Μύθοι και θρύλοι έγιναν καπνός: Εξαφανίστηκε το γαλλικό «Εξκάλιμπερ»

Η γαλλική αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα
2'

Οι περισσότεροι είμαστε γνώστες της ιστορίας του μυθικού σπαθιού ονόματι «Εξκάλιμπερ», που συνδέεται με την Βρετανία. Ήταν το σπαθί, που σύμφωνα με τον μύθο ο βασιλιάς Αρθούρος, αποκόλλησε από έναν βράχο.

Τώρα, η Daily Star αναφέρεται στο γαλλικό «Εξκάλιμπερ» που φαίνεται να εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το βράχο στον οποίο ήταν κολλημένο για 1.300 χρόνια.

Η γαλλική αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για την εξαφάνιση του μυθικού σπαθιού Durandal, το οποίο συχνά προβάλλεται ως η γαλλική εκδοχή του «Εξκάλιμπερ».

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για το πώς το σπαθί ενσωματώθηκε στην πέτρα για περισσότερο από μια χιλιετία, ειδικά καθώς βρισκόταν σε ύψος 10 μέτρων από το έδαφος.

Πιστεύεται ότι το σπαθί, που σύμφωνα με το μύθο είναι ικανό να διασπάσει βράχους με ένα μόνο χτύπημα, ανήκε στον θρυλικό ιππότη και πρωταγωνιστή του επικού ποιήματος La Chanson de Roland. Η ιστορία, που διαδραματίζεται στο πέρασμα του Roncevaux το 778, περιγράφει λεπτομερώς πώς ένας άγγελος έφερε το σπαθί στον Καρλομάγνο, ο οποίος το παρέδωσε στον ανιψιό του, τον Ρολάνδο.

Ο μύθος αναφέρει ότι ο Ρολάνδο προσπάθησε να σπάσει το σπαθί για να εμποδίσει τους εχθρούς να το αιχμαλωτίσουν, αλλά μόλις το πέταξε στον αέρα, αυτό ταξίδεψε ως εκ θαύματος στη βραχώδη όψη του Rocamadour εκεί για 1.30, καρφώθηκε εκεί και έμεινε μέχρι σήμερα.

Πώς εκλάπη το σπαθί

Από τότε το σπαθί του Ντουραντάλ προσελκύει προσκυνητές εδώ και αιώνες και έθεσε την πόλη στο τουριστικό προσκήνιο. Αλλά οι ντόπιοι είναι τώρα σοκαρισμένοι με το πώς θα μπορούσε να κλαπεί το σπαθί, καθώς ήταν ενσωματωμένο στην κυψέλη του βράχου πάνω από το έδαφος και συνδεμένο με αλυσίδα.

Ο τοπικός δήμαρχος Dominique Lenfant δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα La Dépêche ότι ήταν "συντετριμμένος" από τη ληστεία. "Θα μας λείψει το Ντουραντάλ. Αποτελεί μέρος του Rocamadour εδώ και αιώνες και δεν υπάρχει ξεναγός που να μην το επισημαίνει όταν το επισκέπτεται", πρόσθεσε.

"Το Rocamadour αισθάνεται ότι του στέρησαν ένα κομμάτι του εαυτού του. Ακόμα κι αν πρόκειται για έναν μύθο, τα πεπρωμένα του χωριού μας και αυτού του σπαθιού είναι συνυφασμένα".

Ο τοπικός δήμαρχος Dominique Lenfant δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα La Dépêche ότι ήταν "συντετριμμένος" από τη ληστεία.