«Πράσινη» Δανία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιβάλλει φόρο άνθρακα στη γεωργία

Περιβάλλον: Οι αγρότες στη Δανία θα πληρώνουν ετήσιο φόρο 96 δολαρίων ανά αγελάδα για τις εκπομπές που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη.
Φόρο άνθρακα επιβάλλει η Δανία
AP
2'

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Δανίας συμφώνησε πρόσφατα να εισαγάγει τον πρώτο φόρο εκπομπών άνθρακα στον κόσμο στη γεωργία σε μία προσπάθεια να προστατεύσει το περιβάλλον. Η ρυθμιση αυτή θα φέρει νέες εισφορές στα ζώα από το 2030. Η Δανία είναι σημαντικός εξαγωγέας γαλακτοκομικών και χοιρινού κρέατος και η γεωργία είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών της χώρας.

Η συμφωνία του συνασπισμού — η οποία συνεπάγεται επίσης επένδυση ύψους 3,7 δισ. δολαρίων σε μέτρα όπως η αναδάσωση και η δημιουργία υγροτόπων — έχει ως στόχο να βοηθήσει τη χώρα να πετύχει τους κλιματικούς στόχους της. «Με την εν λόγω συμφωνία, επενδύουμε δισεκατομμύρια στη μεγαλύτερη μεταμόρφωση του τοπίου της Δανίας τον τελευταίο καιρό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. «Ταυτόχρονα, θα είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο με φόρο άνθρακα στη γεωργία».

Η δανέζικη γαλακτοβιομηχανία χαιρέτισε σε γενικές γραμμές τη συμφωνία και τους στόχους της, πολλοί αγρότες ωστόσο εξοργίστηκαν. Η κίνηση έρχεται λίγους μήνες αφότου αγρότες πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, κλείνοντας δρόμους με τρακτέρ και πετώντας αυγά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια μακρά λίστα παραπόνων όπως οι αρνητικές περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και υπερβολική γραφειοκρατία.

Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική κρίση, παράγοντας περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η κτηνοτροφία έχει ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των παγκόσμιων εκπομπών το 2015, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Ένα μερίδιο αυτής της ρύπανσης προέρχεται από το μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο που θερμαίνει τον πλανήτη που παράγεται από τις αγελάδες και ορισμένα άλλα ζώα μέσω από το ρέψιμο και την κοπριά που αφήνουν.