associated Press
3'

Ο πρόσφατος ισχυρός τυφώνας Beryl που σάρωσε τα νησιά της Καραϊβικής ήταν ο πρώτος τυφώνας της σεζόν του Ατλαντικού 2024 και η πρώτη καταιγίδα που έχει καταγραφεί να φτάνει στην ισχυρότερη δυνατή κατάταξη: Την κατηγορία 5.

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ της θάλασσας που επιτρέπουν στις τροπικές καταιγίδες να δυναμώνουν γρηγορότερα, λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο και των κυκλικών καιρικών φαινομένων, τροφοδοτούν αυτό που οι επιστήμονες λένε ότι διαμορφώνεται σε μια πολύ επικίνδυνη εποχή τυφώνων.

Τι είναι η εποχή τυφώνων

Οι εποχές των τυφώνων είναι ετήσιες περίοδοι κατά τις οποίες είναι πιο πιθανό να σχηματιστούν τροπικές καταιγίδες, που τροφοδοτούνται από τις δυνατές αύρες των ωκεανών, τις ζεστές θάλασσες και την υγρασία. Στον Ατλαντικό Ωκεανό αυτό συνήθως διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο, με κορύφωση στα τέλη του καλοκαιριού.Ο Ατλαντικός φιλοξενεί επίσης το λεγόμενο Hurricane Alley, ή Main Development Region, ένα τμήμα θερμότερου νερού που εκτείνεται από τη Δυτική Αφρική έως το μεγαλύτερο μέρος της Καραϊβικής, την Κεντρική Αμερική, το Μεξικό και τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά μέσο όρο, μια εποχή τυφώνων παράγει 14 ονομασμένες καταιγίδες (άνεμοι τουλάχιστον 63 χιλιομέτρων την ώρα), εκ των οποίων οι επτά γίνονται τυφώνες (άνεμοι άνω των 119 χλμ/ώρα) και τρεις γίνονται «μείζονες», με ταχύτητες ανέμου πάνω από 178 χλμ/ώρα. Όμως, καθώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών σπάνε νέα ρεκόρ, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ προειδοποίησε για μια «εξαιρετική» εποχή του Ατλαντικού το 2024 και προβλέπει 17 έως 25 ονομαστικές τροπικές καταιγίδες, οκτώ έως 13 τυφώνες και μεταξύ τεσσάρων και επτά μεγάλων τυφώνων.

Τι είναι η κατηγορία 5

Ένας τυφώνας κατηγορίας 5 είναι ο ισχυρότερος τυφώνας στην κλίμακα Saffir-Simpson, φέρνοντας ανέμους ταχύτητας 252 χλμ/ώρα ή ισχυρότερους, ικανούς να προκαλέσουν καταστροφικές ζημιές, συμπεριλαμβανομένων των υποομών. Από το 1960, μόνο 30 τυφώνες του Ατλαντικού έχουν φτάσει στην Κατηγορία 5, με το 2005 - τη χρονιά που ο θανατηφόρος τυφώνας Κατρίνα κατέστρεψε τη Νέα Ορλεάνη - να θέτει το ρεκόρ των περισσότερων καταγεγραμμένων σε μια σεζόν, στους τέσσερις.

Γιατί ο Beryl εμφανίστηκε τόσο νωρίς

Ο τυφώνας Beryl είναι ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 5 που έχει καταγραφεί στον Ατλαντικό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η επιστημονική υπεύθυνη του οργανισμού, είπε ότι ένας λόγος που ο Beryl αναπτύχθηκε τόσο νωρίς στη σεζόν ήταν επειδή το Main Development Region αγγίζει τις θερμότερες θερμοκρασίες που είχε ποτέ.

Οι επιστήμονες λένε μια σειρά από θερμοκρασίες ρεκόρ, στον Βόρειο Ατλαντικό από τις αρχές του περασμένου έτους θα ήταν εξαιρετικά απίθανες χωρίς την κλιματική αλλαγή, λόγω των ανθρωπογενών εκπομπών ορυκτών καυσίμων.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες του νερού επιτρέπουν στις καταιγίδες να ενταθούν πιο γρήγορα και οι θερμοκρασίες των ωκεανών τουλάχιστον 26,5°C απαιτούνται για τη διατήρηση ενός τροπικού κυκλώνα. Σύμφωνα με την NOAA, οι θερμοκρασίες των παράκτιων υδάτων της βόρειας Καραϊβικής κυμαίνονται γύρω στους 29,4°C .

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή