To θηριώδες πλάσμα της εποχής των παγετώνων - Έζησε 40 εκατ. χρόνια πριν τους δεινόσαυρους

Το πλάσμα - που ονομάζεται Gaiasia jennyae - παραμόνευε σε βαλτώδη νερά 40 εκατομμύρια χρόνια πριν εξελιχθούν οι πρώτοι δεινόσαυροι
To θηριώδες πλάσμα της εποχής των παγετώνων - Έζησε 40 εκατ. χρόνια πριν τους δεινόσαυρους
The Sun
2'

Έζησε πριν από τους δεινόσαυρους, και θεωρείται ως κορυφαίος θηρευτής στην εποχή των παγετώνων, συνθλίβοντας το θήραμά του με ευκολία.

Μόνο το κρανίο του είχε μήκος πάνω από μισό μέτρο, με το σχήμα του να είναι μεγάλο και επίπεδο.

Το πλάσμα - που ονομάζεται Gaiasia jennyae - παραμόνευε σε βαλτώδη νερά πριν από 280 εκατομμύρια χρόνια, και 40 εκατομμύρια χρόνια πριν εξελιχθούν οι πρώτοι δεινόσαυροι.

«Η Gaiasia jennyae ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από ένα άτομο και πιθανότατα ζούσε κοντά στον πυθμένα των βάλτων και των λιμνών», δήλωσε ο Jason Pardo, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του NSF στο Μουσείο Field στο Σικάγο.

Το σχήμα του κεφαλιού του, του επέτρεπε να ανοίγει το στόμα του και να «ρουφάει» θήραμά του, ενώ ήταν «οπλισμένο» με γιγαντιαίους κυνόδοντες.

Εκτιμάται, ότι ήταν μεγάλος θηρευτής, αλλά ενδεχομένως και ένας σχετικά αργός στην ενέδρα του θηράματός του.

Οι επιστήμονες βρήκαν τα απολιθώματά του στη Ναμίμπια και πήρε το όνομά του από την περιοχή Gai-as όπου βρέθηκε και την παλαιοντολόγο Jenny Clack.

Αποκάλυψαν αρκετά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου τμήματος με ένα καλά διατηρημένο, αρθρωτό κρανίο και σπονδυλική στήλη.

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να το συγκρίνουν με άλλα ζώα εκείνης της εποχής για να πάρουν μια ιδέα για το τι ήταν το πλάσμα.

Μετά από περαιτέρω εξέταση, αποδείχθηκε ότι το θηρίο είναι ένα πρώιμο τετράποδο, τα σπονδυλωτά με τέσσερα άκρα που εξελίχθηκαν από ψάρια με πτερύγια λοβού και δημιούργησαν αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή