Τραγωδία στην Ινδία: Πάνω απο 100 οι νεκροί σε θρησκευτική εκδήλωση - Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου

Τουλάχιστον 116 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συντριβή σε θρησκευτική συγκέντρωση στη βόρεια Ινδία
Πιστοί ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στην Ινδία
AP
2'

Τουλάχιστον 116 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συντριβή σε θρησκευτική συγκέντρωση στη βόρεια Ινδία, δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής στρατηγός Shalabh Mathur. Το περιστατικό έλαβε χώρα σε μία ινδουιστική θρησκευτική εκδήλωση στην περιοχή Χατράς στην πολιτεία Ουτάρ Πραντές.

Τα θύματα, μεταξύ των οποίων μεγάλος αριθμός γυναικών και μερικά παιδιά, εξακολουθούν να ταυτοποιούνται. Οι επιζώντες περιέγραψαν πώς εξελίχθηκε η καταστροφή καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την εκδήλωση στο χωριό Mουγκάλγκαρί. Δεν είναι ακόμη σαφές τι οδήγησε στη συντριβή. Μάρτυρες είπαν ότι η έξοδος ήταν πολύ στενή και όταν οι άνθρωποι έφευγαν, μια σφοδρή καταιγίδα σκόνης οδήγησε σε σύγχυση και πανικό, προκαλώντας πολλούς ανθρώπους να ποδοπατηθούν.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στο BBC ότι όλα «πήγαιναν καλά», μέχρι που «ξαφνικά άκουσα κραυγές και πριν το καταλάβω, οι άνθρωποι έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλον .Πολλοί συνθλίβονταν και δεν μπορούσα να κάνω πολλά. Απλώς είμαι τυχερός που επέζησα»

«Όταν τελείωσε το κήρυγμα, όλοι άρχισαν να εξαντλούνται», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India μια γυναίκα. Οι άνθρωποι έπεσαν σε μια αποχέτευση δίπλα στο δρόμο. Άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο και συνθλίβονταν μέχρι θανάτου»

Ο Umesh Kumar Tripathi, επικεφαλής ιατρός της περιοχής, είπε στους δημοσιογράφους οτι τουλάχιστον τρία παιδιά είναι ανάμεσα στους νεκρούς. Εκπρόσωπος ενός ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας στο Ούταρ Πραντές είπε στο BBC ότι «θα χρειαστούν ώρες για να δημοσιοποιηθεί ο τελικός απολογισμός».

Θλιβερές εικόνες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Κάποια βίντεο έδειχναν τους τραυματίες να μεταφέρονται σε νοσοκομεία με νταλίκες, τουκ τουκ, ακόμη και μοτοσικλέτες. Ένα βίντεο που είδε το BBC έδειξε πολλά πτώματα να αφήνονται στην είσοδο ενός τοπικού νοσοκομείου καθώς συγγενείς φώναζαν για βοήθεια.

«Έχει συμβεί ένα τέτοιο τεράστιο ατύχημα, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας ανώτερος αξιωματικός εδώ», είπε ένας συγγενής σε άλλο βίντεο. «Πού είναι η διοίκηση;» Στο Χάθρας, οι κραυγές των συγγενών ακούγονται στο τοπικό νοσοκομείο. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, πολλά σώματα είναι στα αζήτητα.

Τα ατυχήματα αναφέρονται συνήθως σε θρησκευτικές εκδηλώσεις στην Ινδία, καθώς τεράστια πλήθη συγκεντρώνονται σε στενούς χώρους με ελάχιστη τήρηση των μέτρων ασφαλείας.Το 2018, περίπου 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα τρένο έπεσε πάνω σε πλήθος που παρακολουθούσε τους εορτασμούς για το Dusshera, ένα ινδουιστικό φεστιβάλ. Το 2013, μια συντριβή σε ένα ινδουιστικό φεστιβάλ στην κεντρική πολιτεία Μάντια Πραντές είχε σκοτώσει 115 ανθρώπους.