Μπάιντεν: «Φταίει το... τζετ λαγκ για την επίδοσή μου στο ντιμπέιτ» - Χάος στους Δημοκρατικούς

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγορεί το τζετ λαγκ και τα συχνά ταξίδια που έκανε το τελευταίο διάστημα για την κακή επίδοσή του στην τηλεμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ
To προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ
To προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ
Associated Press
5'

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέδωσε την κακή του απόδοση στο ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας στο...τζετ λαγκ, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «δεν ήταν πολύ έξυπνο» που «ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μερικές φορές» πριν από την τηλεμαχία.

«Δεν άκουσα το προσωπικό μου… και μετά σχεδόν με πήρε ο ύπνος στη σκηνή», είπε. Ο 81χρονος Μπάιντεν επέστρεψε από τα ταξίδια για τελευταία φορά στις 15 Ιουνίου, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τη συζήτηση της 27ης Ιουνίου. Οι δηλώσεις του προέδρου έρχονται εν μέσω ενδοκομματικού πανικού ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου για την ψυχική του κατάσταση, και αφού ένας βουλευτής από το Τέξας έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Δημοκρατικός βουλευτής που τον κάλεσε δημόσια να παραιτηθεί.

«Ελπίζω ότι θα πάρει την οδυνηρή και δύσκολη απόφαση να αποσυρθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Λόιντ Ντόγκετ σε δήλωση την Τρίτη. Ο Μπάιντεν φάνηκε να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει κάποιες απαντήσεις κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Πέμπτη. «Δεν είναι δικαιολογία, αλλά εξήγηση», είπε σε έναν ιδιωτικό έρανο στη Βιρτζίνια το απόγευμα της Τρίτης, αναφερόμενος στο ταξίδι του.

Ζήτησε επίσης συγγνώμη για την απόδοσή του και είπε ότι ήταν «κρίσιμο» να επανεκλεγεί, σύμφωνα με το ABC News. Ο Μπάιντεν έκανε δύο ξεχωριστά ταξίδια στην Ευρώπη μέσα σε δύο εβδομάδες τον περασμένο μήνα. Στις 15 Ιουνίου, εμφανίστηκε σε έναν έρανο μαζί με τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μετά από ένα ολονύκτιο ταξίδι από την Ιταλία. Επέστρεψε στην Ουάσιγκτον την επόμενη μέρα.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι πάλευε με ένα κρυολόγημα την ημέρα της συζήτησης. Ο πρόεδρος δεν ανέφερε κάποια ασθένεια στις δηλώσεις του, ενώ μία εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε νωρίτερα την ίδια μέρα ότι δεν έπαιρνε κανένα φάρμακο για το κρυολόγημα κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Ο Μπάιντεν πέρασε επίσης έξι ημέρες στο Καμπ Ντέιβιντ, το προεδρικό καταφύγιο έξω από την Ουάσιγκτον, προετοιμάζοντας το ντιμπέιτ του εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Οι New York Times, επικαλούμενοι μια ανώνυμη πηγή που γνώριζε το πρόγραμμα του Μπάιντεν, ανέφεραν την Τρίτη ότι οι μέρες του ξεκινούσαν στις 11:00 κάθε πρωί και άρα είχε αρκετό χρόνο για να κοιμηθεί.

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ήταν τόσο εξαντλημένος από το ταξίδι του που οι προετοιμασίες του για τη συζήτηση κόπηκαν κατά δύο ημέρες για να του δοθεί χρόνος να ξεκουραστεί στο παραθαλάσσιο σπίτι του στο Ντέλαγουερ. Ο εκπρόσωπός του, Άντριου Μπέιτς, είπε ότι ο πρόεδρος άρχισε να «εργάζεται πολύ πριν» τις 11:00, μετά την άσκηση ρουτίνας, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Καμπ Ντέιβιντ.
Η ηλικία του ήταν ένα θέμα που προκαλεί αντιδράσεις εδώ και καιρό, με τους ψηφοφόρους σε πολλές δημοσκοπήσεις να λένε ότι πιστεύουν ότι είναι πολύ μεγάλος για να είναι αποτελεσματικός.

Ο Μπάιντεν είναι επί του παρόντος ο πιθανός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο. Ορκίστηκε να παραμείνει στην κούρσα παρά την επίδοση στο ντιμπέιτ. Στη δήλωσή του την Τρίτη, ο εκπρόσωπος Ντόγκετ, 77 ετών, είπε ότι η τηλεμαχία ενίσχυσε την απόφασή του να παροτρύνει τον Μπάιντεν να παραιτηθεί.

«Αντί να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους, ο πρόεδρος απέτυχε να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα πολλά επιτεύγματά του και να αποκαλύψει τα πολλά ψέματα του Τραμπ», είπε ο Δημοκρατικός εκπρόσωπος για το Όστιν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 1995 και είναι υποψήφιος για επανεκλογή. Είπε ότι διακυβεύονται πάρα πολλά για να διακινδυνεύσει ο πρόεδρος να χάσει από τον Τραμπ λόγω των φόβων για την ηλικία του.

«Ενώ μεγάλο μέρος του έργου του ήταν μετασχηματιστικό, δεσμεύτηκε να είναι μεταβατικό», είπε ο βουλευτής για τον Μπάιντεν. Έχει την ευκαιρία να ενθαρρύνει μια νέα γενιά ηγετών από τους οποίους μπορεί να επιλεγεί ένας υποψήφιος για να ενώσει τη χώρα μας μέσα από μια ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία». «Η απόφασή μου να δημοσιοποιήσω αυτές τις ισχυρές επιφυλάξεις δεν γίνεται επιπόλαια ούτε μειώνει με κανέναν τρόπο τον σεβασμό μου για όλα όσα έχει πετύχει ο Πρόεδρος Μπάιντεν», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν θα δώσει μια συνέντευξη στην primetime στον Τζορτζ Στεφανόπουλο του ABC News την Παρασκευή, την πρώτη του μετά τη συζήτηση με τον Τραμπ. Ορισμένοι εξέχοντες Δημοκρατικοί νομοθέτες εξέφρασαν ανησυχίες για την ηλικία και την αντοχή του Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα, αλλά καμία δεν έφτασε μέχρι της εκκλήσεις για παραίτηση. Άλλοι κορυφαίοι Δημοκρατικοί έχουν αναγνωρίσει φόβους για την ικανότητα του Μπάιντεν να κερδίσει, αλλά τόνισαν ότι η επιλογή να αποχωρήσει από την κούρσα είναι αποκλειστικά του προέδρου. Αρκετοί έχουν συρρεύσει στο δίκτυο MSNBC για να τον υπερασπιστούν.

«Εναπόκειται στον Τζο Μπάιντεν» να κάνει αυτό που πιστεύει ότι είναι καλύτερο, είπε η πρώην πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στο MSNBC την Τρίτη.
Ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του Προέδρου Μπάιντεν, ο βουλευτής Τζιμ Κλάιμπερν από τη Νότια Καρολίνα, δήλωσε ότι θα υποστήριζε την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ως υποψήφια του κόμματος εάν ο Μπάιντεν παραιτηθεί.

Αλλά είπε στο δίκτυο: «Θέλω να συνεχίσει η υποψηφιότητα Μπάιντεν-Χάρις». Ο βουλευτής Τζέιμι Ράσκιν, Δημοκρατικός από το Μέριλαντ, είπε στο MSNBC αυτό το Σαββατοκύριακο ότι η συζήτηση δημιούργησε μια «δύσκολη κατάσταση».
Αναγνώρισε ότι γίνονται «πολύ ειλικρινείς και σοβαρές και αυστηρές συζητήσεις σε κάθε επίπεδο του κόμματός μας».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή