Μητέρα Ισραηλινής ομήρου: Άντεξε για να δει τελευταία φορά την κόρη της και «έσβησε» από καρκίνο

Η Λιόρα Αργκαμάνι πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο, τρεις εβδομάδες αφότου είδε την κόρη της να απελευθερώνεται από τη Χαμάς στη Γάζα.
Πέθανε η μητέρα ομήρου της Χαμάς, τρεις εβδομάδες μετά την απελευθέρωσή της
Associated Press
2'

«Σε ευχαριστώ που ήσουν δυνατή και κρατήθηκες όλο αυτό το διάστημα, για να μπορέσω να σε δω τουλάχιστον άλλη μια φορά», είπε συντετριμμένη η Νόα Αργκαμάνι στην κηδεία της μητέρας της, Λιόρα. Μια γυναίκα που ζήτησε την απελευθέρωση της κόρης της που κρατήθηκε όμηρος από τη Χαμάς πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο λιγότερο από ένα μήνα μετά τη διάσωσή της.

Η Nόα Αργκαμάνι απήχθη από το μουσικό φεστιβάλ Nova τον Οκτώβριο και το βίντεο με την απαγωγή της σε ένα μηχανάκι έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Η μητέρα της, Λιόρα, 61 ετών, είπε ότι ήθελε να ξαναδεί το μονάκριβο παιδί της πριν πεθάνει. Η επιθυμία της πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, όταν η Νόα ήταν μεταξύ των τεσσάρων ομήρων που διέσωσαν από τη Γάζα οι ισραηλινές δυνάμεις.

Ώρες μετά την απελευθέρωσή της, η 26χρονη επισκέφτηκε το νοσοκομείο του Τελ Αβίβ όπου νοσηλευόταν η μητέρα της με καρκίνο στο τέταρτο στάδιο. Στην κηδεία της, η Νόα επαίνεσε τη μητέρα της που δεν τα παράτησε. «Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες είχα το προνόμιο να είμαι μαζί σου τις τελευταίες σου στιγμές, να μιλάω μαζί σου, να γελάω μαζί σου», πρόσθεσε η Νόα.

Η ίδια μίλησε δημόσια για πρώτη φορά σε ένα βίντεο ζητώντας την απελευθέρωση των άλλων Ισραηλινών που συνελήφθησαν στην τρομοκρατική επίθεση του Οκτωβρίου. Ο φίλος της, Αβινάταν Ορ, παραμένει όμηρος. Η Αργκαμάνι είπε ότι ήθελε να «υπενθυμίσει σε όλους ότι υπάρχουν ακόμη 120 όμηροι στην αιχμαλωσία της Χαμάς». Ευχαρίστησε επίσης τις ισραηλινές δυνάμεις που τη έσωσαν.

Ο Aρνον Ζαμόρα, ένας αξιωματικός μιας επίλεκτης μονάδας κομάντο της αστυνομίας, πέθανε αφού τραυματίστηκε στην επιχείρηση. Περίπου 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου και περίπου 250 απήχθησαν, αν και δεκάδες αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας στα τέλη του περασμένου έτους. Περίπου το ένα τρίτο από αυτούς που κρατούνται ακόμη στη Γάζα πιστεύεται ότι είναι νεκροί.

Η επίθεση του Ισραήλ καθώς προσπαθεί να εξολοθρεύσει τη Χαμάς έχει σκοτώσει τουλάχιστον 37.900 ανθρώπους, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Προκάλεσε καταδίκη από πολλές χώρες, καθώς και από τα Ηνωμένα Έθνη, και ανησυχία για τη δεινή κατάσταση των μαζών των εκτοπισμένων. Το Ισραήλ επιμένει ότι φροντίζει να προστατεύει τους αμάχους, αλλά λέει ότι οι μαχητές της Χαμάς ενσωματώνονται σκόπιμα ανάμεσα στον πυκνά γεμάτο πληθυσμό της Γάζας.